Tahin üreticilerinden çiftçilere susam ekimine ağırlık verilmesi çağrısı


Adıyaman'da tahin üretimi yapan işletmeciler, susamın büyük bir kısmının yurt dışından ithal edildiğini belirterek Türkiye'de susam ekiminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

post

 Adıyaman    31.10.2020 16:24:49    Bu İçerik 352 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Susamdan elde ettikleri tahinin insan sağlığı açısından faydaları olduğunu belirten tahin üreticisi Ahmet Karakuş, susamın Türkiye'de çok az yetiştirilmesinden dolayı Afrika'dan ithal ettiklerini söyledi.

Susamdan birçok çeşit ürün elde edildiğini belirten Karakuş, "Susamı işleyerek tahin elde ediyoruz. Simit, pasta, tahin gibi farklı ürünleri susam kullanarak elde ediyoruz. Ülkemizde Şanlıurfa bölgesinde ekiliyor. Türkiye, susamın büyük bir kısmını yurt dışından, Afrika'dan alıyor ama ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilir. Türkiye'de ekilmesi ekonomik anlamda ülkeye çok daha faydalı olur. Çünkü dışarıdan alındığı zaman ülkemizden sürekli döviz çıkıyor." dedi.


Her bölgede yetişebildiği halde halkın susam yetiştirme noktasında rağbet etmemesinin sebebinin hasat zamanında modern makinalardan faydalanılamaması olduğunu söyleyen Karakuş, "Hepimizin üretebileceği bir tarım ürünüdür susam. Mutfakta birçok alanda kullanılan, ülkemizin de ihtiyacı olan bir ürün. Günlük haytamızda özellik, poğaça, simit ve tahinlerde vazgeçilmez bir tarım ürünüdür. Helvası yapılarak kahvaltı ve yemeklerden sonra tatlı olarak tüketilebiliyor." (İLKHA)
 

https://ilkha.com/ekonomi/tahin-ureticilerinden-ciftcilere-susam-ekimine-agirlik-verilmesi-cagrisi-142004