Yasin Börü davasında 15 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı


​Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te PKK/HDP yandaşları tarafında katledilen Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökgöz'ün şehid edilmesine ilişkin yeniden görülen davada 15 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

post

 Güncel    25.06.2021 17:20:50    Bu İçerik 464 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökgöz'ün şehid edilmesine ilişkin dava, Yargıtay'ın bozma kararının ardından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmeye devam edildi.

Sanıklar ile taraf avukatların katıldığı davada mahkeme başkanı, sanık Mazlum İçli'nin olay tarihinde örgütsel faaliyetlerde bulunduğuna ilişkin tanık beyanının dosyaya girdiğini hatırlattı.

Sanığın kendisini savunmasını ardından cumhuriyet savcısı, önceki celse sunduğu esasa ilişkin mütalaada değişiklik yapacağını belirterek, daha önce hakkında beraat talep ettiği sanık Mazlum İçli'nin, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek çocuğu öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması gerektiğine işaret etti.

Yasin Börü avukatı: Demirtaş ve Yüksekdağ da davaya dahil edilmeli

Yasin Börü avukatlarından Recep Tayyip Özdoğan da yaptığı konuşmada sanık Hüseyin Okçu'nun mütalaada hakkında beraat istendiğini hatırlatarak Okçu'nun olay tarihinde gerçekleştirilen terör eylemlerine katıldığına yönelik teşhislerin yapıldığını vurguladı ve beraat talebine katılmadıklarını söyledi.

Özdoğan, 6-8 Ekim saldırıların azmettiricisi olarak yargılanan dönemin HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobani davası ile bu dosyanın birleştirilmesini talep etti.

Sanık avukatları ise bu talebin reddedilmesini istedi.

Mahkeme, duruşmaya verilen aranın ardından birleştirme talebini kabul edilmediğini kararlaştırdı.

15 sanığa müebbet hapis cezası

Mahkeme daha sonra 15 sanık için "canavarca hisle veya eziyet çektirerek çocuğu öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesine karar verdi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen sanıklar şöyle:

"Sedat Çoban, Mecnun Akkoyun, Uğur Doğanay, Abdurrahim Pamuk, Mehmet Şah Yüce, Ali Güler, Ümit Doğanay, Ahmet Taylan, Hasan Uyanık, Burhan Dicle, Ali Karakurt, Cevher Türk, Mehmet Çağlar, Resul Savur ve Remzi Özşan,

Olay tarihinde 18 yaşından küçük olan sanıklar Yılmaz Oğurlu, Ahmet Selçuk ve Ali Kaya'ya da aynı suçtan 23'er yıl hapis cezası verildi.

Savunmaları tespit edilmeyen sanıklar Cihan Yıldız, Rıdvan Baş, Mustafa Daşçi ile mazeret bildiren Erkan Balaban, Ferdi Gül ve Mazlum İçli'nin dosyaları ayrıldı. Sanık Hüseyin Okçu ise beraat etti.

Ayrıca mahkeme, sanıklar hakkında takdir indirimi uygulamadı.

20 sanık için ağırlaştırılmış müebbet talep edilmişti

6-8 Ekim 2014'te HDP/PKK'nin çağrısı üzerine sokağa çıkan yandaşları tarafından Diyarbakır'da kurban eti dağıtırken katledilen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Riyad Güneş davasında savcılık mütalaasını 28 Mayıs'ta açıklamıştı.

Savcılık mütalaasına göre, 20 sanık için 'canavarca hislerle ve eziyet çektirerek çocuğu öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet talep edilmişti. Mütalaada ayrıca 2 sanığın beraatı, firari 3 sanığın dosyasının ayrılması talep edilmişti. (İLKHA)
 

YASİN BÖRÜ,6-8 EKİM,KATLİAM,DAVA