Değirmenciler elektrik zamlarının un ve ekmeğe yansıdığını belirtti


​Adıyamanlı değirmenciler her geçen gün gelen yeni zamlarla birlikte elektriğe gelen ciddi zammın un ve ekmek fiyatlarını da etkilediğini belirtti.

post

 Adıyaman    13.03.2022 16:04:24    Bu İçerik 3018 kez görüntülendi.

07.10.22

 


İnsanların zamlardan önce Fırından ekmek almayı tercih ettiğini dile getiren değirmenciler zamlardan sonra un alıp evde ekmek yapmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

Yıllardır değirmencilik yaptığını dile getiren Celal Geyik son elektriğe gelen zamları kendilerini zor duruma düşürdükleri söyledi.

"Vatandaş ekmek alamaz oldu"

Celal Geyik halkın ve kendilerinin zor durumda olduğuna değinerek, "Vatandaş zamdan önce fırından ekmek almayı tercih ediyordu, zamlardan sonra vatandaş ister istemez değirmenlere yöneldi. Bizler eskiden 3 bin lira elektrik faturası öderken şimdi 10 bin liradan fazla fatura gelmeye başladı. Bu durum bizleri ve vatandaşları çok etkiledi. Bir torba un iki katına çıktı, elektrik beş katına çıktı. Fabrika unu ile değirmen unu arasında fark var. Fabrika ununda kepek yok iken bizde kepekli un, mısır unu var. Öğüttüğümüz buğdaydan yüze 20 kepek alıyoruz. İnsanlar fırından ekmek alamaz oldu. Herkes değirmenlere yöneldi, zor durumdadır. Bizlerde una 3 veya 4 kat zam yapamıyoruz. Bu durumda bir karımız da kalmıyor." dedi.

"Her gün zam geliyor"

Her gün gelen zamların esnaf olarak kendilerini çok zor durumda bıraktığını dile getiren Değirmencilerden Fırat Can, "Her gün A'dan Z'ye zam geliyor.  Her gün zamlarla uyanıyoruz, bunun farkındayız. Bu durum vatandaşın alım gücünü baya bir etkiliyor. Bugün 280 liraya sattığımız bir torba un haftaya 300 lira oluyor. Hiçbir şekilde fiyatlarda düşüş yaşanmıyor kesinlikle. Her gün daha kötüye gidiyor. Bizim burada dün ekmeğe 50 kuruş zam geldi. Bir torba unda yaklaşık 400 ekmek çıkıyor. Buna göre hesap yapılırsa un almak daha karlı oluyor. Bizim öğüttüğümüz buğday da yüzde 20 kepek alınırken fabrika tipi unlarda kepeğin tamamı çıkartılıyor. Taş değirmeninde ise tamamen kepekli öğütüldüğünde un biraz daha esmer oluyor ve o unun daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Elektriğe yüzde 125 zam geldi fakat bize yansıması daha farklı oluyor. Bunun nasıl olduğunu ben anlamıyorum. Bana günlük 40 liralık elektrik tüketiyorum. Bir ayda ful çalışsak bin 200 lira eder. Buna yüzde 125 zam eklediğimizde 2 bin 700 lira gelmesi gerekirken bana 3 bin 500 lira geliyor. Resmiyette yüzde 125 ama nasıl oluyor anlamıyorum. Bu durum bizi çok etkiliyor. Şuan un ne kadar yüksek fiyata satılsa da  bir şey anlamıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

adıyaman,değirmen,zam