Doğru zamanda sulama tarımda verimi artırır


​Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, tarımsal sulamada doğru ve zamanında yapılan sulamanın verimi artıran en önemli faktörlerden biri olduğu söyledi.

post

 Ekonomi    16.08.2022 15:23:47    Bu İçerik 3836 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, bitkisel üretimde sulamanın öneminin büyük olduğu kadar doğru sulamanın da en az o kadar önemli olduğunu belirtti.

Kiyas, tarımda sulamanın önemine değinerek, "Bitkisel üretimde sulama, verimde, kalitede; hastalık ve zararlarda en önemli faktörlerden biridir. Tabi ki gübreleme, diğer bakım ve beslemeler, kültürel tedbirler, tohum seçimi gibi birçok faktör bitkisel ürünlerin ana girdilerinden biri ama sulama en önemlisidir. Bizim çiftçilere önerimiz sulamanın çok bilinçli bir şekilde bitkinin sulamaya ihtiyaç duyduğu dönemde yapılmasıdır. Suyun bilinçli bir şekilde bitkinin istediği dönemlerde, istediği periyotlarda vermemiz halinde verimi çok büyük bir oranda artırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

"Salma sulama bitkisel üretimde birçok sıkıntıya sebep olmaktadır"

Su israfının önüne geçmenin ve sulama yöntemiyle verimi artırmanın mümkün olduğuna değinen Kiyas, "Vahşi sulama dediğimiz salma sulama bitkisel üretimde birçok sıkıntıya sebep olmaktadır. Hem toprak erozyonu hem bitkide kök hastalıklarına hem su israfına hem de bazı bölgelerin sulanması bazı bölgelerin sulanmaması gibi birçok olumsuz etkilere yol açmaktadır. Çiftçilerimiz mümkünse basınçlı sulama dediğimiz yağmurlama, damlama gibi sulama sistemlerini tercih etmeleridir. Hatta daha ileri düzeyde bitkinin suya ihtiyaç duyduğu dönemi bir takım teknolojik araçlarla tespit edip o dönemlerde basınçlı sulama sistemini kullanmak hem su israfını önler hem de suyun verimli ve ihtiyacımızı karşılayacak şekilde kullanmamıza sebep olacaktır." dedi.

"Çok su çok verim anla

http://<iframe width="750" height="422" src="https://www.youtube.com/embed/hmf9utVYB6M" title="Hafız olmak için yarışan çocuklarla birlikte veliler de ter döktü" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Kiyas, "Su boldur istediğimiz kadar kullanalım" gibi bir düşüncenin tamamen yanlış olduğuna vurgu yaptı.

Kiyas, konuşmasının devamında, "Tarlada suyu geceden bırakıp sabaha kadar suyun akmasını sağlamak ya da su boldur kullanalım gibi mantalite tamamen yanlıştır. Çok su çok verim anlamına gelmiyor. İhtiyaç duyulduğu kadar suyun verilmesi gerekir. Bu konuda bilgi eksiklikleri varsa 'hangi bitki için nasıl bir sulama sitemi tercih edilmesi gerekir' bu konuyla ilgili çok rahatlıkla bilgi alabilirler. Özellikle Güneydoğu Bölgesinde sıcaklığın çok arttığı bir dönemde suyu gelişigüzel kullanmak çok faydalı değildir. Suyun özellikle gece saatlerinde ve bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerde vermek lazımdır. Çok sıcak olması nedeniyle buharlaşma, bitki köklerinde suyun aşırı ısıması nedeniyle yanmalar, suyun bol verildiği dönemlerde bir takım sıkıntılar meydana geliyor. Sulama sistemlerine Tarım Bakanlığınca bir takım destekler verilmektedir. Çiftçilerimiz bu destekleri kullanarak maliyetlerini düşürebilirler. İlk kurulum tesislerini biraz daha ucuza mal edebilirler. Düzgün bir sulama kısa sürede kesinlikle kendini amorti eder. Doğru sulama tercihi ve zamanı ile bitkinin istediği dönemde su verilmesi hem istenen verimi hem de istenen kaliteyi sağlar." şeklinde konuştu. (İLKHA) 


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
                                                                                                                  

ADIYAMAN -TARIM-ULAMA -NURETTİN KİYAS TARIMDA VERİM