Corona virüs salgını nedeniyle berberlerde durgunluk yaşanıyor


Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, hızla yayılarak dünyayı etkisi altına alan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Corona virüs nedeniyle Adıyaman’daki berberler iş yapamaz hale geldi.

post

 Adıyaman    19.03.2020 10:07:21    Bu İçerik 332 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Corona virüs salgını insanların sağlığını tehdit ettiği gibi ekonomide de olumsuzluğa yol açıyor. Alınan tedbirler ve salgın korkusuyla vatandaşlar evde kalmayı tercih edince, esnafın işlerinde de durgunluğa neden oluyor.

Vatandaşın tıraş olmaya gelmediğini belirten berber esnafı kedilerinin de tedirgin olduklarını ifade etti.

“Virüsü bahane bilen fırsatçılar var”

Corona virüs bahanesiyle fırsatçılık yapanların malzeme fiyatlarında artışa gitmelerinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirten 35 yıllık berber Tahir Özdaş, virüse karşı tedirgin olduklarını söyledi.

Özdaş, “Meslek grubu olarak en çok kullandığımız ürün kolonyadır. Türkiye'de virüs vakası görülmeden önce 50 liraya aldığım 5 litrelik kolonya, şimdi 100 ile 150 lira arasında bir fiyata satılıyor. Biz gerekli tedbirleri alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Ancak tedirginlik yaşıyoruz. Müşterilerimizin de gerekli tedbirleri almasını istiyoruz. Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra berberler olarak toplantımız olacak. İş yerlerimizi kapatma ihtimalimiz var.” dedi.

“Toptancılarda kolonya yok”

Toptancılarda kolonya kalmadığını belirten Mukadder Ağda ise “Corona virüs nedeniyle kolonyaya büyük bir rağbet oldu. Durum böyle olunca, kolonya fiyatında büyük bir artış yaşandı. Esnaf olarak kolonya bulmada sıkıntı yaşıyoruz. Şu an kolonya bulamıyoruz. Toptancılarda kolonya yok. Müşterilerimiz, virüs bulaşma ihtimaline karşı en az iki hafta tıraş olmak için bekleseler daha iyi olur kanısındayım. Devlet tarafından kapanmamıza yönelik bir şey söylenmedi. Kapansa daha iyi olur düşüncesindeyim. Bizlerin de yakın mesafe çalışmalarımız var. Her ne kadar korunmak için eldiven ve maske taksak da yine de tedirginiz.” diye konuştu.

“Fırsatçılık yapmak insanlığa sığmaz”

Virüs nedeniyle son üç günden bu yana işlerinin daha da düştüğünü vurgulayan Mikail Uluca, zor durumda fırsatçılık değil, dayanışma içinde olunması gerektiğini söyledi.

Uluca, “Şu an çok büyük fırsatçılık var. 60 TL'ye aldığımız kolonya şu an 120 TL olmuş. Bu gerçekten insanlığa sığmaz. Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum? Bizim bu zor durumda birbirimize yardım etmememiz gerekirken, fırsatçılık yapmak kabul edilemez bir durumdur. Şu an için tedirginlik yaşıyoruz ama yapacak bir şey yok. Kira var, ödemeler, elektrik su faturaları var mecburen iş yerinde kalıyoruz.” dedi.

İşlerinin durgun olduğunun altını çizen Bayram Özdaş ise tedbir amaçlı dezenfekte olduklarını ve müşterilerinin de kendilerini virüs salgınına karşı muhafaza etmelerini istedi. (İLKHA)

https://ilkha.com/ekonomi/corona-virus-salgini-nedeniyle-berberlerde-durgunluk-yasaniyor-118315