HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Adıyaman'ın sorunlarını mecliste dile getirdi


HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç üç gün boyunca Adıyaman'da yaptığı ziyaret ve incelemelerden sonra Adıyaman'ın sorunlarını yaptığı basın açıklamasıyla dile getirdi.

post

 Siyaset    20.09.2023 10:11:25    Bu İçerik 3759 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Basın açıklamasında deprem bölgesi Adıyaman'ın birçok sorununa değinen Dinç depremzedelerin mağduriyetinin giderilmesi çağrısında bulundu.

"Adıyaman'da halkın konut yıkım ve teslimatı ile ilgili bir belirsizlik içinde olduğunu gördük "

Adıyaman halkının sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren Dinç, Depremin acısını "Son günlerde seçim bölgem olan Mersin ile birlikte Adana, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Bingöl ve Elâzığ il merkezleri ile bu illere bağlı bazı ilçeleri ve köyleri ziyaret ederek halkımızın sorun ve sıkıntılarını dinledik. Özellikle depremi yaşayan illerimizde çözülmeyen sorun ve sıkıntılar, vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Depremin büyük yıkıma yol açtığı Adıyaman'da halkın konut yıkım ve teslimatı ile ilgili bir belirsizlik içinde olduğunu gördük. Vatandaşlar, deprem konutlarının ne zaman teslim edileceği hakkında bilgi sahibi değil. Evleri yıkılan veya ağır hasarlı olan vatandaşlarımız kendi arsalarında ev yapmak istediklerinde bunu nasıl yapacaklarına dair yeterli malumata sahip değildirler. Halkın süreç ile ilgili yeterli derecede bilgilendirilmemesi geleceğe dair ümitlerini tüketmektedir. Yetkililer, depremzede halkımızı şeffaf bir şekilde bilgilendirmeli ve bu sorunların çözümü için yoğun bir mesai harcamalıdır. Depremden etkilenen vatandaşlarımız için yapılan konutların en kısa zamanda tamamlanması sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.

"Adıyaman'ımız 6 Şubat depreminde en büyük yarayı alan şehirlerimizin başında geliyor"

Adıyaman'ımız 6 Şubat depreminde en büyük yarayı alan şehirlerimizin başında geliyor. Bu nedenle Adıyaman genelinde yaşanan bazı sorunlara özellikle dikkat çekmek istiyorum: Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın Kahramanmaraş ve Hatay depremleri raporuna göre depremden etkilenen 11 ilde toplam 5 milyon 649 bin 317 konut bulunuyordu, bu konutların 1 milyon 929 bin 313'ü hasar aldı. Konut anlamında depremden en çok zarar gören illerin oransal sıralamasında ilk sırada Adıyaman bulunuyor. Adıyaman'da konutların yüzde 68,1'inde hasar tespit edildi. Adıyaman'daki konteyner kentlerde 60 bin civarında vatandaşımız kalıyor. Ancak konteyner kentlerde su ve kanalizasyon sorunu maalesef sona ermiş değil. Altyapının çöktüğü bu yerlerde su baskınlarının insan hayatına mal olabileceği gerçeği göz ardı edilmeden konteyner kentlerdeki sorunlar giderilmelidir." dedi.

Samsat depreminin etkilerinin geçen 7 yıl zarfında halen sana ermediğine değinen Dinç, "Samsat ilçesine yaptığımız ziyarette 2017 yılındaki depremden sonra kendilerine verilen konutların damlarında akma olduğu; Kızılöz köyünde ise evlerin yapımı için temel atıldığı ancak halen inşaata başlanmadığı tarafımıza iletildi.

"Kiralık ev bulma sorunu Adıyaman'ın da ana gündem maddesi"

Deprem sonrası daha da artan hayat pahalılığına değinen, "Deprem sonrasında tüm Türkiye'den yaşanan kiralık ev bulma sorunu Adıyaman'ın da ana gündem maddesidir. Adıyaman'da bazı vatandaşlar kiralarını ödeyemedikleri için konteyner kentlere taşınmıştır. Asgari ücretin 11 bin 400 TL. olduğu bir ortamda 10 bin lira kirayı vatandaş nasıl ödeyecek? Hükümet deprem bölgesindeki dar gelirliyi, asgari ücretliyi koruyacak adımlar atmalıdır. Adıyaman'daki sorunlardan biri de evlerin hasar tespit sürecindeki raporlamadır. "ifadelerini kulandı.

Hasar tespit sorunu giderilmeli

Depremin çok büyük yıkımlara neden olduğu Adayanda hasa tespitinin istenilen düzeyde yapılmadığına vurgu yapan Dinç, "Depremin ilk günlerinde hızlı bir şekilde ekipler harekete geçmiş ve evlerin hasar durumu ön tespitle raporlaştırılmıştır. Sonrasında itiraz süreci ile bazı yapılar için tekrar tespit yapılmış. Ancak bazı tespitlerde yine hatalar tekrarlanmıştır. Bu hataların bir kısmı tespit heyetinden, bir kısmı da vatandaştan kaynaklanmıştır. Hasar tespit için başvuru ve itiraz süresi bitmiş olan 20 bin 450 konut için yıkım kararı verilmiştir. Ne var ki yıkım kararı verilen bu bina sahiplerinin yüzde 25’i hasar tespit sürecine itiraz etmiş ve mahkemeye başvurmuştur. Yani Adıyaman'da binası için yıkım kararı verilen her 4 Adıyamanlıdan biri sürece itiraz etmiştir. Hasar tespiti ile ilgili şikayetler mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu konuda vatandaşı rahatlatacak şekilde bilgilendirme yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

TOKİ'lerin kırsalda istenilen düzeyde olmadığıan dikkat çeken Dinç,  "Adıyaman'ın bir sorunu da TOKİ tarafından kırsalda yapılan evlerin fiyatı sorunudur. Köy evleri için istenen ücret şehir merkezine kıyasla hem çok fazla hem de planlama hataları vardır. Köy evleri yapılırken köy hayatının standartları göz önünde bulundurmalıdır. Evler yapılırken yanlarına köyün vazgeçilmezi olan hayvan barınağı yapılmadığından sıkıntılar meydana gelmektedir. Ahırı, ağılı ve barınağı olan köy evleri yapılmalıdır."

"Gerger ilçemizin sorunları var"

Gerger'in sorunlarını dile getiren Dinç, "Adıyaman'ın Gerger ilçesine yaptığımız ziyarette ise çarşının sıkıntılı durumda olduğuna şahit olduk. Yollar toz toprak içindeydi. Gerger esnafı 2 yıldır çarşı merkezinde alt ve üst yapının bitirilemediğinden şikayetçi. Gerger ilçe hastanesinde uzman doktor sıkıntısı var. Dahiliye ve çocuk doktoru 2 haftada bir gelebiliyor. Doğurganlığın oldukça yüksek olduğu bu ilçemizde doğum uzmanı yok. Gerger ilçemizde ziyaret ettiğimiz köylerden Taraksu köyünün yol sorunu, Tillo köyünün içme suyu ve ulaşım sıkıntısı, Sengeto köyünün ulaşım ve su sorunu vardır. Bazik mezrasının ise kanalizasyon alt yapısı hala kurulmamış. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor." dedi. (Adıyaman Basın)

      

 

adıyaman, faruk dinç, gerger,deprem,samsat