Vatandaşlar açıklanan asgari ücretten memnun değil


Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 Yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4'üncü toplantısında 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücretin; brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olduğunu duyurdu.

post

 Adıyaman    28.12.2020 16:27:44    Bu İçerik 6505 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Bakan Selçuk tarafından açıklanan rakam vatandaşlar tarafından yetersiz bulunurken asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olmasını istedi.


Konuyla ilgili konuşan Abdurrahman Koç, "Asgari ücretin en az 4 bin TL olması lazımdı. Ben şu anda İstanbul'da yaşadığım için orada en az kiralar bin beş yüz lira. Asgari ücret şu anda 2 bin 825'e yükseltildi. Vatandaşın beklediği bir rakam vermediler. Şu anda belediyeler kendi personellerine 3 bin 500 TL veriyor. Bizim hükümetten beklediğimiz bu yeni asgari ücret miktarının biraz daha üzerinde olmasıdır. Türkiye genelinde her şey ateş pahası olmuş. Kim ne derse desin bu halk geçinemiyor. Avrupa'da asgari ücret 7-8 bin civarında. Türkiye'de vatandaşlarımız neden 2 bin 800 alsın?" dedi.

"Asgari ücret piyasaya göre çok az bir miktardır"

Asgari ücretliden verginin alınmaması gerektiğini belirten Mustafa Daşkol, "Asgari ücret piyasaya göre çok az bir miktardır. Ama işverenlere göre fazladır. İşverenler bunu nasıl karşılayacak? Ben asgari ücretin 5 bin lira olmasını isterim. Ama bunun yanında işverenin maliyeti var. Nasıl karşılayacak bunu. Ben bir işveren olarak söylüyorum, asgari ücretin bana maliyeti 4 bin 200 liradır. Ama işçinin eline geçen 2 bin 800 TL. Devlet vergiyi, maliyeti kaldırsın 3 bin liranın üzerinde ücret veririm." ifadelerini kullandı.

Asgari ücreti az bulan vatandaşlardan İnan Küçük, "Açıklanan asgari ücret Türkiye şartlarına göre çok az. Bir ailede 2 kişi asgari ücretle çalışsa bile zar zor geçiniyor. Zaten sadece kira ödese zar zor yetiyor. Elektrik, su faturasıyla beraber bir aile asgari ücretle geçinemez. 3 bin liranın aşağısında bir ücret yetmez." şeklinde konuştu.

Abuzer Turan ise, "Asgari ücret bence azdır. 3 bin liranın üzerinde olması lazımdı. Hiç kime geçinemez. Bir aile için asgari ücret yetersiz kalıyor." dedi.

Hüseyin Yıldırım konu hakkında, "Bugün 150 lira elektrik parasını ödedim. Benim aldığım maaş bin 600 TL. Açıklanan asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması lazımdı ama yapmadılar. Bunu uygun gördüler diyecek bir şey yok." ifadelerini kullandı.

"Ama yine de iyi diyelim iyi olsun"

Beklenen ücretin verilmediğini dile getiren Ahmet Alagöz, "Asgari ücret bugün belirlendi. Bu şartlara, bu ekonomiye göre asgari ücretin yükselmesi iyi oldu ama yeterli değil. Ama yine de iyi diyelim iyi olsun." şeklinde konuştu.

Aden Yavuz, "Böyle giderse olmaz. Bir koli yumurta 25 lira olmuş, bu durumda asgari ücretle nasıl geçineceksin? 5 litrelik yağ 60 TL olmuş. Bu şartlar altında asgari ücret uygun değildir. Asgari ücretin 3 bin 500 lira olması lazımdı. Vaziyet ortada... pandemi sürecinden geçiyoruz. Çok çok zorlanıyoruz. İşsizlik çoğaldı durumlar çok kötüye gidiyor." dedi.

Celal Yavuz ise, "Gelir belli gider de belli. Sen 2 bin 800 TL ile nasıl geçineceksin. Bunu bilemiyorum. Yani bu asgari ücretle 5 kişilik bir aile nasıl geçinir? Ev kirası, elektrik, su, doğal gaz bunların hepsi zaten ortada." şeklinde konuştu.

Mehmet Topçu ise şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret 2 bin 825 TL olduysa bu da iyidir. Bu şartlarda daha az alan insanlar var. Maddi açıdan çok sıkıntı yaşayan insanlar var. Bu duruma şükretmek lazımdır, işsiz gezmekten iyidir." (İLKHA)

https://ilkha.com/ekonomi/vatandaslar-aciklanan-asgari-ucretten-memnun-degil-147642