Adıyaman'da hurma hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü


Adıyaman ekonomisine ciddi bir katkı sunan ve "Cennet Meyvesi" olarak adlandırılan Trabzon Hurmasında 5 bin dekarlık ekili alanda bu yıl 7 ile 8 bin ton arası hurma bekleniyor.

post

 Ekonomi    24.11.2022 12:41:40    Bu İçerik 2154 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ    

Ülke ekonomisine katkısının yanı sıra yöre halkının da önemli geçim kaynağı olan hurma, bahçelerde hasat için çalışan yüzlerce kişinin de ailelerine ekmek götürmelerine vesile oluyor.

Hurma üretiminde Adana’nın Kozan ilçesinden sonra Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi üretimde ikinci sırada yer alıyor. Ekili alanda da yine Adana ve Denizli’den sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Hurmada rekolte her geçen yıl biraz daha artıyor. 

"Kurutmalık olarak da tüketilir"

Miktat Takımsu

Hurma hasadıyla ilgilenen çiftçilerden Miktat Takımsu, hurmada bu yıl beklenenin üstünde bir verim elde edildiğini dile getirerek, "Hurma toplama mevsimi Kasım 15'de başlar ayın 25'ine kadar sürer. Bir araya getirilerek depolanır. 25'inden sonra toplanan hurmalar ambalajlanır. Bu işlem 12'nci aya kadar devam eder. Dallarından tek tek koparılan hurmalar genellikle yurt içinde Şanlıurfa'ya gönderilir. Yaş olarak tüketilen hurma kurutularak da sofralarda tüketilecek hale getirilir. Bu sene beklediğimizin çok üstünde bir ürün kaldırdık. Fazlasıyla ürün elde ettik. Bir sorun yok." dedi.

"Bu sene çok bereketli"

Cuma Özdemir

Hurma toplama işinde çalışan Cuma Özdemir, "Hurmaları 11'inci ayda toplamaya başlarız. Toplanan hurmalar daha sonra depolanır ve gidecekleri illere sevk edilir. Kilosu kalitesine göre değişiyor. 6 lira ile 8 lira arasında değişiyor. Sabah saat 08.00'de hurma toplamaya başlıyoruz, akşam saat 16.30 gibi işi bırakıyoruz. Arada sadece öğle yemeği için dinleniyoruz. Hurma bu sene çok bereketli maşallah." ifadelerini kullandı.

"Allah onlardan razı olsun"

Mustafa Karabıyık

Kendilerinden önceki insanların diktikleri ağaçların meyvelerinin bir gelir kapısı olduğuna değinen Mustafa Karabıyık, "11'inci ay geldiğinde başlıyoruz ve 15 gün kadar toplama işlemini yapıyoruz. Daha sonra depolanan ürünler gidecek olan illere sevk ediliyor. Bizden öncekilerin dikmiş olduğu bu ağaçların meyveleri bugün bizler ve buradaki köylüler için bir geçim kaynağı oluyor. Allah onlardan razı olsun. Bu sene beklenen verim oldu buna şükürler olsun. Şanlıurfa, Konya, Kayseri Malatya ve Mersin tarafından gelen tüccarlar hurmaları alıp götürüyor. Kimileri kilo ile alıyor kimisi kabala hesabı bahçenin tamamını alıyor." şeklinde konuştu.

"6 lira il 8 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor"

Süleyman Karataş

Ağacın büyüklüğüne göre ürün verdiğini belirten Süleyman Karataş, "11'inci ayda başlayan hurma hasadı yaklaşık 20 gün devam ediyor. Toplanan hurmaları kimileri kurutmaya gönderip kuruttuktan sonra satıyor. Kimileri de yaş meyve olarak satıyor. Kimisi de depoya kaldırıp daha sonra satışa sunuyor. Bir ağacın büyüklüğüne göre 100 kilogram ile 500 kilogram arasında değişen miktarda hurma elde ediliyor. Bu sene beklenenin üzerinde bir rekolte elde edildi. Kalitesine gör 6 lira il 8 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor." dedi. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz. 

ADIYAMAN-GÖLBAŞI-HURMA HASADI