Uzmanlardan inek ölümlerine neden olan üç gün hastalığı hakkında açıklama


Adıyaman Veteriner Hekimler Odası Başkanı Orhan Öztürk, Güneydoğu 'da sineklerin yoğun olduğu aylarda nemli ve sıcak havalarda ortaya çıkan bu hastalığın önemli ekonomik kayıplara neden olmakla birlikte hayvan ölümlerine neden olabildiğini belirt

post

 Adıyaman    10.10.2020 13:22:50    Bu İçerik 352 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Üç gün hasatlığının tedavi edilebilir ve aşı yoluyla engellenebilir olduğunu söyleyen Öztürk, bu hastalığın yaklaşık olarak 4 yılda bir görüldüğünü ifade etti.
"Hayvanda süt verimi azalıyor"

Üç gün hastalığının ekonomik olarak gerilemeye de neden olduğunu belirten Öztürk "Üç gün hastalığı viral bir hastalık olup genelde sivrisineklerle bulaşan bir tür hastalıktır. Bir ay önce Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana bölgesinde yoğun bir şekilde hayvan telefine sebep oldu. Son 10 gündür de bölgemizde bu işlerle ilgili veteriner hekimlerimiz sahada aktif olarak çalışıyor. Halk dilinde üç gün hastalığı dediğimiz bir hastalık, özellikle süt verimi yüksek hayvanlarda, boğalarda yüksek ateşle seyreden, verim düşüklüğü, burun ve gözyaşı akıntısı, iştah kesilmesi ve ileri safhada da ayaklarda topallık, amfizem, bir yere düşüp kalkamama gibi semptomlar var. Burada dikkat edilmesi gereken hastalığın üçüncü evresinde değil de birinci evresinde yakalayabilmektir. Yani hayvanlar biraz iştahsız, ateşleri oldu mu hemen müdahale edilirse tedavi şansı çok yüksek ve ölüm oranı genelde azalıyor. Bu işle ilgili tedavi süreci geciktirilirse hayvan yere düştükten, ayaklara, kaslara vurduktan sonra tedavi süreci biraz daha zorlaşmış oluyor." dedi.

"Semptomlar ilk görüldüğü anda hemen bir veteriner hekime müracaat edin"

Bu hastalığı ilk evresinde fark edip önlem almanın hayvanın kurtulması için çok önemli olduğuna değinen Öztürk, "Vatandaşlarımız bu tür semptomları ilk gördüğü anda hemen bir veteriner hekime müracaat edip tedavilerini yaptırmalarını istiyoruz ki en azından daha az hasarla bu işi çözelim. Hastalıkla mücadele ise genelde sivrisineklerle bulaştığını söylemiştik. Bu konuda Sağlık İl Müdürlüğümüz, valiliğimiz Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve bizler, bu konuda aktif olarak çalışmalarını yapıyor. Köylerde sivrisinekle ilgili mücadele çalışmaları var. Ama bireyselde de vatandaşlarımız ahırlarını, işletmelerini gün aşırı ilaçlarlarsa bu işle ilgili en azından hastalığı işletmelerine sokmamış olurlar. Bu anlamda da özellikle Tarım İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bu sürecin başlangıcından itibaren gerek köylerde bilgilendirme çalışmaları, gerek vatandaş ve ahır ziyaretleri ile vatandaşımızı bu konuda daha bilinçli olmaya ve duyurular dağıtmaya başladı ve halen de hastalığın seyrini koordineli olarak takip ediyoruz. Aynı zamanda valiliği de aktive ederek bu sivrisinek mücadelesini de hızlı bir şekilde yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Adıyaman'da 14 köyde görüldü"

Adıyaman merkezde 14 köyde toplam 126 işletmede bu hastalığa rastlandığına dikkat çeken Öztürk, "Bu süreç Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana'da başladı, ilimize 10 gündür geldi. Tahmini beklentimiz 20 güne kadar havaların soğuması ve sineklerin azalmasıyla bu süreç bizde de yavaş yavaş azalacak. Ama bize gelen bilgilerde Adıyaman merkez olarak 14 köyümüzde, 126 işletmede 20'ye yakın hasta ölümü ve 300-400 arası hasta hayvan olduğu ve bunların da tedavisinin yapıldığı ve iyileşmenin olduğudur. Ama gün geçtikçe her saat, dakika bu bilgiler değişecek. Önemli olan dediğimiz gibi bu işle mücadele edip bu hasarı en ucuz, en hafif şekilde atlatmak olacak." şeklinde konuştu. (İLKHA)

https://ilkha.com/ekonomi/uzmanlardan-inek-olumlerine-neden-olan-uc-gun-hastaligi-hakkinda-aciklama-139854