1800 yıllık mezarda 4 kişiye ait iskelet ortaya çıktı


​Adıyaman Perre Antik Kent'teki nekropol alanında aynı mezara defnedilmiş halde bin 800 yıllık 4 insana ait iskeletler ortaya çıktı

post

 Adıyaman    06.09.2022 14:59:47    Bu İçerik 1572 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ
​Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan Perre Antik Kent'te başlayan kazılarda dönemin kayalara oyulmuş mezar yapıları içerisinde bin 800 yıl önce yaşadığı belirtilen insanlara ait iskeletler bulundu.


Konu hakkında açıklamalarda bulunan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Perre Antik Kent'te 2009 'da yapmış olduğumuz kazılarda bazilika dediğimiz alanda bir bazilikanın taban mozaiğine ulaşmıştık. Bu taban mozaiği içerisinde orta sahnede asma dalı yaprakları içerisinde dağ keçileri ve diğer hayvan betimlemeleri yer almaktaydı. Bu mozaik, milattan sonra 5'inci yüzyıla tarihlenen bir mozaikti. Hemen alt kısmında ise kartallı oda yer almaktadır. Buradaki 3 kartal cepheden verilmiş altında ise 4 satır Grekçe yazı bulunmaktadır. Yazıda 'Tanrı Patros'a adandı.' şeklinde bir yazıt bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Alkan açıklamasının devamında ise, "Adıyaman İl Özel İdaresinin desteğiyle yapmış olduğumuz ikinci etap ihale sonucunda mozaikli alanda kazıya başladık. Kazının 4'üncü gününde sanduka tipli bir mezar ve mezar kapağını tespit ettik. Mezar kapağını kaldırdığımızda ise 4 bireye ait iskelet bulundu. Bu iskeletlerin günümüzden bin 800 yıl öncesine ait olduğu düşünülmektedir." dedi. (İLKHA)

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

ADIYAMAN-PERRE-İSKELET-1800