Adıyaman'da Hasat Mevsimi Başladı


Adıyaman'da hububatta hasat mevsimi başlarken, çiftçiler istenilen düzeyde verimin elde edilmemesini hava şartlarının kararsızlığına bağladı.

post

 Adıyaman    09.06.2019 02:53:12    Bu İçerik 62833 kez görüntülendi.

07.10.22

 


 

Adıyaman'da hububatta hasat mevsimi başlarken, çiftçiler istenilen düzeyde verimin elde edilmemesini hava şartlarının kararsızlığına bağladı. Yetkililere seslenen çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisinin çiftçinin mağdur olmaması için hızlı hareket ederek ürünlerini alması ve ödemelerini yapması gerektiğini vurguladılar.

Yağmurların bu yıl kararsız olmasının ürünleri olumsuz etkilediğini belirten Murat Çalış isimli çiftçi, "Bu sene ilk başlarda yağmur çok fazla yağdı yağmurun etkisiyle tarlalar çok fazla suya doydu. Daha sonra tarlalar yeniden kendine gelmeye başlayınca yaklaşık iki ay yağmur yağmadı. Tarlalara böyle olunca buğdaylar tam dolu hale gelemedi." dedi.

Çalış, "Diğer taraftan yaptığımız masraflarımız var. Bu senen gübre çok pahalıydı. Kilosunu 2 liradan alıyorduk. Mazot da biraz pahalıydı. Durum böyle olunca kâr oranımız da düştü. Cumhurbaşkanı hububat fiyatını açıkladı. Bizim de isteğimiz Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bir an önce ürünlerimizi almasıdır. Bu durumda çiftçimizin mağduriyeti gider. Diğer bir isteğimiz de fiyatların çok fazla düşürülmemesidir. Çünkü çok fazla masraf etmişiz, bu masraflarımız da göz önünde bulundurulsa seviniriz." ifadelerini kullandı.

Emre Kılınç isimli çiftçi ise "Şu anda durumumuz göz önündedir, görüyorsunuz. Çiftçi olarak ciddi bir gelirimiz kalmamış. Yaptığımız çalışmaların karşılığını istediğimiz gibi alamıyoruz. Bu tarlaya en az üç defa gübre attık, üç defa ilaçladık. Tarlayı sürmek için kullandığımız mazot oldukça yüksek olduğundan bizi çok etkiliyor. Çiftçi şu anda kımıldayacak durumda değildir. Ancak kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Bir ay boyunca yağmur sürekli yağdı, daha sonra da hiç yağmayınca bu durum ürünleri etkiledi. Bizler Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ürünleri alırken fazla bekletmeden hemen ödemeleri yapması bizi rahatlatacaktır." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)

Kaynak: https://ilkha.com/haber/98508/hava-sartlari-urunleri-olumsuz-etkiledi 

hava-sartlari-urunleri-olumsuz-etkiledi