Turistler: Perre Antik Kent devlet tarafından tanıtılmalı


​​​​​​​Adıyaman kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Perre nekropol alanının tarihi ve kültürel dokusundan etkilenen turistler Perre Antik Kent'in gereği gibi tanıtılmadığını kaydetti.

post

 Kültür ve Yaşam    14.11.2022 15:50:28    Bu İçerik 3156 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ

Adıyaman Müzesi tarafından yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan tarihi dokunun devlet yetkilileri tarafından ciddi anlam da tanıtılması gerektiğini belirten turistler, gezdikleri iller arasında en çok etkilendikleri yerin Adıyaman'daki Perre Antik Kent'i olduğuna değindi.

Milattan önce birinci yüzyıl ile milattan sonra 72 yılları arasında hüküm sürmüş olan Kommagene Krallığına ait kaya mezarlar, yaklaşık bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. Günümüzde çok az bir kısmı yeryüzüne çıkarılmış olan kaya mezarların büyük bir kısmı ise henüz gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir.

Kommagene Krallığının 5 büyük şehirlerinden biri olan Perre Nekropol alanı (ölü şehir) halk arasında pirin mağaraları olarak adlandırılmaktadır.

Her gün farklı şehirlerden Perre Antik Kent'i ziyaret etmek için gelen vatandaşlar daha önce Perre'nin ismini duymadıklarını belirterek bu alanın devlet yetkilileri tarafından tanıtılması çağrısında bulundu.

"Perre'nin tanıtıma ihtiyacı var"

Zeynel Yorulmaz

Adana'dan ziyaret amaçlı geldiğini belirten Zeynel Yorulmaz Perre antik Kent'i çok beğendiğini belirterek "Zamanında çok güzel bir yerleşim yeri olan bu alanın tanıtıma ihtiyacı vardır. Hem çok güzel yerleşim yerleri hem de kendi mezarlık alanları olarak kullanmışlar. Buralar görmeye değer yerlerdir. Roma Çeşmesini gezdik. Çok güzel ama bakıma ihtiyacı var. Devletin de muhakkak ciddi bir şekilde el atması lazımdır. Güzel ama bakımsız yerler." ifadelerini kullandı.

"Hatay'daki mağaralardan daha büyük ve daha etkileyici"

Muhammed Zakir Coşkun

Hatay'dan ailece geldiklerini dile getiren Muhammed Zakir Coşkun Perre Antik Kentin tanıtıma ihtiyacı olduğunu belirterek söyleyerek "Hatay'daki mağaralardan daha büyük ve daha etkileyici bir yer. Sadece reklamının yapılmamış olması büyük bir dezavantajdır. Reklamı yapılırsa turistler için çok ilgi çekici bir alan olabilir. Burada gerçekten çok büyük bir medeniyet var. Tarihin tozlu izlerini taşıyan bu alan sınıf farklılıklarının olduğu bir alan olarak karşımıza çıkıyor." dedi.

"Başka illeri de gezdik ama burası gerçekten farklı bir yer"

Yaşar Coşkun

Hatay'dan geldiğini belirten Yaşar Coşkun, "Burası gerçekten de görülmeye değer bir yerdir. Başka yerleri de gezdik fakat bu kadar büyük kapsamlı mağaralar görmedik. Yani bildiğiniz buraya bir şehir konmuş gibi bir şey. Bu alandaki eserler gerçekten dikkat ve ilgi çekici yerlerdir. Etrafımıza baktığımızda komplesi bir şehir görünümündedir.  Çok memnun olduk. Başka illeri de gezdik ama burası gerçekten farklı bir yer." şeklinde konuştu.

"Efes harabelerine neden yatırım yapıyorsunuz da buralara neden yatırım yapmıyorsunuz"

Hasan Ayhan

Adana'dan geldiğini belirten Hasan Ayhan ise devletin Perre'in tanıtımına önem vermesi gerekiyor. Fakat devletimizin buralara ilgisi çok az olduğundan bir Türkiye vatandaşı olarak üzülüyorum. Devletimizin başka şeylere el attığı gibi buralara da el atması lazımdır. Burası gerçekten güzel bir alandır. İnsanların o dönemde buralarda nasıl yaşadıklarını ve insan gücüyle neler yapılabileceğini gösteren bir yer. Bu alanlar tarihi, turistik tesis olarak kazandırılıp Adıyaman'ı bir o kadar daha güzelleştirme imkânı olabilir. Efes harabelerine neden yatırım yapıyorsunuz da buralara neden yapmıyorsunuz." şeklinde konuştu.

"İlk defa geldim"

Meryem Coşkun

Perre Antik Kent'e ilk defa ailesiyle birlikte Hatay'dan geldiğini belirten Meryem Nevanur Coşkun, "Buralar çok güzelmiş. İlk defa babam ile birlikte geldim. Buradaki kaya oyuklarında mezar yapıları ve antik malzemeler bulunuyor. Burayı gezmekten mutlu oldum." dedi. (İLKHA)

 


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

ADIYAMAN-PERRE-PİRİN