Adıyaman'da arpa hasadı başladı, belirlenen fiyat beklentiyi karşılamadı


Covid-19 nedeniyle önemi artan tahıl ürünlerinden olan arpa, hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte Adıyaman'da biçilmeye başlandı.

post

 Adıyaman    03.06.2020 16:42:31    Bu İçerik 2672 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Arpa, verim olarak çiftçinin yüzünün güldürürken, belirlenen fiyat beklentileri karşılamadı.

Ürünlerini tüccar veya Toprak Mahsulleri Ofisine satacak olan çiftçiler, arpa için belirlenen 1 lira 25 kuruş ile 1 lira 75 kuruş arasındaki fiyatın, beklentilerinin altında olduğunu söylediler.

Ekimini yaptığı arpanın hasat zamanında bereketli olması temennisi ve duasıyla biçme işlemine başladığını belirten Ahmet Özbilgin "Şu an arpalar biçiliyor, bozulmayan arpaların verimi normal çıkıyor. Bu yıl belirlenen fiyatlar arpa için 1 lira 75 kuruş civarındadır. Fakat buğday pazarında bu fiyata alınmıyor. Daha düşük fiyata gidiyor. Belirlenen fiyat beklentiyi karşılamadı. Çiftçi daha yüksek bir fiyat bekliyordu." dedi.

"Mazotun fiyatının şu an düşük olması çiftçiye fayda sağlamıyor"

Akaryakıtta önceki yıla göre biraz düşüş olmasının şu an için çiftçiye çok fayda sağlamadığını belirten Özbilgin "Düşüş olmasının mutlaka faydası var ama çiftçinin iş yaptığı zamanlarda mazot yine yükseliyor. Bu şekilde devam ederse iyidir. Covid-19 nedeniyle çiftçinin biraz daha desteklenmesi gerekiyordu ama çiftçiye şu ana kadar herhangi bir destek verilmedi." ifadelerini kullandı.

"Verim iyi, belirlenen fiyat yetersiz"

Hasadını yaptığı arpanın bu sene verim olarak istenilen düzeyde olduğunu ancak yetkili makamlar tarafından belirlenen fiyatların beklentilerini karşılamadığını belirten Zeynal Yakışan "Arpada elde edilen verim geçen yıla oranla biraz daha iyi. Fiyat beklentimizin dışındaydı ama yine de iyidir. Belirlenen fiyat 1 lira 25 kuruş ile 1 lira 75 kuruş arasındadır. Çiftçi olarak beklentilerimiz bitmez, beklentilerimiz değişebiliyor. Pandemi sürecinde çiftçinin biraz daha desteklenmesi gerekiyor. İlimizde15 ile 20 gün arasında hububat biçme işlemi devam ediyor. Çünkü biçer döverler her gün farklı tarlaları biçmek zorunda olduğu için biçme işlemi biraz uzun sürüyor. Devletten beklentimiz var.  Bu sene mazot fiyatlarının düşmesi biçer döver ve nakliyenin ucuzlamasına neden oldu. Bu durum bizlerin yüzünü biraz daha güldürdü." şeklinde konuştu. (İLKHA)

https://ilkha.com/ekonomi/adiyaman-da-arpa-hasadi-basladi-belirlenen-fiyat-beklentiyi-karsilamadi-127085