"Yapımı devam eden barajların bir an önce tamamlanması gerekir"


Adıyaman'da tarıma dayalı sanayi ürünlerinin piyasaya sürülebilmesi için il çevresinde yapımı devam eden barajların bir an önce tamamlanarak sulu tarıma geçilmesi gerektiği belirtildi.

post

 Adıyaman    20.09.2019 11:25:24    Bu İçerik 409 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi (ADOSAB) Başkanı Abdulkadir Çelenk, Adıyaman'da tarıma dayalı sanayi ürünlerinin Adıyaman OSB'de işletilebilmesi için "Adıyaman'ın barajlarının tamamlanması gerekiyor ki tarlaları suyla buluşturalım, havzayı genişletelim." ifadelerini kullandı.

Adıyaman OSB'nin binlerce kişi için ekmek kapısı olduğunun altını çizen Çelenk, "Organize sanayi bölgesi yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren Adıyaman'ın ekmek kapısıdır. Hem istihdam hem üretim hem ihracatta Adıyaman'daki en önemli fabrikalarımız tesislerimiz burada yer almaktadır. Şu anda 126 tane fabrikamız faaliyette ve bu yaklaşık olarak 14 bin kişiyi istihdam etmektedir. Yıllık ortalama 800 ile 900 milyon dolar arasında ihracatı bulunmaktadır." dedi.

"Avrupa'nın da en büyüğü olan aşı üretim merkezi AOSB 'de yer almaktadır"

Adıyaman OSB içerisinde yer alan bazı fabrikaların Orta Doğu ve Avrupa'nın en büyük tesisleri olduğunu belirten Çelenk, "Adıyaman OSB içerisinde Orta Doğu'nun en büyük kapalı alanına sahip bir iplik fabrikası ile Avrupa'nın da en büyüğü olan aşı üretim merkezi yer almaktadır. Adıyaman'da gelişmeler iyi düzeyde ancak ülke ekonomisinin zaman zaman sıkıntılara girmesiyle birlikte bizler de etkilenmekteyiz. Sanayici hiçbir zaman krizi düşünmez, yatırımına devam eder. Ancak yatırımlar devam ederken bir kısmı dökülür bir kısmı ayakta kalır. İnşallah buradakiler her zaman ayakta kalanlar arasında olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yatırım teşvikleri kapsamında verilen teşvikler hakkında bilgi veren Çelenk "5 yıl süreyle yüz eleman çalıştıranlar altıncı bölge teşviklerinden yararlanırlar. 3 yıl boyunca yüz kişinin üzerinde işçi çalıştıranlar ise 10 yıl boyunca altıncı bölge teşviklerinden yararlanıyorlar. Bu da bizim için güzel bir teşviktir. Dışarıdaki hemşerilerimizi bekliyoruz.  Şuanda her ne kadar arsa sıkıntımız varsa da biz proje çalışmalarımızı yapıyoruz inşallah bir ay içerisinde bakanlığa sunacağız ve arsa sıkıntısını da gidereceğiz." şeklinde konuştu.

"Adıyaman OSB'de bizi taşıyan konfeksiyon bölümüdür"

Adıyaman OSB'yi ayakta tutan sektörün şu anda konfeksiyon sektörü olduğunu dile getiren Çelenk şöyle devam etti:

Ekonomi, Türkiye'nin her yerinde sıkıntılı olduğu gibi Adıyaman'da da bazı sıkıntılar yaşatmaktadır. Ancak Adıyaman'da, Adıyaman'a has bir sorun var. Adıyaman'ın barajlarının tamamlanması gerekiyor ki tarlaları suyla buluşturalım. Havzayı genişletelim. Adıyaman'ın köylüsü, çiftçisi para kazanırsa biz de sanayide tarıma dayalı işletmeciliği daha ön plana çıkarırız. Mevcut AOSB'de bizi taşıyan konfeksiyon bölümüdür. Konfeksiyon sektörü dışında 4 iplik fabrikamız var. Bunlar da iyi durumdadır. Ama mobilya gibi sektörler sıkıntı yaşamaktadır.
"Faizi düşürdük diyorlar ancak hiç kimseye kredi vermiyorlar"

Bankaların kendileriyle çeliştiğini belirten Çelenk, "Bugünkü bankacılık sistemi tüm sanayicileri, iş adamlarını bilinçli bir şekilde kredi kullanılmayan grupları çıkarmaktadır. Faizi düşürdük diyorlar ancak hiç kimseye kredi vermiyorlar. Bu bir çelişkidir. Yetkililerin bankaların üzerindeki etkilerini artırmaları lazım. Aksi takdirde ne sanayici kalır ne iş adamı kalır. Teknolojik yatırımlar diyorlar. Doğrudur. Teknolojik yatırımlar daha kârlıdır ama bize göre değil. Bıraksınlar biz kendi bildiğimiz şekilde üretim ve istihdama yönelik işlerimize devam edelim. Teknolojik yatırımları da varsın İstanbul, Bursa yapsın. Teşvikleri oraya aktarmasınlar. Teşvikleri istihdama yönelik olan bizim gibi illere aktarmalarında yarar var. Kredilerin tümü oralarda kullanılmasın. Biraz da Doğu, Güneydoğu, Orta Anadolu gibi bölgelere göndermeleri gerekiyor. Teknolojik yatırım adı altında bir kişinin aldığı para bizim bu bölgeye gönderilen paranın tamamından daha fazladır. Mutlaka bu haksızlıkları gidermeleri gerekiyor. OSB'de 14 bin kişi çalışıyor, bunu 30 bine çıkarmayı düşünüyoruz. Durum böyle olursa o 14 bin kişiyi 5 bine düşürmemiz gerekebilir. Umarız bu gerçekleşmez." dedi.

Son olarak sigorta primlerindeki haksızlığı dile getiren Çelenk, "SGK primleri altıncı bölge teşviklerinde yasa çıktıktan sonra işletmeyi yapanlara veriliyor. Ancak daha önce çalışanlar yararlanamıyor. Sanki daha önce buraya yatırım yapan insanlar cezalandırılmış gibi görünüyor. Onların da bundan yararlanması gerekiyor. Ortada haksız bir rekabet oluşuyor. Düşünün ki yan yana iki konfeksiyon komşu firma. Biri 6'ncı bölge teşvikinden yararlanıyor, öteki yararlanmıyor. Bu durum birinin diğerinden yaklaşık kişi başına 900 TL civarında eksiği olacak demektir. Bunun da mutlaka giderilmesi gerekiyor. Ben bir işadamı ve organize sanayi başkanı olarak bunun bir haksızlık olduğunu ifade etmek zorundayım." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş–İLKHA)
https://ilkha.com/ekonomi/yapimi-devam-eden-barajlarin-bir-an-once-tamamlanmasi-gerekir

yapimi-devam-eden-barajlarin-bir-an-once-tamamlanmasi-gerekir