Tigray isyancıları Etiyopya makamlarıyla müzakerelere başladı :


​Tigray'ın Kurtuluşu İçin Halk Cephesi, Etiyopya makamlarına, çatışmaların durdurulması, ordunun geri çekilmesi ve ablukanın kaldırılmasını şart koştu.

post

 Dünya    30.01.2022 22:00:49    Bu İçerik 4780 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Tigray isyancıları, ülkenin kuzeyindeki durumu istikrara kavuşturmak ve barışı sağlamak için Etiyopya federal makamlarıyla müzakerelere girdi. 

Somali medyasının, Tigray'ın Kurtuluşu İçin Halk Cephesi (TPLF) lideri Debretion Gebermichael'a atıfta bulunarak bildirdiği habere göre Gebermichael, hükümetle müzakerelere başladıklarını söyledi.

Gebermichael, "İyileşme işaretleri var, bu diplomatik çalışmanın meyve vermesini bekliyoruz." dedi.

Gebermichael, mevcut müzakerelerin başarılı olabilmesi için çatışmaların durdurulması, Amhara eyaleti özel kuvvetlerinin ve Eritre ordusunun Tigray topraklarından çekilmesi, Tigray'daki ablukanın kaldırılması şartlarını öne sürdüklerini belirtti.

Gebermichael, gerekirse Tigray güçlerinin halkı korumak için yeniden çatışmalara başlayacağını ifade etti.

Etiyopya Silahlı Kuvvetleri, 25 Kasım 2021'de ülkenin kuzeyinde, Afar ve komşu eyalet Amhar'daki en önemli ulaşım yollarını kesmeye çalışan Tigray kuvvetlerinin mevzilerine karşı büyük bir taarruz başlattı.

Hükümet birimleri 40'tan fazla şehrin kontrolünü ele geçirdi ve isyancıları kuzeye çekilmeye zorladı. TPLF, 20 Aralık 2021'de tüm güçlerine iki devletin topraklarını terk etmelerini ve Tigray'a dönmelerini emrettiğini duyurdu. Aynı zamanda Gebermichael, kuzey Etiyopya'daki çatışmaları derhal durdurmayı ve barış müzakerelerine başlamayı önerdi.

Tigray isyancıları 25 Ocak'ta, birliklerinin komşu eyalet Afar'da Tigray'da taarruz operasyonları yürütmeye çalışan özel kuvvetlere karşı bir operasyon başlattığını duyurdu. İsyancılar, operasyonun tamamlanmasının ardından Afar bölgesini terk edeceklerini belirttiler. (İLKHA)

tirgay,isyancılar,müzakere