Beslenmemizde kahvenin rolü nedir?


​​​​​​​Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz sağlıklı beslenmede kahvenin rolü ve va hayata etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

post

 Sağlık    09.09.2021 13:38:06    Bu İçerik 246 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİİL ÖZDAŞ

Korkmaz kahvenin olumlu faydaları kadar aşırı tüketiminde bazı sorunlarında ortay çıkabileceğini belirtti.

Korkmaz sağlıklı bir yaşam için yaptığı açıklamada, "Atalarımız 'Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.' diyerek aslında kahvenin asırlardır insan bağlarını güçlendirmede önemli bir rolü olduğunuz hepimiz biliyoruz. Eğer sizlerde kahve seviyorsanız, beslenmemizdeki rolünü merak ediyorsanız buyurun detayalar; Yapılan bazı araştırmalar günde 2 fincan kahve tüketmenin alzehimer hastalığı riskini % 60 oranında azalttığı bulunmuştur. Örneğin 1-3 bardak kahvenin kalp damar hastalıklarından ölüm riskini % 24 , diyabet gelişimini ise % 13 oranında önlediğinden söz ediliyor. Elbette bilimsel araştırmaların sonuçları ve güvenilir. Ancak bilimsel araştırmaların sonuçlarını bile detaylı incelemek ve değerlendirmek yararlı olacaktır.  Peki, fazla kahve tüketildiğinde ne olur? Uyku düzensizliği -Duygu-durum bozukluğu -Kan basıncında ani yükselmeler -ödem -anemi -gibi sağlık sorunları ve hatta doğurganlığı da olumsuz etkilemektedir. Antidepresan bir mineral olan magnezyum 2 tatlı kaşığı kahve tükettiğiniz takdirde idrar ile atılır. Ve görevini tamamlayamaz. Magnezyumun idrar ile atılması uzun vadede depresyona ve kas ağrılarına yol açabilmektedir. Yine; krom minerali kaybı ise tatlı ve karbonhidratı yoğun bir şekilde tüketme arzusunu tetikleyebilir." dedi.

Korkmaz açıklamasının devamında, "Kahve sevenlerin karbonhidrat sever olmaları ve düşkünlükleri de bir tesadüf değildir. Günde 2 tatlı kaşığından fazla (uzun süreli) kahve tüketimi genetik yatkınlıkta varsa kemik erimesine yol açabilmektedir. Kahvenin kanseri önediğine yönelik çalışmalar Amerika’da yapılmıştır. Kahve bu kadar koruyucu önleyici ise sizce neden Amerika ‘kanser vakaları oldukça fazla? Çünkü beslenme bozukluğu, aşırı fast food tüketimi çok fazla. Yani tek başına kahve tüketimi bu hastalıkların önlenmesinde yeterli değildir. Sürdürülebilir bir beslenme ile hastalıkların önüne geçmemiz mümkündür. Evet kahvede kafein, polifenoller, klorojenik asit vardır. Fakat her şeyde olduğu gibi kahvede de sınırlı tüketim önemlidir. Bunlarla birlikte çikolata seviyorsanız, aşırı çay tüketiminiz de varsa kafein bağımlısı olma riskiniz oldukça yüksektir. Uzun vadede zarar görmek istemiyorsanız beslenme uzmanınız ile birlikte beslenmenizde bir düzenleme yoluna gitmelisiniz. Yani kısacası kahve tüketiminde güvenli limit kabaca 2 tatlı kaşığı kadardır. Sağlıkla kalın." ifadelerini kullandı. (Adıyaman Basın)

DİYETİSYEN, KAHVENİN ZARALARI VE FAYDAARI,AYŞE KORKMAZ