Dişlerimizin parayla karşılığı yoktur


Günümüzde organik olamayan yeme içmenin beraberinde getirdiği diş çürümeleri, önemli bir sorun olurken insan sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

post

 Adıyaman    11.01.2020 18:05:19    Bu İçerik 305 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Diş ve diş eti sağlığının önemi, çocuklarda ağız ve diş gelişimi ve gündelik diş bakımı hakkında bilgi veren Diş Hekimi Hüseyin Ferhat Dündar, diş sağlığının çok önemli olduğunu ve mevcut olan dişlerimizin para ile karşılığının olmadığını söyledi.

"Diş çürükleri günümüzün ciddi sorunlarından biridir"

Ağız ve diş sağlığının önemsenerek bunun dikkate alınması ve günlük bakımının yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Dündar "Diş çürükleri günümüzün ciddi sorunlardan biridir. Yemek artıklarının ağızda kalması ve günlük bakımının yapılmaması sonucunda ortaya çıkar. Bizim istediğimiz günlük bakımlarının yapılmasıdır. Mümkünse günde 3 defa dişlerini fırçalamalarını istiyoruz. Sadece fırçalamayla değil, dişlerin arasındaki yemek artıklarının da uzaklaştırılması için diş ipinin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çocuklarımızı bu anlamda doğru yolda yönlendirmemiz gerekiyor. 9 yaşında bile kazanılmış olan bu tip alışkanlıkları gecikmiş olarak kabul ediyoruz." dedi.

"Çocuklarımızın doğru nefes alıp verdiklerini kontrol edin"

Çocuklarda oluşan solunum problemi, beraberinde ağız ve diş sorunlarını da getirdiğini belirten Dündar "Çocuklarda özellikle kış zamanlarındaki burun tıkanıklığına bağlı olarak ağız solunumu gerçekleşmesi çene büyümesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu anlamda ailelerimizin, özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların doğru nefes alıp vermelerini kontrol etmeleridir. Buna yönelik gerekirse bir doktorla görüşmeleri, üst solunum yollarını açık tutmaları gerekir. Eğer böyle bir durum olmazsa kişi büyüdüğünde çene yapısının düzensiz olacağı, doğru bir diş diziliminin gerçekleşmeyeceğini görürüz". şeklinde konuştu.

"Sağlıklı bir diş ve ağız yapısı için rutin kontrole gidin"

Diş çürümelerinin ve diş eti sorunlarının oluşmaması için 6 ayda bir kontrol edilmesinin gerektiğini ifade eden Dündar "Vatandaşlarımızın sağlıklı bir diş ve ağız yapısı için rutin olarak 6 ayda bir kontrole gelmesini istiyoruz. Biz dişin çürümesini ebetteki istemeyiz. Kişideki diş kayıpları, diş eti problemlerini de yanında ortaya çıkaracaktır. Bu istemediğimiz bir durumdur. Bu nedenle bütün vatandaşlarımıza tavsiyemiz en az 6 ayda bir kontrole gelmelidir. Diş eti sağlığı bizim için çok önemli bir konudur, bunun için düzenli bakımların yapılması gerekiyor. Kliniklerde diş hekimlerine müracaat ederek veya rutin olarak evde bakım ile diş tedavisi ve bakımını sürekli yapmamız gerekiyor. Şunu bilmemiz gerekiyor ki diş bakımı yapmazsak kaybedeceğimiz dişleri bir daha bulamayız. Mevcut olan dişlerimizin para ile karşılığı yoktur." dedi. (Cemil Özdaş - İLKHA)

https://ilkha.com/saglikyasam/dislerimizin-parayla-karsiligi-yoktur-112906