Adıyaman il Müftüsü Taşcı: "Bu geceyi uykuyla geçirmek bize yakışmaz"


​Adıyaman’da Şaban-ı Şerif’in 15’inci gecesi olan Berat Kandili kılınan namazlar, okunan hatimler ve yapılan dualar ile ihya edildi.

post

 Adıyaman    27.03.2021 22:33:34    Bu İçerik 1791 kez görüntülendi.

07.10.22

 


CEMİL ÖZDAŞ
Berat gecesi tüm İslam âleminde olduğu gibi Adıyaman’da da coşku ile ihya edildi. Adıyaman Ulu Camii'nde dualar eşliğinde ihya edilen gecede Müslümanlar ve insanlık için dua edildi.

İl Müftüsü Mehmet Taşcı İLKHA'ya yaptığı açıklamada Müslümanların bu geceyi uykuyla geçirmelerinin doğru olmayacağını, namaz, dua ve zikirle ihya edilmesi gerektiğini belirtti.

"Zamanlar vardır, zamanlara benzemez; mekanlar vardır, mekanlara benzemez"

Taşcı Berat Gecesi hakkında yaptığı açıklamada "Güzel Peygamberimizin güzel duasıyla 'Allah'ım Recep ve Şabanı hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl ve bizim sağlık, afiyet içerisinde Ramazan'ı Şerif'e kavuştur.' diye başladığımız üç aylarımızın bugün itibariyle hamd-u senalar olsun yarısını ikmal etmiş ve hamd olsun Şabanı Şerif'in 15'inci gecesine yani çok özel ve güzel fırsat gecelerinden bir gece olan Berat Kandil'imize Cenabı Allah bizleri kavuşturdu hamd-u senalar olsun." dedi.

Bu gecenin ibadetle geçirilmesi gerektiğini belirten Taşcı "Gerçekten her zaman belirttiğimiz gibi zamanlar vardır, zamanlara benzemez; mekanlar vardır, mekanlara benzemez. Öyle zamanlar vardır ki diğer zamanlardan çok farklı ihya edilmesi ve değerlendirilmesi gerekir. İşte zaman dilimlerinden Şaban ayının 15'inci gecesi Efendimiz (Aleyhissalatu vesselam) hadis-i şeriflerinde 'Şaban ayının 15'inci gecesi olduğu zaman o geceyi ibadetle ihya edin, gecesinin kıyamla kaim olarak, namazlarla, zikr-u tesbihat ile Cenabı Allah'ı hatırlayarak ibadet edin.' buyuruyor." ifadelerini kullandı.

'Yok yok mu herhangi bir belaya bulaşmış olan ki ona afiyet vereyim'

Cenab-ı Allah'ın bu gece çok af ve mağfiret edeceğini ve bunun için kendisine dua edilmesini istediğini dile getiren Taşcı 'Yok mu günahlara dalıp da günahkâr olup da affolunmak isteyen, bağışlanmayı dileyen, yoktu çünkü onları bağışlayayım. Yok mu geçim sıkıntısı yaşayıp da ona rızık vereyim. Yok mu herhangi bir belaya duçar olmuş olan ki Ona afiyet vereyim, onu beladan, musibetten de sıkıntıdan kurtarayım.' diye şu anda Cenabı Allah'ın bizlere nida ettiğini ve öyle ki Cenab-ı Allah yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen bizlere şu an başladı güneşin batımıyla beraber sabah oluncaya kadar devam eder. Cenabı Allah dünya semasına tecelli edip bizlerden bir şeyler istememizi tabiri caizse kendisine bir dilekçe yazmamızı isterken bizlerin bu geceyi tamamen uykuya feda ederek geçirmemiz bizlere de yakışmaz." şeklinde konuştu.

'Geceyi ihya eden kullarından Kelboğulları kabilesinin sürülerinin kılları sayısınca kulları af eder'

Cenab-ı Allah'ın bu gece sayısız insanı af edeceğini belirten Taşcı "Yine bu gece ile ilgili güzeller güzeli Peygamber Efendimiz'den (Aleyhissalatu vesselam) Hazreti Aişe validemiz anlatıyor: Bir Gece uykudan uyandığı zaman Hazreti Aişe validemiz Allah Resulü bakıyor yanında yok. Onun olmadığını görünce merak edip çıkıp baktığında Baki mezarlığında ellerini semaya açmış Allah'a yalvarırken, Allah'a dua ederken görür. Allah Resulü duasını bitirince Hazreti Aişe validemize döner der ki ' Ya Aişe benim veya Allah'ın seni ihmal mi edeceğini zannettin? 'Hayır Ya Resulullah ben seni yanımda bulamayınca zannettim ki diğer eşlerinden birinin yanına gittin.' Deyince Allah Resulü 'Hayır Ya Aişe bugün Şaban ayının 15'inci gecesi. Bugün Cenabı Allah yeryüzünde kendisine ibadet eden, kulluk eden bu geceyi ihya eden kullarından Kelboğulları kabilesinin sürülerinin kılları sayısınca kulları af eder. İşte affa uğrayabilenlerden olabilmek dileğiyle ben de bu geceyi ibadetle, dua ile geçirmek istedim.' buyurmak suretiyle güzel Peygamberimiz (Aleyhissalatu vesselam) bizlere bu geceyi nasıl değerlendirmemiz gerektiğini nasıl ihya ziyaret etmemiz gerektiğini hem tavsiye ediyor hem de uygulamasıyla bize gösteriyor." dedi.


"Yalnızca Müslümanlar değil, insanlık olarak bir musibetle karşı karşıyayız"

Yalnızca Müslümanlar değil, insanlık olarak bir musibetle karşı karşıyayız. Yapmamız gereken en önemli ibadetlerden birisi de bu ve benzeri musibetlerden Rabbimizin bir an evvel bizleri halas eylemesi için Müslümanların ve insanlığın Covid-19 musibetinden bir an evvel kurtuluşu için Cenab-ı Allah'a yalvarıp dualar etmemiz en başta gelen ibadetlerimizdendir. Kaza namazı borcu olan kardeşlerimizin kaza namazlarını kılmaları, nafile namazlar kılmaları, Kur'an-ı Kerim okuyarak tesbihatlar ve dualarla bu geceyi ihya etmelerini bu geceyi değerlendirmelerini ben bütün kardeşlerimi tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

(İLKHA)
 

ADIYAMAN,BERAT GECESİ,DUA,İBADET,ZİKİR,ULU CAMİ