Bakan Özer: Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitim paydaşlarının en büyük özlemiyd


Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’nin artık öğretmene mahsus kanunun olduğu ender ülkelerden bir tanesi olduğunu söyledi.

post

 Eğitim    15.02.2022 16:05:25    Bu İçerik 2077 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Bakan Özer, Gaziantep'teki temasları kapsamında Şahinbey ilçesi İbn-i Sina Mahallesindeki İbn-i Sina Anaokulu’nun açılışına katıldı.

İbn-i Sina Anaokulu bahçesinde düzenlenen törende konuşan Bakan Özer, Türkiye'de 20 yıl içerisinde eğitim ve öğretim alanında çok önemli yatarımlar yapıldığını belirtti.

Yapılan yatırımlar sonrası çocukların eğitime erişiminin kolaylaştırıldığını ifade eden Özer, kısa bir süre içerisinde bu yatırımların okullaşma oranlarının yükselmesine etki ettiğini vurguladı.

“Son 20 yılda eğitimde önemli adımlar attık”

Son yıllarda sadece bina ve derslik yapmadıklarını, aynı zamanda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ile derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmak için de önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Özer, “2000'li yıllarda 500 binler seviyesinde olan öğretmen sayısı bugün 1,2 milyona ulaştı. Yani bugün eğitim sistemimizde görev yapan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 75'i son 19 yılda eğitim sistemine dahil oldu. Diğer alanlardaki gibi eğitimde de bu devasa dönüşüm güçlü bir liderlik gerektiriyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde eğitimde son 20 yıl, cumhuriyetin kuruluşundan itibaren eğitim tarihine damgasını vuran en kritik dönem olmuştur. Ben sayın Cumhurbaşkanımıza eğitime her zaman öncelik verdiği için bütçelerde en büyük payı her zaman eğitime ayırdığı için hem şahsım hem de camiam adına en içten şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

“Artık Türkiye öğretmenine mahsus kanununun olduğu ender ülkelerden bir tanesi”

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitim paydaşlarının en büyük özlemi olduğunu belirten Özer, şunları söyledi:

“354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, bu ülkede 1960'lı yıllardan itibaren eğitim camiasının, eğitim paydaşlarının en büyük özlemiydi. Yani öğretmenliğe mahsus bir kanunun olması ve burada kariyer merkezli öğrenmenin kişisel gelişimini, mesleki gelişimini sürekli yönlendiren bir sistematiğin kurgulanması, hakikaten en son 1-3 Aralık'ta yapmış olduğumuz 20’inci Milli Eğitim Şurası'na kadar bütün şuralarda ayrıntılı ele alındı. Allah'a şükür 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle TBMM'ye sevk edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, 4 Şubat'ta TBMM'de kabul edildi, 14 Şubat'ta da yasalaştı. Öğretmenlik Meslek Kanunu, hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın öğretmenlere verdiği değerin en önemli göstergelerden bir tanesi. Artık Türkiye öğretmenine mahsus kanunun olduğu ender ülkelerden bir tanesi oldu.”

“Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum”

Dün itibariyle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun uygulanmasıyla ilgili yönetmelik taslağını kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Özer, “Tüm öğretmenlerimizden, eğitim paydaşlarından görüşlerini almak için 1 aylık bir süre belirledik, 15 Mart'ta gelen görüşleri değerlendirerek taslağa son şeklini vererek inşallah yayınlayacağız. Öğretmenlerimizin adaylık kaldırma, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlikle ilgili tüm süreçlerini de ayrıntılı bir şekilde tanımlama imkanımız olacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun tüm öğretmenlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Gaziantep'e 138 yeni anaokulu yapacağız”

Bakan Özer, “Bugün Gaziantep'imizin kendisine koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için 2021'de belirlemiş olduğumuz ve 2022'de aktarılan yatırımlarla 2,5 milyar olan yatırımını 4 milyara çıkarmış bulunuyoruz. Buradaki en kritik yatırım Gaziantep'imize okul öncesi dönemde okullaşma oranını artırmak için yapacağımız 138 yeni anaokulu müjdesidir. Biz eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranı artarken okul öncesi dönemiyle ilgili 2021'de yeni bir hedef koyduk. Hedefimiz 3 yaşta yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50'ye çıkartmak, 4 yaştaki yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70'e çıkarmak, 5 yaştaki yüzde 78 olan okullaşma oranını da yüzde 100'e çıkarmaktır. Bunun için 3 bin yeni anaokulu, 40 bin de yeni anasınıfı yapmayı planladık, 2022 bütçesinde buna yönelik düzenlemeyi yaptık.” şeklinde konuştu.

“Bin 600 yeni anaokulu yapacağız”

Son aylarda Türkiye genelinde eğitim yatırımlarının hız kazandığını belirten Özer, “Son beş ayda 59 tane anaokulu hizmete açıldı. Biz 5 ay gibi kısa sürede 59 tane yeni anaokulunu ve 6 bin 950 adet yeni anasınıfını hizmete aldık. 214 yeni anaokulunun ihalesini tamamladık. Arsası bulunan bin 95 tane anaokulunu yatırım bütçesine dahil ettik. Yani 5 ay gibi kısa sürede anaokuluyla ilgili okul öncesindeki dönemde okullaşmayla ilgili koymuş olduğumuz hedefte çok önemli bir mesafe aldık. 3 bin anaokulu yapmak için geriye kalan bin 632 anaokulunda tüm illerimizde yeni arsalar buldukça yatırım bütçesine programına dahil etmeye çaba sarf ediyoruz. İşte bu gün bin 600 yeni anaokulunun 138 tanesini Gaziantep'imize vermiş olduk. İstanbul'da yapacağımız bin tane yeni anaokulundan sonra en fazla anaokulu yapılan il olarak Gaziantep yer almaktadır. Bu yapacağımız yatırımların Gaziantep'e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah Gaziantep sadece kendi yerel sorunlarını çözen bir şehir değil aynı zamanda bölgesinde iyi örneklerle diğer illere örnek olan bir şehir olacak. Burada yetişen gençlerimizin geleceğin güçlü Türkiye'sinde ülkemizi bölgesinin lideri, dünyada sözü geçen bir ülke olacak, sorumluluklarını yerine getirecek gençler olmasını diliyorum. Açılışını yapacağımız İbn-i Sina Anaokulu'nun hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Dilerim ki buralardan nice İbn-i Sinalar, nice Aziz Sancarlar yetişir.” diye konuştu.

 Konuşmaların ardından İbn-i Sina Anaokulu yapılan kurdele kesimi ile hizmete açıldı. Bakan Özer ve beraberindekiler, daha sonra okulu gezdi.

Açılışa, Bakan Özer’in yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ve ilçe milli eğitim müdürleri katıldı. (İLKHA)

YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

bakan özer,öğretmenlik,meslek kanunu