"İslam medeniyeti vakıflar medeniyetidir"


Adıyaman'da 8-14 Mayıs "Vakıflar Haftası" dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, İslam medeniyetinin vakıflar medeniyeti olduğuna dikkat çekildi.

post

 Adıyaman    10.05.2019 09:26:18    Bu İçerik 685 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Adıyaman'da hayır işlerinde kullanılmak üzere mallarını vakfeden hayır sahipleri için 8-14 Mayıs "Vakıflar Haftası" dolayısıyla Ulu Camii'nde düzenlenen etkinlikte Mevlid-i Şerif okundu.

İslam tarihi boyunca insanların daha rahat etmeleri ve ibadetlerini huşu içinde yapabilmeleri amacıyla hayır sahipleri tarafından vakfedilen araziler, asırlardır hizmet etmeye devam ediyor. Vakıflar yüce İslam kültürü ve medeniyetinden gelen sevgi, kardeşlik ve merhamet duygularının vücut bulduğu önemli kurum ve değerler olarak varlığını devam ettiriyor.

Bu vesileyle her yıl çeşitli etkinlilerle kutlanan "Vakıflar Haftası" bu yıl Adıyaman'da da tertip edildi.

İl Müftü Yardımcılarından Murat Kurt, etkinlik sonrası yaptığı açıklamada, İslam ve vakıf ilişkisine değindi.  

Kurt, "Biri bize İslam medeniyetinin nasıl bir medeniyet olduğunu soracak olursa, özetle, 'İslam medeniyeti vakıf medeniyetidir.' diyebiliriz. Resulullah, sahip olmuş olduğu en değerli 'Fedek'  arazilerini Allah yolunda vakfetmiştir. Bu arazilerden sonra gelen Müslümanlar istifade etmişlerdir." dedi.  

Vakıfların Hazreti Ömer döneminde zirveye ulaştığını belirten Kurt, "Daha sonra da Hazreti Ömer döneminde de vakıf medeniyeti zirvesini yaşamıştır. O günden bugüne Peygamber Aleyhisselamın başlatmış olduğu bu güzel adet, günümüze kadar devam etmiştir. Ve bizim ecdadımız en iyi şekilde bunun temsilciliğini yapmışlardır. Yolda kalanlar için kervansaraylar, darülacezeler yapılmış. Yetimler için kalacak yerler, sıcacık yuvalar yapılmıştır. Ve İslam medeniyeti, vakıf medeniyetinin en doruk noktasına ulaşmıştır. Bunun yanında köprüler de inşa edilerek insanların yollarını bulmaları sağlanmıştır. Camilerimiz ve Kur'an kurslarımız aynı medeniyetin bir ürünü olarak kıyamete kadar varlıklarını devam ettirecektir." ifadelerini kullandı.

Kurt, son olarak, "Peygamber Efendimizin izinden giden bütün insanların ruhuna bağışlanmak üzere Mevlid-i Şerif ve Kur'an-ı Kerim okuduk. Rabbim kabul etsin İnşallah." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)

Kaynak: https://ilkha.com/haber/96729/islam-medeniyeti-vakiflar-medeniyetidir 

islam-medeniyeti-vakiflar-medeniyetidir