Adıyaman'da mukabele halkaları kuruldu


Adıyaman merkez ve ilçelerinde ilk teravih ve ilk sahurdan sonra camilerde mukabele halkası da oluşturuldu.

post

 Ramazan 1443    23.03.2023 16:52:49    Bu İçerik 82 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele sünneti deprem bölgesi Adıyaman'da Müslümanların oluşturduğu halkalarda okunuyor.

http://<iframe width="750" height="349" src="https://www.youtube.com/embed/li1Js7Rl6s8" title="Adıyaman&#39;da mukabele halkaları kuruldu" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>
Peygamber efendimizin Cebrail (Aleyhisselam) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, Adıyaman'da kurulan çadır ve hasar görmeyen camilerde okunuyor.

Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim sureleri o mekânda bulunanlar tarafından dinlenerek veya yüzünden takip ediliyor. Mukabelenin Kur'an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkânı da sağlıyor.

Yeni Pınar Camii imamlarından Lütfi Biçer ve Abdulhalim Aygün'ün okudukları Kur'an-ı Kerim sonrası ilk cüz okundu.

Mukabele geleneği hakkında değerlendirmede bulunan Yeni Pınar Camii imamlarından Abdulhalim Aygün Mukabelelerin geçmiş ve gelecek tüm hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

"Bizler için hem bir şeref hem de bir güzelliktir"

Aygün açıklamasında, "Dün ilk teravihlerimizi kıldık elhamdülillah. Bugün de Ramazan'ın ilk günü hem oruçlu geçirmek hem de mukabelelerimizi okumak bizler için hem bir şeref hem de bir güzelliktir. Bu ayların kıymetini bilmek lazımdır. Bazı âlimlerimiz Recep ayının ekim, Şaban ayının bakım, Ramazan ayının ise hasat ayı olduğunu belirtmişler. Allah bütün imkânları Ramazan ayında vermiş. Ramazan aynı zamanda içerisinde Kadir Gecesi'nin bulunduğu bir ay olması hasebiyle daha kıymetli bir aydır. Bu ay içerisinde Peygamber efendimiz, (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile birlikte mukabele okurdu. Vefat edeceği sene bu sünneti iki defa tekrar etmiştir. Bu şekilde bizlerde Peygamber Efendimizin sünnetini ihya etmek için mukabele okuyoruz. Rabbimiz hem geleceğimiz hem geçmiş günahlarımızın affı için vesile kılsın." dedi. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

 RAMAZAN AYI MUKABELE KADİR GECESİ KUR'AN-I KERİM