Adıyaman’dan İdlib’e kardeş eli


​Suriye’de 9’uncu yılını geride bırakan savaşın mağduru olan siviller ülkelerini terk etmeye devam ediyor

post

 Adıyaman    13.01.2020 17:31:14    Bu İçerik 379 kez görüntülendi.

07.10.22

 


On binlerce İdlibli’nin yurdunu terk ederek muhacir durama düşmesine sesiz kalamayan STK’lar insani ve İslami görevlerini yapmaya devam ediyor.

Adıyaman İyilik-Der öncülüğünde toplanan temel yaşam malzemeleri Mustafa Yücel Özbilgin Parkı önünden İdlibli muhacirlere gönderildi.


İyilik-Der adına bir açıklama yapan Mustafa Kirişçi, "Uluslararası camianın ikiyüzlülüğünün ve İslam dünyasının duyarsızlığının kurbanının adıdır Suriye! Kundaktaki bebeklerin ölümünün sıradanlaştığı, anne karnında bile şarapnel parçasını yiyen bebeklerin bulunduğu yerin adıdır Suriye. ‘Allah'ım senden başka kimsemiz yok. Bize katından bir yardımcı gönder.’ diye haykıran mazlumların ülkesinin adıdır Suriye." dedi.

"2011 Mart ayında Suriye'nin Deraa kentinde başlayan olayların üzerinden 9 yıl geçti. Suriye’de 2011 Mart ayından bu yana insanlık tarihinin görmediği bir katliam ve zulüm yaşanıyor." diyen Kirişçi, "Savaş başlamadan evvel 22 milyon nüfusa sahip olan bu ülkede savaş sonrasında yaklaşık 10 milyon insan yer değiştirdi. 6 milyona yakın insan başka ülkelere göç etti. Bir milyondan fazla insan ise katledildi. 9 yıldır bütün insanlığın ve İslam dünyasının gözleri önünde Suriye varil bombalarıyla, füzelerle, fosfor, kimyasal ve daha adını bilmediğimiz nice bombalarla katledildi. Katledilmeye devam ediyor. Ve savaş şu an Suriyelilerin savaşı olmaktan çıktı, değişik aktörlerin Amerika'nın Rusya'nın, Fransa'nın, israilin savaşına dönüştü. Gözlerimizin önüne Müslüman kadınların, çocukların, yaşlıların ve erkeklerin ölümü sıradanlaştı. Sadece istatistiki bir bilgiye dönüştü. Şunu bir kez daha gördük ki; bu adaletsiz dünyada en ucuz şey Müslüman çocukların, kadınların ve erkelerin kanıdır. Şam, Halep, Hama ve Humus gibi İslam ve insanlık tarihinde çok önemli yere sahip olan şehirler ne yazık ki birer harabeye dönmüş durumdadır." ifadelerini kullandı.

"Suriye'de İslam kültürü, medeniyeti yerle bir edildi"

Suriye’nin emperyalist emellere kurban edildiğini vurgulayan Kirişçi "Ve bizler, günümüz Müslümanları bize inanıp ve güvenip Ülkemize gelen kardeşlerimize ensar olamadık. Kardeşlerimizi kuşatıp, kucaklayıp, onların ihtiyaçlarını karşılayamadık. Onları dilenciliğe, yoksulluğa ve kimsesizliğe terk ettik. Bu süre zarfında anlamsız tartışmalarla kardeşlik hukuku ayaklar altına alındı. Zihinler bir hayli karıştırıldı, kirletildi. Ve oluşturulan bu kirli havanın etkisiyle dayanışma çabaları hak ettiği boyutlara ulaştırılamadı. Ülkemizde son zamanlarda mülteci değil misafir olan Suriyeli kardeşlerimizi küçük düşürmek, darda koymak özellikle İslam’ın kardeşlik ve ümmet bilincine darbe vurmak amacıyla bir algı operasyonu uygulandı ve halen uygulanıyor." şeklinde konuştu.

"Yaklaşık 50 bin insan zeytin ağaçlarının altında, açıkta"

İdlib’ten kaçan 50 bin insanın soğuk havada dışarıda kaldığına dikkat çeken Kirişçi "Savaşın 9’uncu yılına geldiği bu dönemde tam da savaş bitecek derken şimdi de İdlib yok edilmeye çalışılıyor. Okullar, hastaneler, evler, hedef gözetilmeksizin varil bombalarıyla yok ediliyor. Ve oradan yaklaşık 300 bin insan Türkiye sınırındaki bölgeye gelmiş durumda. Günlük 11 bin insanın bu bölgeye Suriye içinden geldiği biliniyor. Şu an yaklaşık 50 bin insan zeytin ağaçlarının altında, açıkta, bulabildikleri yerlere başlarını sokmaya çalışıyorlar. Bu soğuk kış günlerinde orada titreyen, aç kalan, sıcak bir ortama hasret insanların, kadınların, çocukların feryad-ı figanları arş-ı alayı titretiyor." dedi.

Kardeşlik gereği İdlib’e yardım gönderdiklerini belirten Kişrişçi, "Biz de bu sorumluluk gereği kardeşlerimize destek olmak amacıyla içerisinde bulgur pirinç, makarna, yağ, salça, şeker, mercimek, fasulye ve tuzun bulunduğu 600 koli, binden fazla battaniye ve içerisinde bin 500 adetten fazla olan giyim-kuşamdan, halıdan, yer sergisinden oluşan iki TIR yardım malzemesini inşallah Suriye'ye göndereceğiz. Bu yardımların toplanmasında gerekli çabayı gösteren Adıyaman halkımıza, kardeşliklerini unutmayan kardeşlerimize teşekkür ediyoruz ve emeği geçen herkesten Alemlerin Rabbi olan Allah razı olsun diyoruz." ifadelerini kullandı.

Kirişçi son olarak, "Suriye'de Yemen'de, Arakan’da, Doğu Türkistan'da, Keşmir’de, Filistin'de Mısır’da ve diğer tüm kardeş coğrafyalarda bunca sıkıntılar ve zorluklar yaşanırken bütün Müslümanları tekrar kardeş olmaya ve ümmet bilincini ayağa kaldırmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş  İLKHA) 

https://ilkha.com/guncel/adiyamandan-idlibe-kardes-eli-112933