Perre antik Kentte bin 500 yıllık kapı çivileri ortaya çıkarıldı


Adıyaman Müze Müdürlüğü tarafından Perre antik Kentte yapılan kazı sonucunda her geçen gün yeni yeni yaşam alanlarına ve günlük yaşama dair yeni bulgular ortaya çıkmaya devam ediyor.

post

 Kültür ve Yaşam    22.11.2021 20:32:45    Bu İçerik 2009 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ
Antik kentte yer alan Roma Çeşmesi yanında yapılan kazılar sonucunda daha önce ortaya çıkan bin 500  yıllık insan iskeletlerinin yanı sıra künk denilen bin 600 yıllık su boruları ve sivil mimari yapılar ortaya çıkarılmıştı.

Devam eden kazılarda ekmek fırınında kullanılan bin 500 yıllık çivilerin ortaya çıkarılmasıyla birlikte Perre Antik Kentte geçmişte yaşanan alanlar birer birer ortaya çıkıyor.

Sivil mimaride kullanılan çiviler hakkında bilgi veren Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Perre Antik kentinde yürütülen kazı çalışmalarında Roma dönemine ait mekân yapısı açığa çıkarılmıştır. Mekânın güneyinde kesme taştan yapılmış kapı eşiği bulunmuştur. Bu kapının yanında sıra veren çiviler ortaya çıkarılmıştır. Yapılan detaylı çalışmalarda bu çivilerin insitu olarak korunmuş ahşap bir kapıya ait olduğu anlaşılmıştır. Zaman içinde ahşap çürümüş çiviler ve kilit sistemi insitu olarak yerinde kalmıştır. Bu çivilerin topuz kısmı oldukça geniştir. Bundan dolayı bu çiviler hem kapıyı birbirine bağlamada hem de kapı süsü olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Çivi sıraları baz alınarak yapılan ölçümlerde kapının yaklaşık 1.80x1.20 metre ölçülerinde olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca mekânın kuzeydoğu köşesinde yuvarlak formda tandır yapısı da mevcuttur." ifadeleri kullanıldı. (İLKHA)
 


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

ADIYAMAN-PERRE,KAZI,ÇİVİ