Beslenmemizde kahvenin rolü nedir?


​​​​​​​Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, kahve içmenin insan ağlığı üzenindeki etkilerini etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

post

 Sağlık    17.02.2022 12:13:16    Bu İçerik 381 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Atalarımız  'Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.'  diyerek aslında kahvenin asırlardır insan bağlarını güçlendirmede önemli bir rolü olduğunuz hepimiz biliyoruz. Eğer sizlerde kahve seviyorsanız, beslenmemizdeki rolünü merak ediyorsanız buyurun detayalar.

Yapılan bazı araştırmalar günde 2 fincan kahve tüketmenin alzehimer hastalığı riskini yüzde 60 oranında azalttığı bulunmuştur. Örneğin 1-3 bardak kahvenin kalp damar hastalıklarından ölüm riskini yüzde 24, diyabet gelişimini ise yüzde 13 oranında önlediğinden söz ediliyor. Elbette bilimsel araştırmaların sonuçları güvenilir. Ancak bilimsel araştırmaların sonuçlarını bile detaylı incelemek ve değerlendirmek yararlı olacaktır.

Peki, fazla kahve tüketildiğinde ne olur?

-Uyku düzensizliği

-Duygu-durum bozukluğu

-Kan basıncında ani yükselmeler

-Ödem

-Anemi gibi sağlık sorunları  ve hatta doğurganlığı da  olumsuz etkilemektedir.

Antidepresan bir mineral olan magnezyum 2 tatlı kaşığı kahve tükettiğiniz takdirde idrar ile atılır. Ve görevini tamamlayamaz. Magnezyumun idrar ile atılması uzun vadede depresyona ve kas ağrılarına yol açabilmektedir. Yine  krom minerali kaybı ise tatlı ve karbonhidratı yoğun bir şekilde tüketme arzusunu tetikleyebilir. Kahve sevenlerin karbonhidrat sever olmaları ve düşkünlükleri de bir tesadüf değildir.

Günde 2 tatlı kaşığından fazla (uzun süreli)  kahve tüketimi genetik yatkınlıkta varsa kemik erimesine yol açabilmektedir. Kahvenin kanseri önediğine yönelik çalışmalar Amerika’da yapılmıştır. Kahve bu kadar koruyucu önleyici ise sizce neden Amerika'da kanser vakaları oldukça fazla? Çünkü beslenme bozukluğu, aşırı fast food tüketimi çok fazla. Yani tek başına kahve tüketimi bu hastalıkların önlenmesinde yeterli değildir. Sürdürülebilir bir beslenme ile hastalıkların önüne geçmemiz mümkündür. Evet, kahvede kafein, polifenoller, klorojenik asit vardır. Fakat her şeyde olduğu gibi kahvede de sınırlı tüketim önemlidir. Bunlarla birlikte çikolata seviyorsanız, aşırı çay tüketiminiz de varsa kafein bağımlısı olma riskiniz oldukça yüksektir. Uzun vadede zarar görmek istemiyorsanız beslenme uzmanınız ile birlikte beslenmenizde bir düzenleme yoluna gitmelisiniz. (Adıyaman Basın)

adıyaman,diyetisyen Şura Korkmaz,kahve,sağlık