Nureddin Kiyas Adıyaman tarımını anlattı


Adıyaman Tarım ve Orman il Müdürü Nureddin Kiyas katıldığı özel bir televizyon programında Adıyaman'ın tarımdaki yeri ve tarımı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

post

 Ekonomi    19.03.2022 20:48:42    Bu İçerik 14783 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ

Kiyas, Katıldığı Tarım TV'de Adıyaman tarımının ülkedeki yeri ve ekonomiye katkısını değerlendirdi.

Kiyas yaptığı açıklamada, "Güneydoğu'da yer alan Güneydoğu ikliminin hakim olduğu bir ilimizdir. Adıyaman özellikle tarım potansiyeli  ve üretim deseni çok yüksek ilimiz. ilçeler bazında havzalara ayrılmış her bir ilçemiz aslında bir tarım havzasıdır. Meyvecilik ve tekillik bitkiler, hububat çok ön planda olan bir ilimiz ve meyvecilik konusunda birçok üründe Türkiye'de şu anda ilk 10'da yer almaktayız. mesele bademde Türkiye'de hem içinde hem alan bazlı 1. sırada yani Adıyaman asla bir badem diyarı. Biz şu anda o şekilde nitelendiriyoruz. Evet aynı şekilde nar yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk 10'dayız. fıstıkta Türkiye  yetiştiriciliğin de yine ilk 10'dayız Adıyaman'da tütün yetiştiriciliği de çok ön planda olan bir ilimizdir." dedi.

"Trabzon hurması yetiştiriciliğinde şu an Türkiye'de 3. Sıradayız"

Kıyas yaptığı açıklamaların devamında, "Şu anda özellikte tek başına içilebilir sarmalık kıyılmış tütün konusunda Adıyaman ilimiz Türkiye'de önemli illerimizden biri. Aslında insanların ilgisini çeken Trabzon hurması yetiştiriciliğinde şu an Türkiye'de 3. Sıradayız Gölbaşı ilçemizde son 2 yıldır özellikle İl Özel İdaresi ve Sayın Valimizin de desteğiyle bu ilçemizde Trabzon yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu yıl da GAP Kalkınma İdaresi deste ile bir Trabzon hurması kurutma tesisi kurduk. Şu an önümüzdeki yıl inşallah birçok raflarda ilimizde kurutulmuş Trabzon hurması yerini alacaktır. Meyvecilikte ceviz yine aynı şekilde ön planda Tut ilçemizde Urmu dut yine ön planda. Yani bizim Trabzon hurması ile Gölbaşı, Besni üzümüyle, Kahta bademi merkezde bunların hepsi ile Sincik, Gerger yine Gölbaşı tamamen bir tarım havzası diyebiliriz." İifadelerini kullandı.

"Barajlarla ürün desenimiz artacak"

Kiyas Adıyaman'ın sulama alanında projelerinin tamamlanmasıyla ürün çeşitliliğini artıracağını belirterek, "Tekillik bitkilerden yine mercimekten nohutta Türkiye'de ilk 10'da yer alan bir il konumundayız.  Adıyaman ilinin tarım arazisi şu anda yüzde yirmisi sulanabilir durumdadır. Gelecekte ilimizde uygulanacak ve yapımı devam eden barajlar var bu barajların bitmesi durumunda tarım arazilerimizin oranı artacak özellikle ürün desenlerimiz de değişecek. Yani sulu tarımda yetişen pamuk, mısır gibi ürünlerimizde ilimizde yerini alacak. tekillik bitkilerde de buğday, arpa, mercimek nohut ilimizde yaygın yetiştiriciliği yapılan ürünler arasında." şeklinde konuştu.

"Ürünlerimizin pazara ve katma değerin artırılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir"

Kiyas Adıyaman'daki tarım ürünleri hakkında, "Tarım Bakanlığının uyguladığı kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı kapsamında bu ürünlere ait tarımsal sanayide gelişmiş. Türkiye'de tarım kredinin tek badem işlemi tesisi Adıyaman Kâhta içerisinde bulunmakta. Türkiye'de tarım kredi marketleri hemen hemen badem ihtiyacı tamamen bu ilçemizdeki tarım kredinin badem işleme tesisinde karşılanmaktadır. Yine aynı şekilde narla ilgili birçok soğuk hava depomuz bulunmakta. Trabzon hurmasında da aynı şekilde. Bu işleme testlerimiz şu anda özellikle Kâhta, Besni Gölbaşı hem Organize Sanayi bölgelerinde Hem de çiftçilerimizin kendi tarım arazilerinde kendi imkânları ile de büyük çoğunluğu da bizim Tarım Bakanlığı kırsal kalkınma programında tarıma dayalı sanayi tesislerinin kurmuş. Bizim bir yandan yetiştiriciliğimiz devam ederken bir yandan da ürünlerimizin tarımsal sanayi işlenmesi de devam etmektedir. Ürünlerimiz bu vesileyle hem pazara ulaştırılması hem katma değerin artırılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.

"Türkiye tohumunun yüzde otuzu Adıyaman'da karşılanmaktadır"

Kiyas Adıyaman'daki tohum çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, "Türkiye tohumunun yüzde otuzu Adıyaman'da karşılanmaktadır. Adıyaman'da tohum yetiştiriciliği ve ar-ge'ye dayalı çeşit geliştirme yapan 7 adet olan firmamız bulunmaktadır. Bunlar hem tohum yetiştiriciliği hem de tohumun elenmesi, tohumun işlenmesi ve sertifikalı tohum üretimi ile ilgili yetiştiricilik yapmaktadır. Arpa, mercimek, buğday bunların hepsinde yaklaşıp Türkiye üretiminin yüzde 8 ile 30'u arasında değişen oranda ilimizde karşılanmaktadır. yani tohum sektörü konusunda Türkiye'de söz sahibi ve güçlü illerden biriyiz. coğrafi işaret alan ürünlerimiz var. Katma değeri yüksek ürünlerimizin aşağı yukarı hepsinde coğrafi işaret de alınmış. Çelikhan tütünü, Bademli irmik helvası, Besni üzümü, Adıyaman tutu, etsiz çiğköfte Kahta bulgur pilavı coğrafi işaret alan ürünlerimiz arasındadır." ifadelerini kulandı. (Adıyaman Basın)

ADIYAMAN-TARIM-NAR-BADEM