Adıyaman İl Müftüsü Taştan: Üç aylarda günahlarımızdan nedamet duyalım


Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taştan yaklaşan üç ayları Müslümanların en güzel şekilde değerlendirmesi, Ramazan-ı Şerifte ise tasadduk ve ibadetlerle kulluğun bilincini en iyi şekilde yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

post

 Güncel    17.01.2023 14:52:23    Bu İçerik 1510 kez görüntülendi.

07.10.22

 


23 Ocak 2023 Pazartesi idrak edilecek olan üç aylar hakkında değerlendirmede bulunan Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taştan bu ayların kıymetinin bilinerek en güzel şekilde ihya edilmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı.

Üç aylardan Ramazan-ı Şerif ayının ümmetin ayı olduğunu belirten Taştan, "Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Recep Allah'ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetin ayıdır.' buyurduğu önemli zaman dilimidir. Bu aylar içerisinde Regaib, Miraç, Berat ve Kadir Gecesi gibi dört önemli kandil gecemizin bulunması dolayısıyla bu aylar önemli aylardır. Recep ayı 23 Ocak'ta başlayacak ve hemen akabinde ilk Cuma gecesi Regaib kandilini idrak edeceğiz. Bu gece de Müminler arasında kıymetli bir gecedir. Kandillerin tamamında sünnete uygun olan gecesini ibadet gündüzünü de oruç tutmak müminlerden beklenendir." ifadelerini kullandı.

"Günahlarımızdan nedamet duyalım"

Üç aylar içerisinde yapılması gerekenleri hatırlatan Taştan, "Bu önemli gecelerde tövbe istiğfar etmek, günahlarımızdan nedamet duymak, yapılan iyilikleri sürdürmek, kötü şeylerden de kaçınmak ve onları bir daha işlememek için gayret etmek bir mümin için beklenen ibadet şeklidir. Bu gecelerde kaza namazlarımız varsa onları kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, Zikrullah'la uğraşmak; tövbe istiğfar etmek geçmişlerimize dua etmek gerekir. Yakınlarımızın kabirleri ziyaret ederek onlara dua etmek, birer Yasin-i Şerif okuyarak onları hatırlamak ebette ki güzeldir." dedi.

"Üç aylar içerisinde Miraç Gecesi'ni barındıran zaman dilimleridir"

Bu aylarda Peygamber efendimizin göğe yükseliş gecesi olan Miraç Gecesi'nin olduğunu belirten Taştan, "Miraç Gecesi Sevgili Peygamber'imizin Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya oradan semalara yükseltildiği İlahi huzurunda Cenab-ı Hak'la karşılıklı mülakatta bulunduğu gecedir. Hemen arkasından Berat Gecesi gelecek Berat Gecesi Kur'an-ı Kerim'in dünya semalarına indirildiği buyurulan gecedir. Yani yine Kur'an-ı Kerim'le ilgili bir gecedir. Bütün bu ay ve geceler Ramazan'ı Şerif'e hazırlık ayları ve geceleridir. Bu aylarda Müminler ibadet ve oruçlarını çoğaltırlar. Sevgili Peygamberimizde bu aylar gelince hem Recep ayında hem Şaban ayında biraz daha sık oruç tutarlardır. Hazreti Aişe'den rivayet edilen hadislerde Peygamber Efendimizin en fazla orucu Ramazan ayı dışında Recep ve Şaban aylarında tutardı. Bu bütün ayların sonunda gelecek olan Ramazan'ı Şerif bizim için en bereketli aydır." şeklinde konuştu.

"Ramazan tasadduk ayıdır"

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayının en güzel şekilde değerlendirilmesi ve bol bol infak edilmesi gerektiğini dile getiren Taştan, "Ramazan Kur'an-ı Kerim'in indirildiği aydır. Ramazan Kur'an ayı, içerisinde Kadir Gecesi'ni saklayan bin aydan daha hayırlı bir zaman dilimini ifade eder. Ramazan oruç ayıdır. Ramazan tasadduk ayıdır. Biraz daha kendimize gelme, kendimizi bilmedir. Çünkü 'Kendini bilen Rabbini bilir.' buyuruyor Peygamber efendimiz. Ramazan kendimizi bilme ve tanıma mevsimidir. Ramazan-ı Şerif birlikte değerlendirildiğinde ümmet için bir kazanım olacaktır.  İnşallah bütün bu ayların sonunda Ramazan Bayramını hep birlikte idrak etmiş olacağız. Üç aylar dediğimiz bu güzel günlerimizde Rabbimizin bizi Ramazan'a kavuşturmasını diliyoruz. Peygamber Efendimiz, ' Ya Rabbi Recep ve Şaban-ı hakkımızda hayırlı kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.' diye dua etmiştir." dedi. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

adıyaman*ramazan,mehmet taştan