Berberler yüzde yüze varan zamların tıraş fiyatlarına da yansıdığını belirtti


​Salgınla beraber döviz kurundaki ciddi dalgalanmamalar birçok sektörde olduğu gibi berber ve kuaförlerin de ekonomik olarak olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu.

post

 Ekonomi    02.02.2022 15:46:37    Bu İçerik 3000 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Tıraş ücretlerinde artışa giden sektör temsilcileri, artışın nedeninin girdilerdeki yüzde yüze varan zam ve elektrik faturalarının son zamla birlikte çok yüksek gelmesi olduğunu dile getirdi.

Geçen seneki fiyatlarla tıraş yapmanın imkânsız olduğunu dile getiren Ahmet Ölçer, “Biz mecburiyetten zam yaptık. Eski tarifelerle şimdiki tarifeler bir değildir. Malzemeyi yüzde yüz zamlı alıyoruz. Tıraşa yaptığımız zam çok fazla değildir. Geçen ayki elektrik faturasıyla şimdiki arasında yüzde üç yüz fark var. Bizler emeğimizin karşılığını alamadığımız zaman bu iş yerini açmanın bir mantığı yok. Bizler yetkililere her taraftan sesleniyoruz ki bu işe bir el atsın. Nasıl ki una zam geldiğin de ekmeğe zam geliyorsa, bizim malzemelere de zam geldi. Bizler ne yapacağız, bu durumda zam yapmak zorunda kalıyoruz. Geçen sene nasılsa bu sene de aynıyız, değişen hiçbir şeyimiz olmadı.” dedi.

“İster istemez bizde fiyatımıza zam yapmak zorunda kaldık”

40 yıldan bu yana berber olan Recep Sevim ise gelen zamlara tepki göstererek, “Her şeye yüzde yüz zam gelince ister istemez bizde fiyatımıza zam yapmak zorunda kaldık. Fiyat tarifemiz artmış olabilir ama tıraş için gelen müşteri o fiyatı ödeyemiyor. 50 TL ödemesi gerekirken 20 TL ödeyenler oluyor. Bu durumda yapacak bir şey olmuyor. Elektrik, kira, su hepsine yüzde yüz zam geldi. Elektrik faturaları kabarık geliyor. 50 TL gelen Elektrik faturam 200 TL’ye yakın geliyor. İş yerimi ısıtmak için soba yakamadığımdan dolayı içeri soğuk. Tıraş malzemelerine yüzde yüz zam geldi. 20 liraya aldığımız jilet 45 TL oldu. 10 TL’ye aldığımız kolonya 20 TL oldu. İş yapamıyoruz, iş yok. Gelip gidiyoruz. Bir ekmek parası çıkarsa o kadar başka bir şey yok.” ifadelerini kullandı.

“Bu zamlardan şikayetçiyiz”

Kullandıkları tüm malzemeler zam geldiğini dikle getiren Kadir Atalay “Şu an zam yapmamak elde değil çünkü her şeye zam geliyor. Şampuan, jilet, jöle ve diğer kullandığımız bütün malzemelere zam geldi.  Geçen seneki tıraş fiyatlarımız bu seneyi masrafımızı karşılamıyor. Geçen seneki fiyatları bu sene gelen zamlarla karşılaştırdığımız da eksideyiz. Elektrik faturamız normal gelen faturanın 3 katı kadar geliyor. 600 TL olan Faturalar 2 bin TL civarında geliyor. Adil bir şey değildir. Karımız zararımızı karşılamıyor. Bu zamlardan şikayetçiyiz. Yarının da ne olacağı belli değil.” şeklinde konuştu.

“En çok kullandığımız ürünler hijyen ürünleridir”


Tahir Özdaş

25 yıldan fazladır berber olduğunu söyleyen Tahir Özdaş, tüm ürünlere zam geldiğine dikkat çekerek, “Malumunuz salgınla birlikte hayatın her alanında olduğu gibi özellikle hijyen ürünlerine çok büyük zamlar geldi. Berberler ve kuaförler olarak da en çok kullandığımız ürünler hijyen ürünleridir. Bununla birlikte elektrik, su doğalgaz zamları da cabası, durum böyle olunca ister istemez bizlerde tarifemizi değiştirmek zorunda kaldık. Zam yapmak çok ta sevdiğimiz ve peşine düştüğümüz bir şey değil ama mecbur kaldık. Her bir arkadaşımız da diğer vatandaşlar gibi ev, dükkân kirasının yanı sıra aile geçindiriyor. Onların da bu durumunu göz ardı edilmemesi gerekir. Esnafımıza sahip çıkabilme adına da mahallelerimizdeki esnafımızdan alışveriş yapmalıyız. Herkesin mübarek üç aylarını kutluyor, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

BERBER,TIRAŞ,ZAM,ELEKTRİK