KİTAPLAR ARASINDA DOLAŞMAK


 Ömer ALADAĞ    02.06.2022 11:33:42    Bu İçerik 2491 kez görüntülendi.



Kitaplar arasında dolaşarak,  kitapların kokusunu ciğerlerimize soluduk.  Kitapseverlerle birlikte aynı ortamda olmanın ayrıcalığını yaşadık. On gün boyunca altmışa yakın yayınevinin katıldığı,  otuza yakın söyleşinin yapıldığı ve yüze yakın yazarın katılıp,  kitaplarını imzaladığı etkinliğin misafiri olduk. Kitaplara dokunabilme, yazarları ile tanışabilme,  aldığımız kitaplarla okuma planı oluşturma ortamına sahip olduk. Kitap dünyasındaki farklı bakış açılarının duyarlılığına sahip olduk. Kitap fuarları okuma kültürünün yaygınlaştırılması ve bu bilincin topluma kazandırılmasında etkileyici aracılardır. Fuar alanına girerken, kitapların gülen yüzlerine muhatap oluyorsunuz. Gelenleri kucaklayarak, yeni gelişmelerden haberdar kılmaktadır. Yerel yönetimin desteği ile yüzlerce öğrenci kardeşimiz, kitaplara dokunabilme ve yeni arkadaş bulma imkânı yaşadı. Bu kültürel etkinlikten dolayı şehrimize yazarlarımızı misafir ettik.

Şehrimizin kaldırımlarında onlara merhaba diyebilmenin mutluluğunu yaşamak istedik. Şehrin göbeğinde, halk ile iç içe tenhalaşmadan bu mutluluğu yaşamak daha etkileyici olurdu. Bir çayın sıcaklığındaki yakınlık gibi veya okunan ezanın eşliğinde kitaplar arasından namaza yetişmek gibi...

Bu nedenle kitapların gülümsemelerini sabah-akşam yaşamış olurduk. Aldığımız kitaplarla birlikte bir çay bahçesine dost olabilirdik. Kültür şehrimizde, kitap dostlarımızı kucaklayamadık. Bu ara üniversite şehri de olamadık.  Çünkü bilge hocalarımızdan uzak kaldık. Belki kitap dostu olabiliriz. Her başlangıç bir dokunuş ile başlar. Medeniyetimizin bereketli coğrafyasında, yazar ve düşünce öncülerimizi yeni nesil ile tanışma imkanı ve ortamını oluşturabilirdik.     Yerel yazarlarımızı onurlandırarak, çeşitli hediyeler takdim edebilirdik.

Ali Bozkurt hocamız için anma etkinliği planlayabilirdik. Kitaplarıyla var olabilmeliydi. Fuar alanına sahafları da davet etmeliydik.    Çünkü derin köklerimiz ile ileriye taşınabilmemiz mümkün olabilir. Belediye standı ile ilimizin  tarihini, kültürünü,  turistik mekanlarını, yazarlarını, önde gelen Safvan Bin Muattal, Abdurrahman Erzincani, Abuzer Gaffari, Samsatlı Lukianos gibi liderlerini ön planda tutabilirdik. Orta, lise ve üniversite öğrencilerini yoğunlaştırabilirdik. İlçelerimiz ile birlikte, yayın dünyasını misafir etme çabasını artırabilirdik. Bununla birlikte kitap fuarı sayesinde birçok kitaba dokunabildik. Bu geleneği köklü hale getirerek yazar-okur buluşmasını daimi kılmak gerekir.

Emeği geçenlere şükran borçluyuz.