Adıyaman'da bulunan Mansur bin Cavena türbesi onarılıyor


Adıyaman'ın İslamlaşmasında büyük katkısı olan, halk arasında Emevi komutanlarından Mansur bin Cavena türbesi olarak bilinen mekân, hayırsever bir vatandaş tarafından restore ediliyor.

post

 Adıyaman    13.05.2020 15:55:51    Bu İçerik 365 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Adıyaman merkez Yenipınar Mahallesi'nde mülkiyeti şahıslara ait olan bir evin avlusunda bulunan türbe, yöre halkı tarafından Emevi komutanlarından Mansur bin Cavena türbesi olarak adlandırılıyor.

Yıkılmaya yüz tutmuş türbe hakkında daha önce gerek mahalle muhtarlığı tarafından gerekse vatandaşalar tarafından onarılması için yapılan tüm çağrılara rağmen herhangi bir girişimde bulunulmamıştı. Türbenin yapımı için gerekli girişimlerde bulunan ve isminin verilmesini istemeyen bir hayırsever, türbenin onarılması için kolları sıvadı.

"Mansur bin Cavena Adıyaman için önemli bir değerdir"

Ramazan Bayramı öncesinde bitirilmesi düşünülen Mansur bin Cavena türbesi hakkında bilgi veren Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Doç. Dr. Murat Gökhan Dalyan "Mansur bin Cavena, Adıyaman için çok önemli bir değerdir. Adıyaman'ın şehir merkezini değiştirmiştir. Adıyaman'ın şehir merkezi o zamanlar Pirin'di. Emeviler döneminde bu bölgeye komutan olarak gönderilen Mansur bin Cavena, Kays kabilesine mensup birisidir. Kâbe'nin duvarına asılan şiirin sahibi olan meşhur İbnu'l Kays'ın hanedanındandır. Bu kabile Emevileri destekleyen bir kabileydi. Adıyaman'a Emevi komutanı olarak atandığı zaman o günün şartlarında önemli bir şehir olan Samsat yolunu kontrol edebilme amacıyla şehri bu bölgeye taşıyor. Son Emevi Halifesi İkinci Mervan'ın (750) öldürülmesinden sonra Abbasiler yönetimi tamamen ele geçirerek Emevi valilerini ortadan kaldırıp kendi valilerini atadı. Bu sırada Urfa Valisi olan Mansur bin Cavena, Abbasi komutanı Ebu Cafer bin Mansur tarafından Urfa'nın kuşatması sırasında teslim alınarak Rakka'ya gönderilir ve orada 758 yılında idam edilir." dedi.

"Adıyaman'da bu şahsiyetlerin çok güzel örneklikler teşkil ettiğini görüyoruz"

Adıyaman'a ait değerlerin tanıtılması için gerekli çalışmaların yapılması konusunda daha duyarlı davranılması gerektiğini belirten Tarihçi Nihat Ağar ise "Adıyaman'ın tanıtılması ve milletin kültürünü tanıması konusunda bilinçlenmesi yönüyle metfun bulunan manevi kahramanlarımız, önemli şahsiyetlerimiz bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Yenipınar Camii bölgesinde bulunan ve şu anda bakıma muhtaç, onarıma muhtaç olan Mansur bin Cavena'nın türbesinin olduğu yerdir. Yetkililer bu konuda gereli çalışmaları yapacaklardır. Bize düşen Adıyaman'ımızın geleneğini, ananelerini, inanç ve kardeşlik hukukunun tesis edildiği kentimizde bu şahsiyetlerin çok güzel örneklikler teşkil ettiğini görüyoruz. Yaptığımız çalışmalarda da Adıyaman bölgesinin farklı açılardan tanıtılması, anlatılması elzem bir noktaya gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Kurtulmuş ise konuyla ilgili olarak "Mansur bin Cavena Adıyaman'a ismini veren Emevi komutanlarındandır. 758 yılında hayatını kaybetmiştir. Burayı yaptıracak olan hayırsever resmî kurumlarla, vakıflarla, belediye ve tapuyla görüşerek bu türbenin yapımına el öncülük etti. Türbenin yapımı tamamlandıktan sonra ziyaretçi için açılması söz konusu olabilir." şeklinde konuştu.

Türbenin inşasını yüklenen firma çalışanlarından İsmail Yarav "Türbenin yapımını Ramazan Bayramı öncesinde bitirmeyi planlıyoruz. Türbenin üzerine çelik çatı yapıp, içerisine mermer döşedikten sonra sandukayı tekrar eski yerine yerleştireceğiz." dedi.

Mahalle esnafından Hasan Özalp türbenin yapımının güzel gelişme olduğunu belirterek "Yıllardır yapılmasını bekliyorduk. Böyle değerlere sahip çıktığı için hayırsever vatandaşlara teşekkür ediyoruz. Mahallemiz açısından güzel bir gelişme oldu." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

https://ilkha.com/guncel/adiyaman-da-bulunan-mansur-bin-cavena-turbesi-onariliyor-124841