Bakan Çavuşoğlu: Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'nin taraf olmadığı bir savaş halinde, savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin geçişine Boğaz'ı kapatabilir." dedi.

post

 Dünya    28.02.2022 10:23:06    Bu İçerik 7938 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

CNN Türk'te katıldığı canlı yayında Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş'a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

Sözleşmenin, kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin Boğazlardan geçişini ve Karadeniz'de kalmalarını, süre ve limitle ilgili düzenlemeleri içerdiğini belirten Çavuşoğlu, "Bu şartlarda da biz, tabii ki Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız. Türkiye'nin taraf olmadığı bir savaş halinde, Türkiye, savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin geçişine Boğaz'ı kapatabilir. Montrö Sözleşmesi'nin 19. maddesi gayet açık." dedi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Başlangıçta Rusya'nın bir saldırısı oldu. Ama biz bunu uzmanlarımızla, askerlerimizle, hukukçularımızla değerlendirdik. Şimdi özellikle birçok şehirde görülüyor ki, artık bu bir savaşa dönüştü. Yani sokaktaki çatışmalarda, taraflar arasında adeta bir savaşa dönüştü. Biz bu konuda bir kanaat getirdik işin doğrusu. Çünkü taraflar arasında ciddi bir çatışma var. Bu bir askeri harekât değil, geçici bir-iki havadan saldırı değil, resmen savaş hali var şu anda ülkede." (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

çavuşoğlu,möntrö,ukrayna