Ömrünü İslam'a adayan alim ve davetçi şahsiyet Şeyh Yusuf el-Karadavi
İslam aleminde, doğuda ve batıda bilim, düşünce, direniş ve cihatta günümüzün önde gelen İslami şahsiyetlerinden biri olan Mısırlı alim Şeyh Yusuf el-Karadavi'nin vefatı, Müslümanları teessür etti.
Dünya 26.09.2022 19:50:50 Bu İçerik 2764 kez görüntülendi.
FIRAT ASLAN
Eski Dünya Müslüman Alimleri Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi 96 yaşında vefat etti.
Karadavi'nin resmi sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, "Allah'tan onun derecelerini âlî etmesini, salih amellerini mizanda kabul etmesini ve onu peygamberler, sıddıklar, şehidler ve salihler arasına katmasını niyaz ederiz." temennisinde bulunuldu.
Şeyh Yusuf el-Karadavi kimdir?
İLKHA'nın Şeyh Yusuf el-Karadavi'nin resmi internet sitesinden derlediği bilgilere göre el-Karadavi, 9 Eylül 1926'da Mısır'ın Garbiya şehrine bağlı Saft Turab köyünde doğdu. 10 yaşına gelmeden Kur'an-ı Kerim'in tüm tecvid kurallarına hakim oldu. İlk ve orta öğrenimini El-Ezher El-Şerif Okulunu bitirdi. 1952-1953 yıllarında El-Ezher Üniversitesi'nin Temel Dini Fakültesi'ne girdi ve 180 öğrenci arasında birinci oldu. 1954'te Arap Dili Koleji'nden öğretim lisansı ile uluslararası bir derece aldı ve El-Ezher'deki üç kolejden mezun olan 500 kişi arasında birinci sırada yer aldı. 1958'de Dil ve Edebiyat Yüksek Arap Araştırmaları Enstitüsü'nden diploma aldı. 1960 yılında Temel Dini Bilimler Fakültesi Kur'an ve Sünnet İlimleri Bölümü'nde yüksek lisans derecesine denk bir ön eğitim aldı. 1973'te aynı kolejden “Zekât ve sosyal sorunların çözümüne etkisi” konusunda birinci sınıf onur derecesiyle ayrıcalıklı bir (doktora) aldı.
Resmi görevleri
Şeyh Yusuf el-Karadavi, bir süre camilerde vaaz verip ve hocalık yaptı, ardından Mısır'da Vakıflar Nezareti'ne bağlı İmamlar Enstitüsü'nün müfettişi oldu. Daha sonra, yayınlarını denetlemek ve Davet ve Hidayet Dairesi Teknik Ofisinde çalışmak üzere El-Ezher El-Şerif İslam Kültürü Genel İdaresi'ne atandı. 1961 yılında Katar Devleti'nin ikinci dini enstitüsünün dekanı olarak görevlendirildi ve onu geliştirmek ve faydalı eski ve sahih hadisleri birleştiren en güçlü kurallar üzerine kurmak için çalıştı.
1973 yılında, Katar Üniversitesi'nin temeli olarak Kız ve Erkek Eğitim Koleji kuruldu ve oraya İslami İlimler Bölümü'nü kurmak ve başkanlık etmek üzere atandı. 1977 yılında Katar Üniversitesi Şeriat ve İslam Araştırmaları Koleji'nin kuruluşunu ve dekanlığını devraldı ve 1989/1990 akademik yılının sonuna kadar dekanlığını sürdürdü. 1990/1991 akademik yılında Katar Devleti'nden Cezayir Cumhuriyeti'ne, üniversitesinin ve yüksek İslam enstitülerinin bilimsel konseylerine başkanlık etmek üzere görevlendirildi ve ardından Sünnet ve Biyografi direktörü olarak Katar'daki görevine geri döndü.
İslam Ekonomisinde İslam Kalkınma Bankası Ödülü, Kral Faysal Uluslararası İslam Araştırmaları Ödülü, Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi Rektörü'nden Seçkin Bilimsel Bağış Ödülü, İslam Hukuku Sultan Hassanal Bolkiah (Brunei Sultanı) Ödülü gibi ödüllere layık görüldü.
Çok yönlü bir İslam davetçisi
Şeyh Dr. Yusuf el-Karadavi, İslam aleminin tamamında ilim, bilim, düşünce, direniş ve cihat alanlarında günümüzün önde gelen İslami şahsiyetlerinden biri olan görülüp ve saygın duyuldu. O, camide, üniversitede, kulüplerde, radyoda, bant kayıtlarında, televizyonda, kitaplarda, mektuplarında, makalelerinde, fetvalarında, ders ve hutbelerinde her zaman İslam'ı anlatmış ve Müslümanlar onu her zaman bu haliyle tanımıştır.
Onun İslam'ın hizmetindeki faaliyeti bir veçhe veya belirli bir alan veya özel bir renkle sınırlı değildi; aksine o, faaliyeti geniş, yönleri değişken, alanları çok ve her yerde izleri bulunan bir şahsiyetti.
Yazarlığı
Yazarlık ve yazarlık alanı, Şeyh'in ortaya çıktığı en önemli şeylerden biri olarak öne çıkar. Kitaplarını, araştırmalarını ve yazılarını inceleyen kişi, onun kendisini tekrar etmeyen, taklit etmeyen, kendisine yeni katacağını düşündüğü konular dışında konulara değinmeyen, gerçek bir düşünür ve yazar olduğunu görür. İslam kültürünün çeşitli yönleri hakkında, İslam dünyasındaki âlimler tarafından kabul ve takdirle karşılanan Karadavi, fasıllarında sahih olan elli yıldan eski kitaplar yazmış ve bunları Arapça neşretmiştir. Kitapları çoğu zaman uluslararası dillere çevrildi ve neredeyse tüm İslam ülkelerinde yayımlanmıştır.
Kitapları esas olarak Kur'an ve Sünnet'e dayalı İslami bilim mirasımızın kökenlerine ve salih seleflerin yaklaşımına dayanıyordu. Ancak içinde yaşadığımız dönemi unutmadı; bu yüzden özgünlük ve modernliği gerçekten birleştirdi.
Eserlerinde ayrıca bilimsel inceleme, entelektüel tefekkür ve reformist yönelimi birleştirdi. Gelenek ve mezhepçi fanatizmden ve ayrıca Batı'dan veya Doğu'dan ithal edilen doktrinlere entelektüel bağımlılıktan kurtuldu.
O, Ilımlılık ile ayırt edilen ve şeriatın hükümlerini çağın gerekleriyle birleştiren birkaç İslam düşünüründen biri olarak görülür. Dışarıdan gelen yıkım ve işgallere, içeriden yapılan tahrif ve saptırma çağrılarına her daim karşı çıktı.
Alim ve davetçi
Şeyh Dr. Yusuf el-Karadavi akademik çalışma, idari ve kültürel çalışma gibi birçok alanda çalıştı ve birçok faaliyette bulundu. Ayrıca fıkıh, fetva, edebiyat ve şiir vb. alanlarda da çalıştı ancak her şeyden önce o bir dava adamıdır. O, ilkokul hayatından itibaren köyünden ve çevresinden başlayarak dünyanın doğusu ve batısında davet çalışmaları yürüttü.
Özellikle Mısır'daki camilerde verdiği vaazlarla bilinen el-Karadavi, ömrünün sonuna kadar da Katar'daki Ömer İbnü'l-Hattab Camii'nde hutbe irad etti.
Medyayı da bir davet platformu olarak kullandı. Radyo ve televizyonlarda Kur'an-ı Kerim tefsiri ve hadis dersleri yaptı, İslam ve hayat ile ilgili Müslümanların sorularını yanıtladı. Görsel-işitsel medyanın yanı sıra basın aracılığıyla okunabilir medyada da aktif olarak yer aldı. Birçok ülkede çeşitli İslami dergilerde makaleler ve araştırmalar yayınladı.
Davet çalışmalarında halkın anlayacağı bir dil kullandı, insanları ikna etme kabiliyetine sahipti. Zihne hitap eden konuşmalar yapar, mirastan ilham alır ve tüm zamanların kültüründen yararlanmaya çalışırdı.
Şeyh Dr. Yusuf el-Karadavi, uzun bir müddet teoride ve pratikte İslam'ın ekonomik yönü ile ilgilendi. Teorik olarak, İslam'ın ekonomik yönü hakkında birçok konferans ve ders verdi ve Arap ve İslam dünyasında ünlü olan bir dizi kitap yazdı. Pratikte ise İslami bankaların kuruluşundan önce ve sonra Uluslararası İslami Bankalar Federasyonu ile işbirliği içinde kurulmasını desteklemiş ve vefatına kadar bu desteğini sürdürmüş ve yön vermiştir.
Şeyh Dr. Yusuf el-Karadavi, sosyal ve hayır işlerine özel bir ilgi duyardı. İslami hareketleri, tüm enerjilerini siyasi çalışmalara verip sosyal çalışmaları ihmal etmesinden dolayı eleştirirdi.
Mart 1997'de, Batı ülkelerindeki Müslüman azınlığın dinî hayatına dair fetvalar vermek amacıyla, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi'ni kurdu. Ayrıca Uluslararası Müslüman Alimler Birliği'nin kurucuları arasında yer aldı.
ABD, Karadivi'nin teröre destek verdiği iddiası üzerine 1999 yılından bu yana ülkeye girişini yasaklanmıştır.
Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 56., 2008 yılında 3. sırada yer almıştır.
Mısır Kralı I. Faruk döneminde, 1949 yılında ilk kez tutuklanan Karadavi, Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır döneminde de 3 kez hapse girdi. 1961 yılında Mısır'ı terk ederek Katar'a gitti. Burada Katar vatandaşlığı aldı. Yusuf el-Karadavi, yıllardır Katar’da yaşıyordu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.