KUDUZ HASTALIĞI


 Ömer ALADAĞ    20.11.2022 22:17:07    Bu İçerik 599 kez görüntülendi.



   Kuduz hastalığı, yaban ve evcil hayvanlarında görülür. Genellikle yaban hayvanlarından evcil hayvanlara bulaşma şeklinde seyreder. 
   Evcil hayvanlardan da insanlara bulaşma şekillenir.
   Kuduz, beyin iltihabına neden olan öldürücü bir hastalıktır. Hastalığın bulaşması, hastalıklı hayvanların diğer hayvanları ya da insanları ısırması salyalarının ağızdan, gözden, burundan, açık yaradan alınması sonucu hastalık meydana gelir. 
   Hastalığın hayvandan hayvana ya da insana bulaşmasında sokak köpek ve kedilerinin payı büyüktür.
   Ülkemizde sokak hayvanları sorunu kontrol altına alınamadığı için kuduz hastalığı sorun olmaya devam etmektedir.
   Her ısıran hayvana kuduz olarak bakmamak gerekir. Çünkü kuduz olan hayvanda sebepsiz ısırma mevcut iken bir sebebe yönelik hayvan kendini koruma altına almak içinde ısırabilir.
   Kuduz olan hayvanlarda, davranış bozukluğu görülür. Hayvan amaçsız kaçar, yabancı cisimleri ısırmaya çalışır. Ağızdan bol miktarda salya akıntısı olur. Hayvanda yutak felci oluştuğu için su içemez, yemek yiyemez.
   Kuduz olan kedi ve köpeklerde ürkeklik ve korkaklık belirgindir. Alışkın olmadığı gıdaları yeme isteği artar. Bazen kendi gaitalarını bile yiyebilirler.
   Hayvanlar loş yerlere, dolap altlarına saklanırlar. Bilinç kaybolur, hırçınlaşarak her şeye karşı saldırganlaşırlar. Köpek ve kediler evi terk eder ve geri dönmezler. Gözlerde şaşılık oluşur. Sürekli havlama ve miyavlama başlar.
   Kuduz hastalığına yakalanan kedi ve köpekler bir hafta içinde mutlaka ölürler.
   Korunma için sağlam kedi ve köpeklerin her yıl periyodik olarak kuduz aşılarının yapılmasını aksatmamak gerekir.
   Kuduz hastalığından şüpheli hayvan tarafından ısırılan insanların, ısırılan bölgeyi sabunlu su ile bolca yıkaması gerekir. Bu uygulama hastalık riskini %90 oranında azaltmaktadır.
   İnsanı ısıran kedi ve köpekler 10 gün boyunca gözlem altında tutulması gerekir. Eğer hayvanlar kuduzlu ise mutlaka 10 gün içinde ölürler. Eğer hayvanlarda ölüm görülmez ise korkulacak bir şey olmaz. 
   Yine de tedbir amacıyla bir sağlık kurumunda 5 doz kuduz aşılarını yaptırmaları gerekir