Gençler sosyal medyanın hayatlarına etkileri hakkında konuştu


Salgınla birlikte toplumların ve bireylerin hayatına hızlı bir şekilde giren sosyal medya ağları özellikle gençler ve çocuklar üzerinde olumsuz etki bırakmaya devam ediyor.

post

 Bilim ve Teknoloji    10.03.2022 18:03:31    Bu İçerik 7896 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Son zamanlarda büyük bir bağımlılık haline gelen, kişileri etkisi altına alan bilinçsiz sosyal medya kullanımı ciddi tehlikeleri de beraberinde getirmekle birlikte bağımlılığı artıyor.

İnternetin ve sosyal medyanın hayatlarındaki yerlerinden bahseden lise öğrencisi gençlerin kimisi sosyal medya kullanmadığını belirtirken kimisi bağımlı hale geldiğini ifade etti.

"Sosyal medya bir ihtiyaç değil istektir"

Sosyal medya ağlarından uzak bir şekilde okulla ilgilenmeye çalıştığını dile getiren Büşra Ünal, "Sosyal medya kullanmıyorum. Sosyal medya bence bir ihtiyaç değil bir istektir. Sosyal medyayı kullanmıyorum ve sosyal medyaya ihtiyacım olduğunu düşünmüyorum. Sosyal medyada samimi arkadaşlıklar olmadığı gibi oradaki bazı kötü yayılmalara ortak olabiliyorsunuz.  Sosyal medyadan gelen takip isteklerinin kimden geldiğini ve kim olduğunu bilmeden kabul edebiliyoruz. Yanlış ve doğru olmayan arkadaşlıklar edinebiliyoruz. Bağımlı olduğumuzda aile ilişkilerimiz kopuyor. Eskiden aile ilişkileri güçlü olduğundan insanlar bayramlarda birbirlerini ziyaret derdi. Şimdi ise sadece sosyal medya üzerinden sadece bayram mesajı paylaşılıyor. Çevre ile olan ilişkilerimiz kopmaya başladı."  şeklinde konuştu.

"Dolandırıcılık sosyal medyada çok fazla"

Sosyal medyanın güvenli olmayan arkadaşlıklarla dolu olduğunu belirten Ayşenur Vural, "Sosyal medya kullanmıyorum. Çünkü biz YKS öğrencisiyiz ve sosyal medya bizleri derslerimizden alıkoyabilir ve bizi asosyal hale getirebilir. Arkadaşlarımın da kullanmamasını tavsiye ediyorum. Onları sosyal varlık olmaktan çıkartıyor. Sosyal medyada dolandırıcılık çok fazla insanlar tanımadıkları, bilmedikleri insanlarla arkadaşlık kuruyor ve güvensiz bir ortam oluşuyor." dedi.

"Sosyal medya üzerinden dolandırılan birçok insan oluyor"

Sosyal medyanın güvensiz ortamlarla dolu olduğuna değinen Nazlıcan Coşkun, "Günümüzde teknoloji bağımlılığı çok yaygındır. İnsanlar sosyal medya üzerinden birçok kötü yola düşmektedir. Bizleri derslerimizden alıkoyuyor, kitap okumamızın önüne geçiyor. Sosyal medya üzerinden dolandırılan birçok insan oluyor bundan dolayı her gelen istek, takip ve takipçiyi kabul etmememiz gerekir. Bu tür arkadaşlıklara itibar etmememiz gerekiyor. Ben sosyal medyayı arkadaş çevremle konuşmak için değil ÖSYM'de çıkan sınavlarla ilgili paylaşımlardan haberdar olmak ve gündemi takip edebilmek için sosyal medya kullanıyorum." ifadelerini kulandı.

"Aile içinde herkes sosyal medya kullandığından bu durum sosyalleşmemizi engelliyor"

Sosyal medyanın sosyalleşmenin önüne geçtiğini belirten Merve Özmen, "sosyal medya kullanmıyorum çünkü şuan sosyal medya benim için bir ihtiyaç değil. Ben şuan geleceğim ve okulumla ilgili yapacağım işlerimi düşünüyorum. Sosyal medya beni derslerimden alıkoyuyor. Aile içinde herkes sosyal medya kullandığından bu durum sosyalleşmemizi engelliyor. Okulda bile herkes telefona bakıyor, derslerimizi engelliyor." şeklinde konuştu.

"Sosyal medya şuan günümüzün çok büyük bir problemi haline gelmiş"

Kadir Batur, "Öncelikle sosyal medya şuan günümüzün çok büyük bir problemi haline gelmiş durumdadır. Ben de dâhil olmak üzere çoğu kimsenin ders çalışmasına, odaklanmasına engel oluyor. Bu durum tüm öğrenciler için büyük bir problem. Aileler ve öğretmenlerimiz ne kadar kullan konusunda uyarılarda bulunsa da maalesef devam ediyor. Bize plan yapan rehber öğretmenlerimiz var. Bu şekilde bağımlılıktan kurtulan arkadaşlarımız var. Ben de yavaş yavaş bırakmaya başladım. Günümüzde lise öğrencileri çoğu vaktini telefon ve bilgisayar oyunları oynamakla geçirdikleri için ailelerine vakit ayıramıyorlar. Bu durum onları sosyal aktivitelerden geri bırakıyor. Bu durum tüm çocuklar ve lise öğrencileri için kötü bir durumdur." dedi.

"Her arkadaşlık isteğini de kabul etmeyelim"

Sosyal medyanın zamanı çok verimsiz hale getirdiğini dile getiren Kübra Yıldız, "Sosyal medya beni derslerimden alıkoyuyor, kitap okumamı engelliyor ve vaktimi alıyor. Aile ilişkilerinin zayıf olmasına neden oluyor. Sosyal medyada çok dolandırıcılık çeşidi var. Bu yüzden sosyal medyayı kullanmayalım. Her arkadaşlık isteğini de kabul etmeyelim." ifadelerini kullandı.

"Namazımı kılıp, kitap okuyorum sosyal medyada kullanmak istiyorum"

İbadetlerinin yanı sıra sosyal medya kullanma isteğinin de ver olduğuna değinen Fatma Boybay, "Sosyal medya beni derslerimden alıkoyuyor, çok zamanımı alıyor. Sosyal medya benim için ihtiyaç değil ama bir eğlence ve can sıkıntısı giderme oluyor. Namazımı kılıp, kitap okuyorum ama sosyal medyada kullanmak istiyorum. Çok zamanımı alıyor. Tanımadığım insanların arkadaşlık isteklerini kabul etmiyorum. Sadece tanıdık arkadaşlarımın arkadaşlıklarını kabul ediyorum." şeklinde konuştu.

"Zamanımı israf ettiğimin farkındayım ama bağımlılık olduğu için bırakamıyorum"Rozelin Narcı

zaman olarak vaktini israf ettiğini dile tetirn Rozelin Narcı, "İnstegramda sadece arkadaşlarımla konuşmak için sosyal medya kullanıyorum. Zamanımı israf ettiğimin farkındayım ama bağımlılık olduğu için bırakamıyorum. Zamanımı çok fazla alıyor fakat gelen her arkadaşlık isteğini kabul etmiyorum. Herkesle iletişim kurmuyorum. Sadece arkadaşlarımı takip ediyorum. Sosyal medyayı verimli kullanmalıyız. Bunun bilincinde olmalıyız. Sosyal medya bizi yalnızlaştırarak ailemizle daha fazla zaman ayırmamıza engel oluyor. Bizi içine kapanık bir birey yapıyor. Verimli kullanabilirsek sosyal medyayı kullanmalıyız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

sosyal medya,gençler,adıyaman