Öğrenci servisleri: Araçlarımızı satmak istiyoruz alan yok


​Türkiye'de salgınının görülmeye başlamasının ardından yüz yüze eğitime ara verilmesi, beraberinde birçok iş sektöründe ekonomik krizlerin yaşanmasına neden oldu.

post

 Adıyaman    31.03.2021 16:58:27    Bu İçerik 1722 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Yüz yüze eğitime ara verilmesiyle birlikte, kantin, kırtasiye gibi sektörlerin yanı sıra öğrenci taşımacılığı yapan servislerde ciddi sıkıntılar yaşamaya başladı.

Sektör olarak çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Adıyaman Şehiriçi Servisçiler Kooperatif Başkanı Yusuf Daşkol ve servis şoförleri yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

"Esnaf olarak çok zor dururumdayız"

Esnafın zor günler yaşadığına dikkat çeken Daşkol "Biz esnaf olarak çok zor dururumdayız. Salgında en çok zarar gören esnaf, servisçi ve kahvecilerdir. Biz bu esnaflara nasıl yardımcı olabiliriz? Devlet büyüklerimizden şunu bekliyoruz: Bütün araçlarımız kredili, bu araçlarımızın kredileri bir senedir ödenmiyor. Bu araçlarımız bir aya yakın hep icraya gidecek. Bu yüzden bizim yetkililerden beklentimiz, her bir esnafımıza 30 bin lira hibe desteği yaparlarsa en azından esnafımız ayakta durabilir. Esnafımızın ayakta durması, bu zor durumdan kurtulması için Türkiye'nin en büyük çalışan esnafı olarak biz, devletimizin servis camiamızda çalışan arkadaşlarımızın SSK primlerini, vergilerini ve pullarının hepsinin karşılaması lazım ki ayakta duralım. Araçlarımızı icradan kurtarmak için esnaf kefaletten, kooperatiflerden çektiğimiz paraların ödenmesi gerekiyor, çalışmadan bu parayı ödemenin imkanı yoktur. Bu yüzden yetkililere rica ediyoruz esnaflarımızın sorunlarını mutlaka çözmeleri gerekiyor." dedi.

"Çoluk çocuklarımız evde ekmek bekliyor"

Daşkol herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirterek "Federasyon başkanlarına, konfederasyon başkanlarımıza sesleniyoruz: Bütün esnaflarımızın acilen bu ihtiyaçlarının mutlaka karşılanması lazımdır. 13 aydır çalışmayan esnafın kaskosu, sigortası, belediyenin güzergah ücreti, pulu ve vergisi hepsi bize külfettir. Bunların hepsini ödemek için senede 20 bin TL. kaybımız var. Biz esnaf olarak çalışmadan devletimize vergilerimizi ödüyoruz. Bunların hafiflemesi, ödenmesi için devletin bize bir katkı sunması lazımdır. Esnaflarımızın herhangi birinin vergi borcu kalkmadığı için sürekli borç ödüyoruz. Borcu da çalışıp ödeyeceğiz. Çoluk çocuklarımız evde ekmek bekliyor, yemek bekliyor. Biz burada her oturduğumuzda esnafın cebinde ekmek parası yok. Bu insanların mağduriyeti içimizi burkuyor." ifadelerini kullandı.

"Araçlarımızı satılığa koyuyoruz alanda yok "

Araçlarının sigorta ve diğer vergilerini ödeyemediklerini belirten Hacı Mehmet Yılmaz "Bir yıldır aracımızı çalıştıramıyoruz. Taksitlerimizi vermekte zorlanıyoruz. Bu araçların vergisi, belediyenin güzergâhı, pulu var. Araçlarımızın çalışmaması bize büyük bir kayıp veriyor. Evimize ekmek götürmemiz lazım, biz bu ekmeği götüremiyoruz. Aracın muayenesi geliyor muayeneyi yapamıyoruz. Sigortası geliyor karşılayamıyoruz. Lastikler ve akü ölmüş alamıyoruz. Belediye bizden güzergâh parası istiyor ödeyemiyoruz. Aracı dışarı çıkartsak takip halindeyiz hemen bizi durduruyorlar, güzergah çıkartmak zorundasınız diyorlar. Çalışmadan biz bunların hepsini nasıl yapacağız. Araçlarımızı satılığa koyuyoruz alanda yok. Sıkıntılarımız büyük yetkililerin buna bir el atması lazım, bize bir destek çıkması lazım." şeklinde konuştu.

"Yetkililerimizden deste bekliyoruz"

Bu süreçte vergilerin alınmaması gerektiğini dile getiren İbrahim Halil Taş "Bir senedir biz yatıyoruz, arabalarımız yatıyor. Muayenelerimizi yapamıyor, pullarımızı, güzergah paramızı ödeyemiyoruz. Yetkililerimizden deste bekliyoruz. Belediyede güzergâh ücretlerini bizden almasa bizim içinde gayet güzel olur. Aylık SSK primlerimizi yatıramıyoruz, lastiklerimizi alamıyoruz, varda var. Arabanın evde yatması bile bize günlük zarardır." dedi.

"Hiçbir giderimiz eksiltilmedi, ertelenmedi veya muaf tutulmadık"

Düzenli olan işlerinin düzensizleştiğini vurgulayan Hakan Arin "13 aydır çalışmıyoruz, herhangi bir gelirimiz yok, gelirimiz çok düştü. Bundan ötürü çok bir zararımız var. Düzenli gelirimiz vardı bu düzenli gelirimiz komple gitti ama giderlerimiz sabit duruyor. Hiçbir giderimiz eksiltilmedi, ertelenmedi veya muaf tutulmadık. Biz bu giderleri hala karşılıyoruz ve karşılamak zorunda kalıyoruz. Gelir kaybımızın karşısında giderlerimizin eksiltilmemesi ve üzerimizde yük olarak kalması bizi mağdur ediyor. Evlerimiz kira, araçlarımız kredili, bankalar, esnaf kredileri, kefalet giderleri olsun birçok esnaf kardeşimizin bizim gibi kredileri var. Bazı şeyler yapıldı ama bizim için yeterli olmadı. Şu anda pandemi süreci devam ediyor ve biz bu süreçte hala devam ediyoruz. Araç piyasaları malumunuzdur, araçların fiyatları yükseldi. Satmaya kalktığımız zamanda alıcı bulamıyoruz, elimiz kolumuz bağlanmış bir adım atacak gücümüz kalmamış." şeklinde konuştu. (İLKHA)
 VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

adıyaman,servis,öğrenci,kooperatif