Adıyaman'da 65 yaş ve üstü olanlara sokağa çıkma kısıtlaması


Adıyaman'da her geçen gün artan Covid-19 vaka sayısı, yeni tedbirler alınmasına neden olurken 65 yaş ve üstü vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

post

 Adıyaman    03.10.2020 14:14:56    Bu İçerik 309 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Adıyaman'da Eylül ayında çok hızlı bir şekilde artış gösteren vaka sayısı, yeni düzenlemelerin alınmasına neden olurken 65 yaş ve üstü vatandaşlar için 6 Ekim 2020 Salı gününden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

Adıyaman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada "İlimiz genelinde 6 Ekim 2020 Salı gününden itibaren; 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların sağlığını korumak amacıyla sokağa çıkma saatlerinin 10.00 ile 16.00 saatleri olarak yeniden belirlenmesine, Covid-19 hastalığı ile mücadele çalışmaları gereği risk grubunda yer alan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlıklarının korunabilmesi amacıyla; düğün, kına, nikâh, nişan, mevlit, sünnet vb. gibi toplu olarak bulunmaya neden olacak merasimlere katılımlarının (kendisinin veya eşinin 1. ve 2. derece akrabaları hariç) yasaklanmasına, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sinema, konser, tiyatro, gösteri merkezi, lunapark, gibi sosyal faaliyetleri ile kalabalık organizasyonlara katılmalarının yasaklanmasına…" denildi.

 65 yaş ve üzeri vatandaşların alış veriş saatlerinin 10.00 ile 13.30 olarak belirlendiği açıklamada, "65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sosyal mesafeye uyulması zor olan çay ocakları, kahvehaneler vb. yerlere girişlerinin yasaklanmasına, 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın spor merkezleri, spor tesisleri ve spor salonlarında takım ve temas halindeki sporlar, eğlence amaçlı maçlar (futbol, basketbol, voleybol, tekvando, güreş, karate vb.) veya kişilerin birbirleriyle yakın temasını gerektiren antrenman ve faaliyetlere bireysel sporcu olarak, ayrıca tüm spor müsabakalarına seyirci olarak katılmasının yasaklanmasına,  İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı karar tarihi: 02.10.2020 karar no: 2020 /10 - 03 6. 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın; AVM, market, semt pazarı, pazar yeri vb. toplu alışveriş mekânlarında yoğunluğun az olduğu 10.00-13.30 saatleri arasında girebilmelerine…" ifadeleri yer aldı.

Dışarı çıkılabilecek durumlar

65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın belirtilen kısıtlamalardan muaf tutulduğu durumlar şu şekilde sıralandı:

İşletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, üretici olarak tarım sektöründe çalıştığını oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyen 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar.
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alınmış doktor randevusu, kontrolü olan veya ağır hastalığı olan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar.

Kendisi veya eşinin, birinci derecede vefat eden yakınının cenazesine katılacak ve cenaze nakil işlemine refakat edecek olan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar.

Ceza infaz kurumlarından salıverilen kişiler.

"Tedbirlere uymayanlara idari para cezası verilecek"

Alınan tedbirlerin ihlal edilmesi halinde gerekli idari para cezacıyla cezalandırılacağının belirtildiği açıklamada, "…tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; oy birliği ile karar verilmiştir." denildi. (İLKHA)

https://ilkha.com/guncel/adiyaman-da-65-yas-ve-ustu-olanlara-sokaga-cikma-kisitlamasi-139227