Büro Memur-Sen Adıyaman Şube Başkanı: Corona Genelgesi kurumlarda İvedilikle uygulanmalı


Büro Memur-Sen Adıyaman Şube Başkanı Kadir Özşahin, Resmî Gazete'de yayımlanan "Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" başlıklı genelgenin ivedilikle uygulanması gerektiğini belirtti.

post

 Adıyaman    24.03.2020 16:32:35    Bu İçerik 303 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ - ADIYAMAN

Tüm dünyayı etkisi alan Corona virüsün Türkiye'de de görülmesinin ardından yetkili makamlar tarafından tedbirler alınmaya devam ediyor.

Alınan tedbirler kapsamında kamu da çalışanlarının idari izinli sayılması kararı alındı.

Genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemi kullanılacak.

Genelgenin kamu kurularında sirkülasyonu yüzde 80 oranında azaltacağını belirten Büro Memur-Sen Adıyaman Şube Başkanı Kadir Özşahin, Yayımlanan genelgenin çok önemli olduğunu ancak bazı kurum amirlerinin henüz yazı gelmedi gerekçesiyle personelin ayrılmasını sağlamadıklarına dikkat çekti.

Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanların bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacağını ifade eden Özşahin, "Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır. İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamazlar ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorundadır. Daha önce, Covid-19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler; yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlarda bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabileceklerdir." ifadelerini kullandı.

"Genelgeyle kurumlarda sirkülasyon yüzde 80 oranında azalacak"

Yayımlanan genelge ile kamu kuruluşlarında sirkülasyonu yüzde 80 oranında azaltacağını belirten Özşahin, "Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı. Bu genelge çerçevesinde kamuda personelin idari izinli sayılması ile devlet kurumlarına gelen personelin yüzde 80’ni evlerinde kalmış olacak. Yani yüzde 20 civarında personel çalışacak. İlgili birimin yetkilileri inisiyatifinde belirlenen gün ve günler dahilinde personel dönüşümlü çalışacak. Bu kamu kurumlarında sirkülasyonun yüzde 80 oranında azalmasını sağlayacak. Böylece Corona virüsün hızlı yayılmasının önüne geçilmiş olacak. Bu sadece kamu kurumların içerisinde değil şehir içi trafiğinde ve toplu taşımalarda da sirkülasyonu daha aşağı çekmiş olacak. Bu çerçevede alınan önlemler vardı. Bu önlemler ilgili dairelerdeki iş ve işlemlerin elektronik ortama taşınması yönünde çalışmalar yapıldı. Bunlar gerçekleşti. Yani vatandaşlarımızın da bu kurumlara gitmesine gerek kalmadan internet ortamında işlemlerini yapmaları sağlanmış olacak. Bu çerçevede virüsün yayılması engellenmiş olacak. Bu açıdan alınan karar çok önemli. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Tüm Bakanlıklarda ivedilikle uygulanması gerekiyor"

Yayımlanan genelgenin çok önemli olduğunu ancak şu ana kadar bütün birimlerde uygulanmaya başlanmadığını belirten Özşahin, "Yayımlanan genelge çok önemli ancak şu ana kadar bütün birimlerde uygulanmaya başlanmadı. Alınan kararın bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. Genelge yayımlanmasına rağmen bürokrasi maalesef yavaş çalışmakta. Kurum amirleri henüz yazı gelmedi gerekçesiyle personelin ayrılmasını sağlamış değiller. Özellikle sirkülasyonu yoğun olan dairlerinde yakın temasta çalışma mevcut. Personel ile vatandaşlar arasındaki mesafe bir metre bile değil. Personel korkuyla çalışıyor. Tüm bakanlıkların ivedilikle kurum amirlerine yetki devri vermesi gerekiyor. Alınan genelge kararların bir an önce uygulanmaya koyulmalı, yoksa alınan kararların bir faydası olmayacak." dedi.

"Vatandaşların işlemlerini elektronik ortamda yapılmalarını istiyoruz"

Vergi dairesinde yapılan bütün işlemlerin internet ortamında yapıldığını belirten Özşahin, "Vatandaşlarımız vergi dairesine gelmeden trafik cezasını, idari para cezasını gibi parasal işlemlerini hepsini halledebiliyorlar. Bununla birlikte bütün defterdarlıklara ait mal müdürlüklerinde yapılması gereken iş ve işlemler de elektronik ortamda bankaya aktarılması sağlanmış durumda. Vatandaşlarımızın vergi dairesine, defterdarlıklara gelmesine gerek kalmadan elektronik ortamda bütün işlemlerini yapabilecekler. Ancak vergi dairelerine gelip elden para yatırmaya çalışan vatandaşlarımız var. Sosyal güvenlik kurumu ve nüfus birimlerinde internet üzerinden işlemler yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın bütün işlemlerini evden elektronik ortamda yapılmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Sivil kıyafet serbestliğin bir an önce getirilmesi gerekiyor"

Özşahin, "Şu anda kamu kurumlarında takım elbise ve kravat kullanılması zorunlu. Takım elbiselerin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi zor olduğundan dolayı kamuda serbest kıyafet uygulamasının getirilmesi gerekiyor. Bu süreçte bütün kamu kurumlarında sivil kıyafet serbestliğin bir an önce getirilmesi gerekiyor. Bu Corona virüs salgının önlemesinde önemli katkı sağlayacak." şeklinde konuştu. (İLKHA)

https://ilkha.com/guncel/buro-memur-sen-adiyaman-sube-baskani-corona-genelgesi-kurumlarda-ivedilikle-uygulanmali-118955