Tuz Hanı Adıyaman'ın tarihini yansıtan mekânı haline getirilmeli


​Yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi haline getirilmesi beklenen 200 yıllık Tuz Hanı'nın Adıyaman'ın tarihi dokusunu yansıtması ve yaşatması halkın beklentisi arasında.

post

 Adıyaman    15.04.2021 14:43:36    Bu İçerik 793 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Adıyaman Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 2019 Ocak ayında restorasyonuna başlanan Tuz Hanı, 2252 metrekare alan üzerine zemin ve bir kat olarak yapılan restorasyon çalışmalarına, yaklaşık 10 milyon TL’ye harcanacak.

Eskiden Adıyaman'ın 20'den fazla meslek grubunu ayrı ayrı sokaklarda ve bir arada tutan çarşı içerinde yer alan en önemli yapılarından olan Tuz Hanı'nın restoresi bittikten sonra Adıyaman'ın Maddi ve manevi değerlerini bir arada bulunduracak bir yapı olması çevredeki esnafın talepleri arasında yer almakta.

Tuz Hanı çevresinde yıllardır marangozluk yaptığını dile getiren Nevzat Özer "Tuz Hanı şuan Adıyaman'ımıza ne şekilde katkı sağlayacaksa, bu şekilde hepsinden faydalanmak istiyoruz. Bakır, ahşap gibi Adıyaman'ımıza ait yöresel malzemeler satılırsa iyi olur." dedi.

"Tuz Hanı'nı turizme kazandırmak lazımdır"

1965 yılından beri Tuz Hanı çevresinde esnaflık yaptığını dile getiren Haci Tümay "Tuz Hanı'nı turizme kazandırmak lazımdır. Belli esnafların orada ticaret yapması gerekir. Bu tarihi Tuz Hanı'nın girişi önceden böyle yüksek değildi, yüksek yaptılar. Ortasında bir tane çeşme vardı, onu da kapattılar. Burada el yapımı halı, yastık bulunduran Ramazan var hanın içerisinde bu gibi meslek dallarına yer verilirse turizme yarar sağlayacak. Adıyaman'ı tanıtacak meslek dallarını orada br arada tutmak lazım. Daha önce bu pazarın her ir sokağında farlı meslek dalları vardı. Bir sokakta yemenici, birinde bakırcı, diğerinde naçar ve daha birçok meslek dalı ayrı ayrı sokaklar mesleklerini icra ediyorlardı. Burada oyun oynanmayan güzel bir kahvehane yapılsa iyi olur. Hanla ilgili yetkili olan kişiler gelip vatandaşın, esnafın isteklerini sormuyor." ifadeleri kullandı.

"Burası dükkân olsa esnafımızın işine yarar"

Tuz Hanı içerisinin dükkân olarak tasarlanmasının hem Adıyaman hem de çevre esnafı için daha önem arz edeceğini belirten Kenan Sarıkaya "Burası için önce otel olacak dediler. Hanın içerisinde dükkân olsa esnafımızın işine yarar ve Adıyaman'ı tanıtım için iyi olur. Mesela nostalji türü ürünler veya yöreye ait diğer ürünler tüm dükkanlar için iyi olur." şeklinde konuştu.

"Esnaflar orada olsa bizim açımızdan çok iyi olur"

Yıllardır çevrede esnaflık yaptığını belirten Rıza Yılmaz "Tuz Hanı'nın otel olması geçici bir şey olacaktır. Vatandaşlar gece gelip yatıp gündüz de kimse olmaz. Esnaflar orada olsa bizim açımızdan çok iyi olur. Tarihi eserler, Hac malzemeleri satan esnaf, terzi ve daha farklı meslek dalları orada yer alsa çok iyi olur. Esnaf ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Adıyaman'ın sahibi yok, maalesef. Har vurup harman savuruyorlar." dedi.

40 yıldan fazladır Tuz hanı çevresinde esnaflık yapan Mehmet Karakaş "Tuz Hanı yıkılıp yeniden turistik bir yer olarak inşa edildi. Üst katı otel olarak tasarlandı. Gelen turistler orada yatarlar. Ama alt katı iş yeri olsa daha güzel olur. Oraya yöremize ait güzel eşyalar koysalar, esnaflar orada iş yapsa çok iyi olur. Orada zücaciye, el sanatları ve daha birçok sanat erbabı orada olsa iyi olur. Lokanta ve çay ocağı olacağı söyleniyor. Etrafında çok dükkân vardı hepsini yıktılar. Esnaflar aşağı tarafa doğru gittiler. Buraya özellikle antika, halı, zücaciye eşyaları türü satış yapan esnaf olsa iyi olur." (İLKHA)
 

adıyaan,tuz hanı,tarihi mekan,restore