Sonbahar manzaraları renk cümbüşüne dönüştü


İlahi nizam ve intizam gereği havaların soğumaya başlamasıyla sararan ve dökülen yapraklarla birlikte Adıyaman'da birçok ağaç ve bahçe rengarenk görünüme büründü.

post

 Kültür ve Yaşam    12.11.2022 12:22:55    Bu İçerik 184 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ

Sonbahar mevsiminde dökülen yapraklar, hüzün ve ayrılığın bir simgesi olarak algılansa da aslında ortaya çıkan manzara Yüce Allah'ın kudret ve sanatının büyüklüğünü göstermesi açısından son derece önemlidir.

Adıyaman'da bağ, bahçe ve yol kenarındaki ağaçların yapraklarının yeşilin tonlarından sarı ve kırmızının tonlarına dönüşmesiyle ortaya çıkan görüntüler insanın ruhunu dinlendiren doyumsuz  manzaralar ortaya çıkardı.

Sonbaharın gelişini Allah'ın varlık ve birliğine, delil olarak gösteren Üstat Bediüzzaman Said Nursi konuya ilişkin Risale-i Nur'da şu ifadelere yer verir:

"Hem anlarsın ki, güz mevsiminde, yaz, bahar âleminin güzel mahlûkatının tahribatı idam değil; belki, vazifelerinin tamamıyla, terhisatıdır (Vazifenin sona ermesi). Hem, yeni baharda gelecek mahlûkata yer boşaltmak için tefrigattır (yer açma) ve yeni vazifedarlar gelip konacak ve vazifedar mevcudatın gelmesine yer hazırlamaktır ve ihzarattır (Hazırlık). Hem zîşuura (Şuur sahibi) vazifesini unutturan gafletten ve şükrünü unutturan sarhoşluktan ikazât-ı Sübhâniyedir. Hem anlarsın ki, şu fâni âlemin sermedî Sânii (Sanatla yaratan) için başka ve bâki bir âlemi var ki, ibâdını oraya sevk ve ona teşvik eder. Hem anlarsın ki, öyle bir Rahmân, öyle bir âlemde, öyle has ibâdına öyle ikramlar edecek; ne göz görmüş, ne kulak işitmiş, ne kalb-i beşere hutur etmiştir." (İLKHA)

   


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz. 

 

ADIYAMAN-SONBAHA-GÖRÜNTÜ