Adıyaman halkı asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olmasını istiyor


Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren asgari ücret düzenlemesiyle ilgili hükümet ve ilgili sendikalar arasında görüşmeler devam ederken vatandaşlar asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerektiğini düşünüyor.

post

 Adıyaman    13.12.2020 13:31:54    Bu İçerik 6279 kez görüntülendi.

07.10.22

 


​Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren asgari ücret düzenlemesiyle ilgili hükümet ve ilgili sendikalar arasında görüşmeler devam ederken vatandaşlar asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerektiğini düşünüyor.

İlk toplantının 4 Aralık 2020'de yapıldığı görüşmenin ikincisi 15 Aralık 2020'de yapılacak. Halk toplantı sonrası yapılacak rakama odaklanmış durumda.

Toplumun her kesiminden vatandaşın daha rahat bir hayat sürebilme adına asgari ücretin insani yaşam standartlarında olması temennisinde bulunan Mahmut Göksu, "Vatandaşın hayatını normal bir şekilde idame ettirebilmesi için asgari ücretin en az 5 bin TL olması lazımdır ki normal yaşamına baksın. Asgari ücret şu anda 2 bin 300 lira. Asgari ücretle geçinmek çok zor. Vatandaşlar nasıl geçiniyorlar, üstelik kirada oturuyorlar. Yemelerinden, içmelerinden, gezmelerinden kısarak hayatı yaşıyorlar." dedi.

"Devlet parayı sağ cebinden çıkarıp sol cebine atacak"

Asgari ücrette yapılacak olumlu bir düzenlemenin neticesine tüm ülkenin bu durumdan faydalanacağını dile getiren esnaftan Eyüp Çanga, "Asgari ücretin yükselmesi sadece bize değil, Türkiye'nin ekonomisine çok katkısı olacak. Devlet parayı sağ cebinden çıkarıp sol cebine atacak. Asgari ücret en az 3 bin olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin esnaf ve vatandaş arasındaki bir bağ olduğunu söyleyen Emin Esen, "Asgari ücret vatandaşları ve esnafı birbirine bağlayan bir faktördür. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın sabit giderleri var. Asgari ücretle çalışan bir insanın kira, çocuk, okul servisi masrafları var. Yani asgari ücret alanlar her türlü şartta toplum içindeki eksikliklerini gidererek normal bir hayat sürdürmeye çalışıyorlar ama bu aslında işin görünmeyen tarafıdır. Normal bir memur 5-6 bin lira alırken öbür aya borçlu giriyorsa 2 bin 500 lira alan bir insan nasıl geçinir. Adıyaman'da en düşük kira bin liradan aşağı değil. Bunun öğrencisi var, öğrencinin servisi, harçlığı var. Bu durumda asgari ücretin bana göre 4 bin liradan aşağı olmaması lazım. Bu hayatı biz de yaşıyoruz, nasıl olduğunu da biliyoruz. Devletin de bunu bir göz önünde bulundurması lazım." şeklinde konuştu.

"Her şeye yüzde 50 ila 60 arasında zam geldi"

Hayatın gelen zamlarla beraber daha da zorlaştığını dile getiren esnaflardan Hikmet Tunç, "Asgari ücret yükselse esnafın işinde de fark çok olur. Şu anki eşyaların fiyatlarının yükselmesine enflasyona da bakarsak asgari ücretin 3 bin 500 lira olması lazımdır. Asgari ücretin 3 bin 500 liranın altına düşmemesi lazımdır. Her şeye yüzde 50 ila 60 arasında zam geldi. Buna göre asgari ücretin yükselmesi lazım." dedi.

Asgari ücretin artırılmasının yanı sıra faizin de kaldırılması gerektiğini beliren vatandaşlardan Eren Özay, "Asgari ücret en az 3 bin TL olmalı ki insan ailesini geçindirebilsin. Biz insanlar olarak dostluk ortamlarında yaşıyoruz. Devletin faizi kaldırması ve kredilerin faizsiz olması lazımdır. Buna bir çare bulmamız lazımdır." ifadelerini kullandı.

"Devlet bize sahip çıksın ki biz de devlete sahip çıkalım"

Asgari ücretle yaşam standartlarına uymanın çok zor olduğunu belirten Mustafa Küsülü, "Coronavirus, hastalık ve zamlar da hayatımıza eklenince artık ben dükkâna gelmek istemiyorum. Bu kadar da olmaz. Asgari ücretle çalışan açlıktan ölüyor. Asgari ücret 2 bin 500 yüz lira, hükümet bu asgari ücretle bu adam geçinebilir mi, geçinemez mi bunun hesabını yapmalıdır. Elektrik, telefon, doğalgaz faturası derken bu adama bin lira bile kalmıyor. 2 çocuk, eşi, kendisiyle beraber 4 kişilik bir aile bu bin lirayla nasıl geçinir? Bir bakan, milletvekili aldığı maaşla geçinemiyorsa 2 bin 500 lira alan nasıl geçinecek? Devlet bize sahip çıksın ki biz de devlete sahip çıkalım. Bu konuda ben ne diyeyim. Söylenecek çok söz var ama söylemiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun ona sözüm yok, ama etrafındakiler Türkiye'yi bitirdiler." şeklinde konuştu. (İLKHA)