GEADER: Tasarruf yapmak bir acizlik değildir


​Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER), hükümetin enerjide tasarruf modelini hayata geçirmekten kaygı duymaması gerektiğini belirtti.

post

 Ekonomi    09.10.2022 14:14:52    Bu İçerik 211 kez görüntülendi.

07.10.22

 


GEADER, hükümetin vatandaşı da israfı önleyecek ve dünyadaki enerji krizini hafifletecek uygulamalar noktasında desteklemesinin önemine vurgu yaptı.

GEADER tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Tasarruf yapmak bir acizlik, bir yenilgi değil tam aksine hayatın konforunu arttırmak, sürdürülebilir üretimi desteklemek için disipline edilmiş en etkili yoldur. Tasarrufun zıddı israf ise kutsal saydığımız değerlerin en şiddetli red ettiği hayat tarzıdır. Sınırsız mal, mülke ve enerjiye sahip olabilirsiniz ama bunu israf edemezsiniz. Elin gavuru dediğimiz insanlar israfa karşı önlem alıp tasarruf yaparken biz israfın daniskasını yapıyoruz. Bu bir çelişki, bu bir paradoks... Hükümet "enerjide tasarruf" modelini hayata geçirmekten kaygı duymamalı, vatandaş da israfı önleyecek ve dünyadaki bu enerji krizini hafifletecek bu uygulamaları desteklemelidir. Yoksa ileride lambayı yakacak elektrik bulamayınca mumla yaşamaya mahkûm oluruz." ifadeleri kullanıldı.

"Türkiye önümüzdeki 12 ay için enerji sarfiyatında en az yüzde 20’lik tasarrufu hedeflemelidir"

Enerji tasarrufu için önerilerde bulunulan açıklamada, "Kamu binaları için hâlihazırda yürürlükte bulunan 250 TEP tüketim veya 10 bin metre kare alan limiti daha da düşürülmeli ve kamu binalarında enerji verimliliği uygulamaları genişletilmelidir. Kamu binalarında ısıtma ve soğutma belli bir derecede sabitlenmelidir. Kamu binalarında tüm enerji sarfiyatları enerji izleme sistemleri ile denetlenmeli. Bu uygulama bulunmuyorsa ilgili kamu binalarında enerji sarfiyatı kontrolü yapacak personel bulundurulmalıdır. Sanayide yüksek oranda enerji verimliliği potansiyeli bulunmaktadır. Motor veya aydınlatma led dönüşümü başta olmak üzere hükümet tarafından sanayicilere yönelik teşvik paketleri açıklanmalıdır. Sanayide yenilenebilir enerji kullanımındaki yasal mevzuatlar daha şeffaf ve uygulanabilir olmalı ve yüksek tüketimli sanayicilerin önündeki kapasite sorunları ivediyle çözülmelidir. Cadde, sokak, park ve bahçe aydınlatmaları ile ilgili denetimler sıklaştırılmalıdır." ifadelerine yer verildi.

"Verimli olmayan lambalar için led dönüşüm projeleri hızlandırılmalıdır"

Tasarruf için kullanılacak lambaların özenle seçilmesi gerektiğine değinilen açıklamada, "Bakanlık düzeylerinde alınacak komisyon kararları ile umuma açık alanlarda, reklam panolarında, AVM, iş merkezleri gibi yüksek binaların dış cephelerin aydınlatmalarında enerji kısıtlamasına gidilmelidir. Bireysel araç kullanımı yerine toplu taşımayı cazip hale getirmek için çeşitli teşvik uygulamaları yapılmalı. Enerji tasarrufu yapılması için kamu ve kamu adına çalışan STK’larca bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenmeli. Okullarda öğrencilere yönelik enerji tasarrufu konusunda farkındalık çalışmaları yapılmalı." çağrısında bulunuldu. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

ADIYAMAN-GEADER-ENERJİ-HÜKÜMET