Asgari ücretteki artış oranına tepkiler sürüyor


PETROL–İŞ Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan 2020 yılı için belirlenen asgari ücretin istenilenin altında olduğunu belirtti.

post

 Adıyaman    28.12.2019 15:54:20    Bu İçerik 447 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Milyonlarca insanı ilgilendiren ve 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücretin standartların altında olduğunu dile getiren Tırpan, "İşçi, sendika, emek dünyası denildiğinde ilk akla gelen asgari ücrettir." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücreti yeterli bulmuyoruz"

Hükümet ve TÜRK–İŞ arasında yapılan toplantılar neticesinde belirlenen asgari ücret miktarının TÜRK–İŞ'in istediği rakam olmadığını söyleyen Tırpan, "İşçi, sendika, emek dünyası denildiğinde ilk akla gelen asgari ücrettir. Son bir ay içerisinde ülke gündemini doğal olarak çok ciddi şekilde meşgul etti. Sonuç itibariyle konfederasyonumuz ve hükümet arasında yapılan 4 toplantı neticesinde 2 bin 324 lira olarak belirlendi. Federasyonun bir üyesi olan PETROL–İŞ olarak açıklanan asgari ücreti yeterli bulmuyoruz. Ülkemizde bir de enflasyon gerçeği var. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon yüzde 10,80 gibi bir rakamdır. Toplantı salonlarında açıklanan enflasyon oranlarıyla cebimizdeki, mutfağımızdaki gerçek enflasyonla örtüşmüyor." dedi.

"Asgari ücret belirlenirken insan merkezli bir bakış açısıyla yapılması gerekir"

"Asgari ücret belirlenirken insan merkezli bir bakış açısıyla yapılması gerektiğini düşünüyorum." diyen Tırpan şöyle devam etti:

TÜRK–İŞ'in 33 yıldan beri aylık olarak pazarlarda ve çarşılarda yaptığı çalışmalara göre mutfağımızdaki enflasyonda ortaya çıkan rakam 17,20 dir. Bu şekilde de baktığımız zaman asgari ücretin rakamlarını kabul etmiyoruz. Bir diğer şekilde baktığımızda TÜRK–İŞ'in talebi 2 bin 578 liraydı. TÜRK–İŞ bu rakamı tabanda yapılan çalışmalara göre hesaplamıştır. Hesaplanan bu rakam evli olmayan bir insanın sağlıklı bir yaşam koşulu içerisinde hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan rakamdır. Hükümetin de kendince geçerli gerekçeleri vardır. Sonuç itibariyle 2 bin 324 olarak belirlendi ama biz her platformda buna muhalefet edeceğiz. Hükümetin ve iş adamlarımızın yaklaşımları da maalesef bu istikamettedir. Asgari ücret belirlenirken insan merkezli bir bakış açısıyla yapılması gerektiğini düşünüyorum.
"Günlük 12 varil petrol çıkarıyoruz"

Gelişen teknolojiyle birlikte petrol üretiminin arttığına değinen Tırpan, "1970'li yılların sonlarına doğru Adıyaman'da petrol sahalarının keşfedilmesiyle beraber çok ciddi yatırımlar gelmiştir. Şu anda kesin bir rakam olmamakla beraber günlük 12 bin varil petrol üretimimiz var Adıyaman ilimizde. Bir yıl öncesine kadar 8 bin varil civarındaydı. Teknolojik gelişmelerin faaliyetlerimize katılmasıyla birlikte günlük 12 bin varil civarında ülke ekonomisine bir katkımız var." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş-İLKHA)

https://ilkha.com/ekonomi/asgari-ucretteki-artis-oranina-tepkiler-suruyor-111844