Hukukçular Derneği Adıyaman il temsilcisi Işık'ın adli yıl açılış mesajı


Hukukçular Derneği Adıyaman il temsilcisi Avukat Ahmet Işık yeni adli yıldaki beklentileri ve "e" duruşmayı değerlendirdi.

post

 Adıyaman    31.08.2020 17:50:34    Bu İçerik 514 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Işık yaptığı açıklamada "Bilindiği üzere ülkemizde her yıl 20 Temmuz ile 31 ağustos tarihlerinde adli tatil yapılmaktadır. Adli tatil bitmiş 2020 yılı adli yılı açılmıştır. Bu yıl tüm dünya bir talihsizlik yaşamış olup Covid-19 virüs salgınına maruz kalmıştır. Adli tatili de kapsayan yaklaşık 6 aydır ülkemizde dahil olmak üzere bu salgınla mücadele yürütmektedir. Bu devam eden süreçte adalet mekanizması da bu süreçten etkilenmiş ve çeşitli önleyici tedbirlere maruz kalmıştır. Bilimin teknolojinin her alanda çağ atladığı yeryüzünde, adalet mekanizmasının işleyişi konusunda çağa uygun önlenmelerin ve stratejilerin geliştirilmesini takdirle karşılıyoruz. Geldiğimiz noktada UYAP sistemi vatandaşa açılmış, uzlaştırma ve arabuluculuk sistemi ile alternatif yargılama usulleri yargının iş yükünü azaltmıştır." dedi.

Açıklamasına devam eden Işık "Özellikle 2020 yılında uygulamaya girecek olan "e" duruşma, yargı dünyasında bir heyecan getirmekle, sav, savunma ve karar mercileriyle vatandaş açısından yargılamalarda büyük kolaylıklar sağlayacağı kanaatindeyiz. avukat meslektaşlarımızın kendi ofislerinde yargılamalara online katılması, en başta sağlık, zaman, hızlı yargılama açısından olumlu katkılar sağlayacaktır. Vatandaşlar da avukat ofislerinde adliye hizmetini alacaklarından adliyelerin iş gücü avukatlar tarafından azaltılacaktır." ifadelerini kullandı.

"2020 yılı çalışma stratejisi ve fiziki koşullar da olumlu değişiklikler getirirken, diğer yandan yargıda yaşanan sorunlarda da acil çözümlerin getirilmesini temenni ediyoruz." Diyen ışık şöyle devam etti:

Yargının üçayağı olan sav, savunma ve karar mercilerinden savunmayı avukatlar temsil etmektedir. Savunmanın yargı ve millet yararına ve adına bu programda mutlaka bulunması söz söylemesi gerekiyor. Daha önce çokça talep ettiğimiz avukatlık mesleği için sınavın getirilmesi teklifimizin kabul edilmesi olumlu bir gelişmedir. Bunun yanında hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesi getirilmelidir. Türkiye'nin son dönem gerçeği olan iki üç yıl kıdemli, yani tecrübesiz hâkim ve savcılarla adalet dağıtılmasında büyük sorun vardır. Bu müessese bu sorunu çözecektir. Yargı reformu strateji belgesi'nin yeni adli yılda pratikte uygulanması ve tutuklama tedbirinin peşin ceza gibi uygulanmasına sebebiyet veren katalog suçlar kanundan çıkarılmalıdır. Stajyer avukatlara, avukat yanında ücretli ve sigortalı çalışma imkânı getirilmelidir. Staj kredilerinin ödenmesi işe girişten sonraki sene başlamalı ve vadeleri de uzatılmalıdır.

Işık son olarak "Bu düşüncelerle, hiçbir etki altında kalmadan bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarına özenle sahip çıkacak yargı mensuplarının, avukat meslektaşlarımızın ve tüm adli personelin yeni adli yılını kutluyorum. 2020-2021 adli yılı, ülkemize, vatandaşlarımıza, yargı teşkilatımıza ve hukuk camiamıza hayırlı olsun." dedi.