Ailelerini yıllardır odun kırarak geçindiriyorlar


​​​​​​​​​​​​​​Yaptıkları işin tüm zorluklarına rağmen ailelerine helal rızıkla bakabilmek için yıllardır yaz kış demeden odun kıran oduncular, hayatın tüm zorluklarına rağmen şükrettiklerini dile getirdi.

post

 Kültür ve Yaşam    06.11.2022 16:14:00    Bu İçerik 160 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Yıllardır Adıyaman Oduncu Pazarı'nda çeşit çeşit ağaçların keserek geçimlerini sağlamaya çalışan Fehmi Yavuz ve Hasan Özdemir işlerinin zor olduğu ancak ailelerine bakmak için tüm zorluklara katlanmak zorunda olduklarını dile getirdi.

Malatya, Şırnak, Kahramanmaraş, Adıyaman ve çevresinde ısınma amacıyla yakacak olmak üzere kesilerek getirilen ağaçları sobalık ve fırınlık olarak kıran, baltacı olarak adlandırılan odun kırıcıları hayatın tüm zorluklarına rağmen şükür içinde bir yaşam sürüyor.

"3 çoğumu üniversitede okuttum"

Fehmi Yavuz

20 yıldır odun kırarak ailesine baktığını ve çocuklarını okuttuğunu belirten Fehmi Yavuz, "20 yıldır odun kırma işini yapıyorum.  Bu süre zarfında bu pazarda oduncu pazarında sıkışıp kalmışım. Sürekli olarak odun kırım işini yapıyorum zar zor da olsa şükür geçiniyoruz. Bu iş dışında yapabileceğim bir iş olmadığı için bura dışında dışında gideceğimiz yer de yoktur. Odun kırarak elde ettiğim gelirle 3 çocuk yetiştirdim. 3 çocuğum da üniversite okudu. Şu an görev alamadıkları için kendilerine göre bir iş bulup çalışıyorlar. Ben de burada onlara yardımcı oluyorum." dedi.

"Doğalgazın işlerimize etkisi oldu"

Odunların kırım işlemi sırasında sert veya yumuşak olma durumunda kırım işinin zor veya kolay olabildiğini dile getiren Yavuz, "Balyozluk odunu balyozla kırıyoruz. Balyoza gerek duyulmadığı zaman odunları balta ile kırıyoruz. Hızarla kestiğimiz odunlar da oluyor. Hızarla kestikten sonra onları tekrar balta ile kırarak sobada yanacak hale getiriyoruz. Doğalgazın kullanılmaya başlamasıyla beraber işlerimiz yüzde 60 oranında azaldı. Buna rağmen elimizden geldiği kadar çalışmaya devam ediyoruz. Odunun birçok çeşidi vardır. Adıyaman odunu biraz sert ama Şırnak'tan gelen odunlar daha yumuşaktır o daha kolay kırılıyor. Kavak ağacı diğerlerinden daha çabuk kırılıyor. Bir ton odunun kırım ücreti 160 ile 180 lira arasında değişiyor. Hızarla kırılan odun fiyatları ile baltayla kırılan odunun kırım ücreti aynıydı. Şimdi bu durum değiştiği için hakkımızı tam olarak alamıyoruz. Akşama kadar bir ton odun kırıyoruz. 60 lirasını zaten yiyoruz. Geriye kalanıyla ne yapacağız faturaları mı yatıracağız, soğan, patates mi alacağız biz de şaşırdık." ifadelerini kullandı.

"Odun kırma işi çok zor bir iştir"

Hasan Özdemir

Yıllardır baltayla evine ekmek götürdüğünü dil getiren Hasan Özdemir, "Yıllardır bu pazarda odun kırma işi yapıyorum. İşimiz zor da olsa kırdığımız odunlarla ekmeğimizi kazanıyoruz. Burada elde ettiğimiz kazanç az da olsa elimizde başka bir iş olmadığından bu işi yapmak zorundayız. Bu işimiz de olmasa aç kalacağız. Bu şekilde hiç yoksa evimize bir ekmek götürüyoruz. Yıllardır bu baltayla evimi geçindiriyorum. Zor da olsa kolay da olsa çalışarak geçinmek zorundayız. Allah'a hamd olsun elimizden en azından bu geliyor. Minnet etmeden yaşıyoruz." dedi.

"Günde bir ton kırıyorum"

"Adıyaman içinden, Malatya ve çevre illerden gelen odunlar bulunuyor burada. Kırmak için en kolay olanı söğüt ve kavak ağaçlarıdır. Meşe ve çınar diğer ağaçlara göre daha sert ve kırılması zor olan ağaçlardır. Özellikle de çınar ağacının kırılması çok daha zordur. Günde bir ton odun kırıyorum. Her şeye yüzde 500 zam geldi bizim kırma işine yüzde 50 zam geldi. Geçen sene yüz lira olan kırım bu sen 160 lira olmuş. Bu parayla geçinmek zor olmuş. Okula giden çocuğum yok hepsi okulu bitirdi. Şu an askerde bir oğlum var. Okulu bitirenler şu an için yevmiye işine gidiyor. Evim kira olduğu için sık geçim zor oluyor." şeklinde konuştu. (İLKHA) 


                                                                                                           

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

adıyaman,odunculuk,balat