Adıyaman'da mukabele halkalarına ilgi


Adıyaman'da ramazan ayı münasebetiyle camilerde oluşturulmaya başlanan mukabele halkalarına halk yoğun ilgi gösteriyor.

post

 Adıyaman    06.05.2019 17:10:31    Bu İçerik 611 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Ramazan ayının en önemli sünnetlerinden biri olan mukabele okumaları cami, mescit ve evlerde büyük katılımla başladı.

İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele sünnetine Adıyaman'daki camilerde de vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Cami görevlilerinin veya hafız olan birisi tarafından her gün belirli namaz vakitlerinde kurulan mukabele halkasında okunan Kur'an-ı Kerim'i takip eden vatandaşlar mukabele sünnetini ihya ediyor. Kimileri de okunan Kur'an'ı dinleyerek feyiz alıyor.

Haci Mehmet İnan Camii (Zombaba) İmamı Mehmet Çelik, ramazanın tüm İslam âlemine hayırlar getirmesi temennisinde bulunduktan sonra "Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Bu itibarla biz de Peygamber Efendimizin bu mukabele sünnetini yerine getirmek üzere camimizde sabah namazından evvel ve öğle namazından sonra mukabele okuyoruz. Kur'an-ı Kerim ayet ayet, sure sure Peygamber Efendimize indirilince daha sonraları Cebrail  ile Peygamber Efendimiz karşılıklı Kur'an-ı Kerim'i okumuşlar; buna mukabele deniyor. Vefat edeceği senede iki defa mukabele yapmışlardır." dedi.

Cemaatin mukabeleye oldukça ilgi gösterdiğini ifade eden Çelik, "Her sene olduğu gibi bu sene de ilgi oldukça fazla. Camimizde 50 kişi takip ederken mukabeleyi 50 kişi de dinleyerek istifade etmeye çalışıyor. Kur'an'ın okunması sevap olduğu gibi dinlenmesi de sevaptır. Peygamber Efendimizin ifadesiyle her harfine 10 sevap verilecektir. Bizler bu ayda Kur'an'la hemhal olmaya çalışacağız." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)

Kaynak: https://ilkha.com/haber/96533/adiyamanda-mukabele-halkalarina-ilgi 

adiyamanda-mukabele-halkalarina-ilgi