Uzman Psikolojik Danışman Işık: Fobiyi gizlemek fobinin problem olarak karşımıza çıkmasına neden olabiliyor


​​​​​​​Uzman Psikolojik Danışman Abdulkerim Işık, fobinin bir rahatsızlık olduğunu ve kişinin günlük yaşamında olumsuz durumlara neden olabildiğini ancak tedavi edilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

post

 Sağlık    05.11.2022 16:21:39    Bu İçerik 1744 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ

Fobi, fobinin çeşitleri, insan hayatına olumsuz etkileri ve fobinin nasıl tedavi edileceğini değerlendiren Uzman Psikolojik Danışman Abdulkerim Işık, fobinin gizlenmesi durumunda tedavi sürecinin istenilen düzeyde gitmemesine neden olabileceğini dile getirdi.

Fobinin günlük yaşamı olumsuz etkilediğini ifade eden Işık, "Bilindiği üzere fobiyi kişinin günlük hayatını etkileyecek derecede nesne, olgu veya duruma karşı geliştirdiği kaygı, korku bir çekinme hali olarak ifade ediyoruz. Bu haliyle düşündüğümüzde herhangi bir nesneye -gök gürültüsü ve ya bir hayvanla ilgili olabilir- veya bir olgu ve olaya karşı bir kalabalık veya asansör olabilir ya da en meşhur olanı eğitimci olarak gördüğümüz okul fobisidir. Fobi bu istenmeyen duruma karşı hakkında bazı yargılar, duygular yaşanan ortama karşı beslenen geri çekilme halidir. Bu yönüyle biz fobiyi tarif ederken günlük hayatı etkileyecek düzeyde gelişmeden bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Fobiye bir hastalık gözüyle bakılmıyor"

Fobinin bazen sağlık sorunlarına neden olabileceğini dile getiren Işık, "Okula gelmek istemeyen birinin okula gelmesi veya bir şekilde getirildiğinde derslerde içine kapanması, ağlamalar yapması, okuldan kaçması veya okul konusu konuşulduğunda hemen sağlık sorunları diyebileceğimiz bazı belirtiler hali olarak karşımıza çıkıyor. Bu gibi durumlarla karşılaştığımızda aslında toplumda yaygın bir kanaat var: Fobiyi gizlemek, fobiyle yüzleşmemek hali var, bu yönüyle de fobi bir hastalık mıdır, değil midir konusu sık olarak gündeme geliyor. Genellikle fobiyi bir hastalık eğilimi olarak görme eğilimi zayıftır. Fobiye bir hastalık gözüyle bakılmıyor. Ancak fobinin içerisinde yer alan anksiyete duygu, durum dalgalanmışını bir problem olarak gördüğümüzde kesinlikle hastalığa dair bir tedavi süreci de geliştirilebiliyor." dedi.

"Fobi ile kaygı bozukluklarını karıştırmak da mümkündür"

Fobiye farklı yaklaşımların olduğunu dil getiren Işık, "Literatürde fobi ile ilgili iki tür yaklaşım var. Biri ilaçlı tedavi dediğimiz antidepresan ilaçların vücudu ve bireyi gevşetecek, korku durumunu unutturacak, hal ile ilgili bir durum var. Bir de psikoterapi kişinin bilinç düzeyine hitap eden psikolojik yardım süreciyle ilgili bir yaklaşım var. Her iki durumun da birlikte yürütülmesi fobinin tedavi edilmesinde önemli bir etken olarak kaşımıza çıkıyor. Zaman zaman fobik reaksiyonlar gösteren kişilerin anksiyete hali dediğimiz nedeni belli olmayan kaygı ve korkuları yaşadığını da görebiliyoruz. Bu haliyle fobi ile anksiyeteyi karıştırmak, fobi ile kaygı bozukluklarını karıştırmak da mümkündür. Bunların belirtilerine baktığımızda depresif durum bozuklukları dediğimiz bozuklukların belirtileri bu gibi problem yaşayanlarda olduğunu çok rahatlıkla görebiliyoruz. Zaman zaman fobi durumlarını yaşayanları toplumda en yaygın haliyle bilinen panik atak belirtilerini gösterdiğini de biliyoruz. Nefes darlığı, kalp çarpıntısı, sıkışıklık veya ani hareketler, korku tepkileri gibi panik atak dediğimiz belirtiler taşıdığını da biliyoruz. Bu yöneyle fobiyi karıştırabileceğimiz birkaç durum var." şeklinde konuştu.

"Fobiyi bir rahatsızlık olarak görmek gerekiyor"

Işık son olarak "Korku ve kaygı hali, panik atak, depresif problemler olarak da belirtebiliriz. Anksiyete süreci olarak da tarif edebiliriz. Böyle değerlendirdiğimiz de fobiye yaklaşımımızı kesinlikle toplumda en yaygın bilinen hemen hemen hepinizin çözüm sürecinde kullandığı bir yöntemde yüzleştirmektir. Fobi beslenen duruma karşı bireyin o anı yaşamasının sağlanması süreci yaşatılarak bireyin gösterdiği tavır, tepki ve tutum sürecinin bilinç düzeyine çıkarılması amaçlanır, farkındalığı artırılır. Ve o fobiye karşı kendisinin de o fobiyi yenebileceği aslında korkulacak problem edilecek bir durum olmadığı duygusu ve ortamı yaşatılmaya çalışılır. Bu da bilinen en yaygın yaklaşım biçimlerinden birisidir. Fobiyi bir rahatsızlık olarak görmek gerekiyor. Çünkü günlük hayatı etkileyecek düzeyde bireyde değişim dönüşüm ve etkileşimler sağlıyor. Bu yönüyle fobiyi gizlemek, bir hastalık olduğunu kabullenmemek fobinin tedavisinin ve giderilmesinde zorlayıcı bir problem durum olarak da karşımıza çıkabileceğini düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

adıyaman,uzman,fobi