Adıyamanlılar 73 gün sonra tekrar camiyle buluştu


Covid-19 nedeniyle Türkiye'de 16 Mart tarihinden bu yana cemaatle ibadet yapmaya kapatılan camiler, 73 gün sonra cuma namazıyla kısmi de olsa ibadete açılarak cemaate kavuştu.

post

 Adıyaman    29.05.2020 15:25:19    Bu İçerik 307 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ ADIYAMAN

Covid-19 nedeniyle Türkiye'de 16 Mart tarihinden bu yana cemaatle ibadet yapmaya kapatılan camiler, 73 gün sonra cuma namazıyla kısmi de olsa ibadete açılarak cemaate kavuştu.
Ramazan ayı boyunca teravihleri camide cemaatle kılamayan Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı da evde kılmak zorunda kalınca camiye olan hasretleri iyice arttı. Günler sonra cuma namazıyla camiye kavuşan Müslümanlar cemaat olmanın ve camide buluşmanın sevincini yaşadılar.


Adıyaman'da belirlenen 44 cami ve 21 açık alanda kılınan cuma namazından sonra dua için açılan ellerle Yüce Allah'tan virüsün bitmesi ve Müslümanların vahdeti için niyaz da bulunuldu.

Adıyaman Yenipınar Camii'nde İl Müftüsü tarafından kıldırılan cuma namazına Müslümanlar ellerinde seccadeleriyle geldi. Alınan güvenlik önlemleri ve korunan sosyal mesafeyle Müslümanlar Rablerinin huzurunda ellerini açarak dua ettiler.

"Tedbirlere uymaya devam edelim"

Yenipınar Camii'nde kıldığı cuma namazının ardından İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, şunları söyledi:

Coronavirus'un ülkemizde görülmesinden itibaren birçok tedbir Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hayata geçirildi. Bunlardan biri de camilerimizde cemaatle namaz kılınmasının yasaklanmasıydı. Ama vaka sayımızın azalmasıyla birlikte kontrollü sosyal hayata dönüşle ilgili tedbirler yavaş yavaş ortadan kaldırılıyor. Bugün ilk defa cuma namazımızı sosyal mesafeye uyarak camilerimiz ve belirlediğimiz yerlerde kıldık. Bugünden itibaren de hem öğle namazlarımız hem de ikindi namazlarımız cemaatle kılınmaya devam edecek. Camilerimizin içerisinde de işaretlemeler yapıldı. Sosyal mesafeye uyacağız ve seccadelerimizi evlerimizden getireceğiz. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi birçok tedbir 1 Haziran'dan itibaren kaldırılıyor. Seyahat kısıtlaması başta olmak üzere birçok tedbir kaldırılacak. Burada önemli olan bu normal hayat dönüşte kontrollü ve tedbirli dönmemiz gerekiyor. Özellikle maske, sosyal mesafe ve temizliğe dikkat etmemiz gerekiyor. Bu üç önleme ne kadar dikkat edersek salgın öncesi normal hayata dönüşümüz de o kadar hızlı olur.  Bu tedbirler hem kendi sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı için hepimizi uyması gerekiyor. Uymasak vaka sayamızda artış olacak ve kaldırılan tedbirlerde tekrar gözden geçirilecek.
"Şükür bu günlere kavuştuk"

Seccadesini alıp camiye gelen vatandaşlar camiye kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirttiler.

Camiye kavuşmanın sevincini yaşadığını belirten Abdurrahman Elçi, "Allah'a hamd olsun bugüne kavuştuk. Rabbim bir daha bu günleri bizlere yaşatmasın. Camiye olan hasretimiz bugün sona erdi. Cemaatimize ve camimize kavuştuk. İnşallah tam olarak eski günlerimize döneriz." ifadelerini kullandı.

Cuma namazına seccadesiyle gelen vatandaşlardan Nazif Oğuz, "Cenab-ı Allah lütfetti yine camimize kavuştuk, şükürler olsun. İnşallah en kısa zamanda bütün Müslümanlar yine bir araya gelir. Bir arada saf tutarız." şeklinde konuştu.

Allah'a ne kadar şükredilse az olduğunu belirten Bekir Sitil, camiye kavuşmanın sevincini yaşadığını belirtti.

Hüseyin Kurtuluş, "Sevinçliyiz, çok şükür Rabbimize hamd olsun bu günleri de gördük. Ümmet zaten namaza ihtiyaç duymuştu ve susamıştı. İnşallah dualarımız kabul olur ve hastalık ortadan kalkar ve camilerimiz tamamen açılır." dedi.

Camiye sevinç içinde gelen Hacı Mehmet, "Rabbim kendi katında bu afatları üzerimizden kaldırsın. Bu hastalıkları götürsün inşallah. Camiye kavuştuğumuz için mutluyuz." ifadelerini kullandı.

"Bu çok hüzünlü bir cuma"

Cuma namazını eda eden Yusuf Turhan ise şunları söyledi: "Bu çok hüzünlü bir Cuma, Rabbim inşallah bizleri bir daha camilerden mahrum etmez. Ümmete kurtuluş nasip etsin."

Sami Avcı isimli vatandaş da "Bu günleri çok bekledik. Allah bir daha bu günleri göstermesin." dedi.(İLKHA)

https://ilkha.com/guncel/adiyamanlilar-73-gun-sonra-tekrar-camiyle-bulustu-126516