minübüsçüler destek bekliyor


Covid-19'un Türkiye'de görülmesinin ardından birçok alanda getirilen kısıtlamalar arasında yer alan seyahat kısıtlamasının kısmi olarak kalkmış olmasına rağmen sıkıntılar devam ediyor.

post

 Adıyaman    03.06.2020 14:54:44    Bu İçerik 2184 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Adıyaman'dan 8 ilçeye yolcu taşımacılığı yapan minibüsçüler koltuk sayısının yüzde 50 'sinden fazla yolcu taşıyamadıklarından dolayı he kendileri hem de müşterilerinin mağdur olduğunun ifade ettiler.

Koltuk sayısına getirilen kısıtlama nedeniyle fazla yolcu alamadıklarını, müşterilerinde yol ücretlerine getirilen zamlardan dolayı özel araçlarıyla seyahati tercih ettiklerini söyleyen minibüs işletmecisi Orhan Güvenç "Covid-19 nedeniyle 2 buçuk ay boyunca çok sıkıntılar yaşadık. Ekonomik sıkıntılardan dolayı sigortamızı yatıramadık. Koltuk sayısının yüzde 50'si kadar yolcu taşıma uygulamasını bizim gibi çalışanlar için yolcu sayısını 10 kişi ile sınırlı tutmuş olsalardı bu kadar sıkıntılar yaşanmazdı. Bizler koltuk sayısının yarısı kadar yolcu alıyoruz ama faturayı fazlasıyla vatandaşa kesiyoruz. Bu uygulama doğru bir uygulama değil. Bazı firmalar müşteriye yüzde 40 fazla bilet parası alırken kimi firmalarda bu yüzde 100'dir. Bu durumda zaten ekonomik sıkıntı çeken vatandaşa olan oldu.  Çalışmadığımız aylarda maliye, vergi, SGK, araç pulu gibi giderlerin bu süreçte Devlet tarafından ödenmesi bizim için çok iyi olur. Benim bu süreçte 2 bin lira sigorta borcum birikti." dedi

"2 buçuk aydır yatıyoruz"

Yaklaşık üç aydır bir iş yapmadıklarını belirten minibüsçülerden Necati Nalbant "Bu süreç içerisinde çalışan şoförlerin maaşlarını alacak paraları dahi çıkmadı. Bu süreçte yiyecek bulamadık. Bundan dolayı sigorta ve diğer bazı ödemelerin devlet tarafından yapılmasını arzu ediyoruz. Yolcu sayısının koltuk sayısının yarısı kadar olması da bizler ve vatandaş açısından sıkıntılara neden oldu. ücretler vatandaşa yüklenince onlara sıkıntı oluyor, yüklenmeyince maliyeti bizi kurtarmıyor." İfadelerini kullandı.

"Pandemi biterse fiyatlar eskisi gibi olur"

Koltuk sayısının yarısı kadar alınan yolculara fiyatların yüklenmesini değerlendiren minibüsçülerden Celal "Normal süreççe dönüldüğünde fiyatlarımız yine eski fiyatlar olacak. 3 aydır evdeyiz bu süre içerisinde sıkıntılar yaşadık. Bu çalışılmayan zaman süreci içerisindeki sigorta ve vergilerimiz için ize destek çıkılmasını istiyoruz. Şu anda faiz üzerine faiz geliyor." şeklinde konuştu.

Koltuk sayısının yüzde 50'si kadar uygulamanın sadece şehir içi minibüslerinde kalktığını belirte Adıyaman Kahta arası sefer yapan Asım Yardım "Bu süreçte yolda sıkıntılar çekiyoruz. Kontrol noktalarında yapılan aramalarda bir kişi fazla olduğunda ceza kesiyorlar. Bizde şaştık, bazı zamanlarda cebimizden yakıtı karşılıyoruz bu durum nasıl olacak bilmiyoruz. Müşterimizde haklıdır. Daha önce 7 liraya gittiğimiz yol şimdi 1o lira oldu. Müşteri fazla para vermek istemiyor haklı olarak.  Benim elimden gelse kontak kapatır çalışmam."  dedi.