Art arda gelen zamlar tatlıcıları da etkiledi


​​Salgınla birlikte temel gıda malzemesine gelen zamlar bir yandan vatandaşın alım gücünü düşürürken öte yandan esnafın da iş yapamamasına neden olmaya devam ediyor.

post

 Ekonomi    02.03.2022 13:18:23    Bu İçerik 15173 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ
Ata mesleği olarak üçüncü kuşakta yer aldığı halka tatlı mesleğinde zaman içerisinde ilerleme kaydettiklerini belirten Enes Keskin, un, yağ, şeker, kese kâğıdı ve diğer paketleme malzemesine gelen zamların kar oranlarından kısmaya gitmelerine neden olduğunu belirtti.

Vatandaşların özellikle ayaküstü yedikleri tatlıları, saymadıklarını o konudaki dürüstlüğü vatandaşların vicdanına bıraktıklarını belirten Keskin çok nadir de olsa bazı insanların net olarak kaç tatlı yedikleri konusunda yanıltıcı davranabildiğini söyledi.


"Zamları yansıtırsak işlerimiz düşer
"

Gelen zamla karşısında kar oranlarını düşürmek zorunda kaldıklarını belirten Keskin, "Son 3-4 aydır malzemelere yüzde yüz zam geldi. Yağ, şeker, un; ambalaj, poşet, kutu ve kese kâğıdı gibi kullandığımız bütün malzemelere yüzde yüz zam geldi. Ürünlere gelen bu yüzde yüz zamlara rağmen biz tatlıya yüzde 35 gibi bir zam yansıtabildik tatlıya. Milletin alım gücü olmadığından bizler gelen zamlar gibi yüzde yüz zammı yansıtamadık. Kar oranımızdan kıstık bu durumda karımız üçte bre düştü. Yüzde 35 zam yapınca karımızdan yüzde 65 kısmış olduk.  Gelen zamlarının hepsini yansıttığımız zaman bu işimizi etkileyecek ve işlerimiz düşecek diye vatandaşa yansıtandık. Şuan işlerimiz zamları yansıtmadığımız için aynı yoğunlukla devam ediyor. Gelen zamları vatandaşa yansıtmış olsaydık tatlı satışımız ve işlerimizde düşüş yaşanırdı." dedi.

"Dede mesleğimiz halka tatlıcılık"

Üçüncü kuşak olarak devam etiğini dile getiren Keskin, "Elimizden geldiği kadar birinci sınıf malzeme kullanıyoruz. Kullandığımız un tatlı unu Adıyaman'da bulunmadığından Gaziantep'ten getiriyoruz. Birinci sınıf kaliteli iki unu karıştırarak kullanıyoruz. Ayçiçek, zeytinyağı ve tereyağının en kaliteli olanını tatlıda kullanıyoruz. Ede mesleğim olan halka tatlı işinde 1969'dan beri bu işin içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Bazen helallik istemeye gelenler oluyor"

Halka atlının ayaküstü tüketilmesinin ayrı bir tat verdiğini belirterek, "Sıcak halka tatlı ayaküstü tüketilen bir tatlı türüdür. Tatlı işimiz özellikle kış aylarında yoğun bir şekilde devam ediyor. Yaz aylarında kış aylarına gçre üçte bir oranında işlerde düşüş yaşanıyor. Ayaküstü tüketilen bir tatlı olduğu için gelen vatandaşlar tatlıyı alıp orada tüketiyor ve kaç tatlı yediğini söylerse bizde onlara itibar ediyoruz. Bazen iş yerimize gelip öğretmen, polis veya memur olduğunu söyleyip zamanında yediği tatlıları eksik söylediğini ve parasını vermeye geldiğini söyleyen müşterilerimiz oluyor. Bizlerde böyle bir medeni cesaret gösterdikleri için o parayı kendilerine helal ediyoruz ve onlara ikramda bulunarak kendilerini uğurluyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

adıyaman,tatlı salonu,enes kesin,zam