Sigarayla Savaşanlar Derneği: "İnsanlığın sağlık noktasındaki en ciddi sorunu sigaradır"


Adıyaman Sigarayla Savaşanlar Derneği Başkanı Emin Yağımlı, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle verdiği mesajda sigaranın yavaş yavaş öldüren bir virüs olduğunu belirtti.

post

 Adıyaman    10.02.2020 12:57:14    Bu İçerik 294 kez görüntülendi.

07.10.22

 


9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nü sigarayı bırakmak için bir milat olarak başlatılması gerektiğini ifade eden Yağımlı, "İnsanlığın sağlık noktasındaki en ciddi sorunu sigaradır." dedi.

"Ülkemiz açısından bu çalışmalar yetersizdir"

Sigarayla mücadele konusunda istenilen aşamada olunmadığını belirten Yağımlı, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle okullarımızda, cemiyetlerimizde ve fabrikalarımızda 'insanları sigaradan nasıl uzaklaştırabilir, zararlarını nasıl anlatabiliriz' diye birtakım çalışmalar yapıyoruz. Özellikle sigara noktasında biraz duyarsız davranan vatandaşlarımıza sesleniyorum; bugün bütün insanlığın sağlık noktasındaki en ciddi sorunu sigaradır. İnsanlığı tehdit eden en büyük mikroplardan birisi sigaradır. Dolayısıyla insanımızı hem birey hem toplum olarak ekonomik olarak olumsuz yönden etkileyen bu vahim olaydan insanımızın bir an önce uzaklaşması lazımdır. Bazı gönüllü kuruluşlar bu noktada çalışmalar yapıyor olsa da ülkemiz açısından bu çalışmalar yetersizdir. Devletin bu konuda çıkardığı kanunlar bazen mahalli idareler veya şehrimizin idarecileri tatarından kanunlar ihlal edilmekte veya yeterince uygulanmamaktadır." ifadelerini kullandı.


"Kurumlarda sigara yasağına uymayanlar var"

Resmi kurum ve kuruluşlarda sigara yasağının çiğnendiğinin altını çizen Yağımlı, "Özellikle Adıyaman için söyleyeyim; birçok resmi kurum ve kuruluşlarda, iş yerlerinde sigara yasağı maalesef ihlal ediliyor. Bu duruma yetkililerin biraz daha dikkat etmesi lazımdır. Dolayısıyla ülke olarak, yöneticiler, anne ve babalar olarak bizden sonra ülkemizi teslim edeceğimiz gençlerimize de doğru örnek olamıyoruz. Onlara güzel bir ülke ve sağlıklı bir ömür bırakmak istiyorsak sigara denilen mikroptan biran evvel gençliğimizi uzak tutmamız lazımdır.  Sigaraya maalesef bir zevk, bir özentiyle başlanıyor sonunda kanser hastalıklarıyla mücadele ediyoruz. Bu işe başlamak kolay bırakmak zordur. Sigara içenlerin yüzde 90'nının 18 yaşından önce başlamış olduğunu görüyoruz. Her bir sigara insan ömründen 5 buçuk dakika aldığını düşündüğümüzde 30 yıl sigara içen kişide 10 ile 15 yıl arasında azaldığını ve erken ölümlere sebebiyet verdiğini uzmanlar söylüyor." şeklinde konuştu.

"TV yayınlarında teşvik var"

Bazı televizyon yayınlarının özellikle gençlere kötü alışkanlıklar kazandırmak için programlar yaptığını ifade eden Yağımlı, "Buradan ilgililere, anne ve babalara sesleniyorum; Özellikle bazı televizyonların yayınları gençliğimizi içkiye, kumara, fuhşa ve sigaraya teşvik etmektedir. Bu tip yayınları çocuklarımıza seyrettirmeyin. Bu tür yayınları çocuklarınıza seyrettirmek isteyenleri iyi tanıyın, yeri geldiği zaman onlardan hesap sormasını bilelim. Bugün birçok yanlışlıkların telafisi mümkün olmayan yaralara yol açtığını görüyoruz. Onun için anne ve babalar, çoklarımıza daha özen gösterelim." dedi.

"Her gün sigara virüsünden 300 kişi ölüyor"

"Bazı virüsler aniden baş gösterir hızlı ölümlere sebebiyet verir bugün Çin'de olduğu gibi." diyen Yağımlı, şöyle devam etti:

"Bazı virüsler vardır yavaş yavaş insanı ölüme sürükler. Sigara içenler şöyle bir düşünsün. Sigara içip de bu virüsten her yıl 110 bin insanımız ölüyor Türkiye'de. Bir günde 300 kişi ediyor. Her yıl gençlerimiz, anne ve babalarımız ölüyor. Bu yaygın virüsten Türkiye'nin bir an önce kurtulması lazımdır." (Cemil Özdaş-İLKHA)

https://ilkha.com/saglikyasam/sigarayla-savasanlar-dernegi-insanligin-saglik-noktasindaki-en-ciddi-sorunu-sigaradir-115263