Adıyaman'da 5 farklı erik çeşidini bir arada bulunduran bahçede hasat başladı


Adıyaman'ın Kâhta ilçesinde 100 dönümlük arazi üzerinde 3 yıl önce yetiştirilmeye başlanan erik ağaçları meyve vermeye başladı.

post

 Adıyaman    28.07.2020 15:29:38    Bu İçerik 1375 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Beş çeşit Japon eriğini bir arada yetiştirerek 100 dönümlük arazi üzerinden yöre ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten meyve yetiştiricisi Handan Yıldırım, gelişmekte olan meyvecilikle bölgede tarım işçiliğini dışarıya bağımlı olmaktan kurtaracaklarını söyledi.


Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas erik hasadının yapıldığı bahçeyle ilgili olarak, "İlimizde badem son yıllarda ciddi bir gelişim göstermeye başlamış. Bu bahçe sahibinin de badem ve bağla ilgili çalışmaları var. Ama bu bahçede farklı olarak ziraat mühendisi bayan bir çiftçimiz bu bahçeyle ilgilenmiş bölgemizde pek görülmeyen ve bu kadar büyüklükte olamayan erik yetiştiriciliği yapmış. Şu anda ağaçlar 3 yaşında olmasına rağmen ciddi bir ürün var. Bu bahçe, ilerde bademin olduğu bir bölgede alternatif bir ürün olarak gelişmeye başlayacak örnek bir bahçe niteliğindedir. Pazar ağıyla ilgili çiftçimizin bir çalışması var. Özellikle ulusal çaptaki firmaların bu bahçeye ilgisi var. Bahçemiz tam verime geldiği zaman ihracat bazlı da çiftçimizin bu konuda bir düşüncesi var. İl müdürlüğü olarak bizde böyle bir çalışmanın yapılmasını çok sevindirici bulduk. İnşallah bu tarz bahçelerin çoğalması yönünde biz de çalışacağız." dedi.

"Hedefimiz ihracata yönelik ürün çıkartabilmektir"

Meyve üreticisi Handan Yıldırım bu sene üründe beklentilerinin karşılanmadığını ancak yine de verimin iyi olduğuna değinerek, "Bu bahçe 100 dönüm alan üzerine tesisi edilmiş beş farklı Japon eriğinden oluşmaktadır. Piyasaya haziran itibariyle ürün sunup eylüle kadar bu ürünü vermeye devam ediyoruz. Hedefimiz ihracata yönelik ürün çıkartabilmektir. Ağaçlarımız bu yıl üçüncü yaşında olmasına rağmen çok güzel ve ciddi bir ürün kaldırdık. Bahçemizde telli terbiye sistemi başta olmak üzere ufak tefek eksiklikler bulunmaktadır. Bu tesisi ekonomik sıkıntılardan dolayı kuramadık. Ağaç başı yıllık ortalama 60 ile 70 kg arsında meyve bekliyoruz. Bu yıl beklediğimizden düşük bir verim aldık ama üçüncü yaşında olmasına rağmen çok ciddi bir ürün aldırdık. Bu yıl meydana gelen yağış sıkıntısı, rüzgâr çiçek döneminde döllenmeyi olumsuz etkilediğinden beklentimiz kadar ürün alamadık." ifadelerini kullandı.

"Bölgede bademe alternatif ürünler yetiştirmeyi amaçlıyoruz"

Bölgede gelişmekte olan bademle birlikte farklı meyve çeşitlerinin de alternatif olarak yetiştirilebileceğini belirten Yıldırım, "Bademe alternatif ürün sunmak ve Pazar çeşitliliğini artırmak istiyoruz.  Ağaçların arasını 1 buçuk metre ile 4 metre arasında bir mesafe ile dikimi yaptık. Bu bahçemizde 15 bin ağaç mevcuttur. Bölgede yoğun bir bahçecilik tarımı gelişmektedir. Biz bu erik dikimiyle istihdamı daha da öne çektik. Bu dönemde çalışanlarımız genellikle Akdeniz ve Ege bölgesi tarafına gidiyorken bu dönemde bizim çalışana ihtiyacımız olduğu için biz çalışanlarımızı istihdam ediyoruz. " şeklinde konuştu. (İLKHA)

https://ilkha.com/guncel/adiyaman-da-5-farkli-erik-cesidini-bir-arada-bulunduran-bahcede-hasat-basladi-132736